Ad Code

Responsive Advertisement

«Πάμε στις κάλπες εάν χάσω την ψήφο εμπιστοσύνης» λέει ο Μπερλουσκόνι


Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν βουλευτές προσκείμενους στον Τζιανφράνκο Φίνι να επιστρέψουν στον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας επιδίδονται συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορία του Δεκεμβρίου στη Βουλή. Με τη δημοτικότητά του σε ιστορικό «χαμηλό», ο Καβαλιέρε δηλώνει ότι εάν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ήδη προβάλλει ως πιθανή ημερομηνία η 27η Μαρτίου του 2011.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει αισιόδοξος ότι θα κερδίσει, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι εάν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης θα προκηρύξει εκλογές. «Εάν κερδίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, αλλιώς θα πάμε στις κάλπες» είπε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους.

Σε περίπτωση απώλειας της ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα μπορούσε να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση έως τη διενέργεια εκλογών, όπως είχε συμβεί μετά την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι το 1994 όταν είχε αναλάβει τα ηνία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λαμπέρτο Ντίνι.

Ο Καβαλιέρε απορρίπτει, ωστόσο, κάθε τέτοια σκέψη και ο υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, υπέδειξε την 27η Μαρτίου ως πιθανή ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι -πρώην σύμμαχος και νυν αντίπαλος του Μπερλουσκόνι- και το νεοσύστατο κίνημα Μέλλον και Ελευθερία, μαζί με το κεντρώο κόμμα Udc, καθώς και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ζητούν να συγκροτηθεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Τη Δευτέρα ο Φίνι απέσυρε τους υπουργούς του από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, καλώντας για πολλοστή φορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί.

Η ώρα της αλήθειας στις 14 Δεκεμβρίου

Τα επόμενα βήματα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ιταλία καθορίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στη συνάντηση που είχε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, αντίστοιχα.

Οι τρεις ανώτατοι θεσμικοί ιθύνοντες, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση του Καβαλιέρε συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας στις 14 Δεκεμβρίου.

Για να αποφευχθούν επιπλέον πολεμικές και διαξιφισμοί σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, βουλευτές και γερουσιαστές, πρόκειται να κρίνουν ταυτόχρονα, με την ψήφο τους, το μέλλον της κυβέρνησης. Ο Μπερλουσκόνι ευελπιστεί να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη και στη Βουλή (316 ψήφους), θεωρώντας δεδομένη εκείνη της Γερουσίας, όμως μάλλον είναι ανέφικτο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και η υφυπουργός Ντανιέλα Σαντανκέ, έχουν εντατικές επαφές με αρκετούς βουλευτές που ακολούθησαν τον Τζιανφράνκο Φίνι στη σύσταση του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία και καταβάλλουν προσπάθειες για να τους πείσουν να επιστρέψουν στον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας.

Οι επιπλέον ψήφοι που πρέπει να εξασφαλίσει ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός στη Βουλή για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά είναι τουλάχιστον 16 και το όλο εγχείρημα κρίνεται από τους αναλυτές στα όρια του ανέφικτου, αν και ο Μπερλουσκόνι πρόκειται σίγουρα να προσφέρει στους «μεταμεληθέντες βουλευτές» εκλέξιμες θέσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η κεντροαριστερά από τη μεριά της εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τα επιπλέον χρονικά περιθώρια που εξασφάλισε ο Καβαλιέρε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. «Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θέλησε να λάβει 15 ημέρες ανώφελης παράτασης. Και δεν κατανοώ το γιατί» δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Στο «νήμα» θα κριθεί νέα αναμέτρηση

Η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι έχει καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ φθάνοντας το 35%, το χαμηλότερο ποσοστό μετά την επανεκλογή του το 2008. Το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο ήταν 39% και τον Οκτώβριο 37%.

Όσο για την πρόθεση ψήφου, ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας βρίσκεται στο 28,5%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στο 26% και η Λέγκα του Βορρά στο 12,5%. Ο νεοσύστατος «κεντρώος πόλος» εξασφαλίζει το 7% με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc και το 5,5% με το νεοσύστατο «Μέλλον και Ελευθερία του Φίνι.

Η κεντροαριστερά, στις δυνάμεις της, εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετρά και την Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο (ποσοστό 5% στην πρόθεση ψήφου) και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, ο οποίος προτιμάται από το 4,5% του στατιστικού δείγματος.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα στο «νήμα» και ότι θα είναι σίγουρα καθοριστικοί, οι προεκλογικοί χειρισμοί και οι νέες συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσουν τα διάφορα κόμματα.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση