«Αναταραχή» για έγγραφο όπου γινόταν λόγος για ακαδηµαϊκή αναγνώριση των πτυχίων
Για επίσπευση των διαδικασιών επαγγελµατικής αναγνώρισης τωνπτυχίων των κολεγίων πιέζει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας... επισκέφθηκαν χθες αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να πληροφορηθούν τις ενέργειες που έκανε η χώρα µαςγια το θέµα!
Καιενώ τουπουργείο Παιδείας ετοιµαζόταν να απαντήσειότι τηνερχόµενη κιόλας εβδοµάδααναµένονται οι αποφάσεις µε τιςοποίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αναγνωριστούνεπαγγελµατικά δικαιώµατασε αποφοίτους κολεγίων, προς στιγµήν επικράτησε µεγάλη αναταραχή, καθώς σε έγγραφο που είχαν αποστείλει την προηγουµένη της επίσκεψηςοι εκπρόσωποι τηςΚοµισιόν γινόταν αναφορά σε συζητήσεις που θα αφορούσαν την «αµοιβαία ακαδηµαϊκή αναγνώριση» των κολεγιακών πτυχίων.
Η χώρα µας, όπως είναιγνωστό, αρνείται ακόµα και να συζητήσει θέµα ακαδηµαϊκής αναγνώρισης των κολεγιακών πτυχίων λόγω της συνταγµατικής απαγόρευσης για ιδιωτικά πανεπιστήµια, αποδεχόµενη µόνο την επαγγελµατική αναγνώριση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005. Ωστόσο, στη διάρκεια της επίσκεψης, που κράτησε µόλις λίγα λεπτά, οι εκπρόσωποι της επιτροπής δεν έθεσαν τέτοιο ζήτηµα παρά ζήτησαν πλήρη αναφορά για τις ενέργειες που έχει κάνει η χώρα µας σχετικά µε την ενσωµάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο και τις διαδικασίες για την εφαρµογή της αναγνώρισης. Τα στελέχη του υπουργείου συµπέραναν κατά συνέπεια ότι θα έγινε κάποιο λάθος στη διατύπωση και έδωσανστους κοµισάριους τον φάκελο µε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για το ζήτηµα.
Στα δικαστήρια
Το θέµα της ακαδηµαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των ξένων ΑΕΙ που χορηγούνται µέσω κολεγίων δεν τελειώνει εδώ, καθώς ορισµένα κολέγια έχουν προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη για το ζήτηµα. Σε λίγο καιρό αναµένεται η δηµοσίευση απόφασης του ∆ιοικητικού Εφετείου της Αθήνας µε την οποία υποχρεώνεται ο ∆ΟΑΤΑΠ (πρώην ∆ΙΚΑΤΣΑ, αρµόδιο για τις ακαδηµαϊκές αναγνωρίσεις πτυχίων εξωτερικού) να εξετάσει σχετική αίτηση αποφοίτου κολεγίου. Σύµφωνα όµως µε πηγέςτου υπουργείου Παιδείας, µόλις δηµοσιευθεί αυτή η απόφαση,η κυβέρνηση θα προσφύγειστο Συµβούλιο της Επικρατείας.
Οπως έγινε χθες γνωστό από τον ειδικό γραµµατέα Τρι το βάθµιας Εκπαίδευσηςτουυπουργείου Παιδείας κ. Βασ. Πα πάζογλου, οι αρχικές 20-30 αποφάσεις µε τις οποίες θα αναγνωριστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα επαγγελµατικά δικαιώµατα σε αποφοίτους κολεγίων αναµένονται την ερχόµενη εβδοµάδα. Τις αποφάσεις θα εκδώσει το νεοσύστατο Συµβούλιο ΑναγνώρισηςΕπαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) που άρχισε να λειτουργείστις αρχές του περασµένου Οκτωβρίου και ήδη έχει δεχθεί 182 αιτήσεις αναγνώρισης, ενώ ακόµα εκκρεµούν περίπου 600.
Οσοι απόφοιτοι κολεγίων λάβουν επαγγελµατικήαναγνώριση θα µπορούν στο εξής νασυµµετέχουν σε διαγωνισµούς ΑΣΕΠ, να εγγράφονται σε επιµελητήρια και επαγγελµατικούς συλλόγους, όπως λ.χ. το ΤΕΕ ή ο ∆ΣΑ, αλλά και να διεκδικήσουν αυξήσειςαµοιβών και προαγωγές στον ευρύτερο δηµόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τοµέα, χρησιµοποιώντας τα πτυχία τους που µέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν.
Κι εδώ το Μνηµόνιο
Σύµφωνα πάντως µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιά, η επίσκεψη των εκπροσώπων της Κοµισιόν έγινε στα πλαίσια των οδηγιών της τρόικας για πλήρη τήρηση του Μνηµονίου από όλα τα ελληνικά υπουργεία, καθώς στο Μνηµόνιο περιλαµβάνεται και η τήρηση της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας για τα κολέγια.
Την ερχόμενη εβδόμαδα
αναµένονται οι αποφάσεις οι οποίες θα αναγνωρίζουν επαγγελµατικά δικαιώµατα στους αποφοίτους
«Αποκλείουν από τα ΤΕΙ υποψηφίους µε πρόβληµα όρασης χωρίς λόγο»
ΤρειΣ ΣΤιΣ δέκα πανεπιστηµιακές σχολές και σχεδόν οκτώ στις δέκα σχολές ΤΕΙ αποκλείουν από την εισαγωγή τυφλούς και υποψηφίους µε προβλήµατα όρασης, χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Την καταγγελία αυτή έκανε χθες η Εθνική Οµοσπονδία Τυφλών αναφερόµενη στο ειδικό Μχανογραφικό ∆ελτίο για το 5% των θέσεων που αναλογεί στα άτοµα µε αναπηρίες.
Μετά την ανάλογη καταγγελία της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρίες (ΕΣΑµεΑ) η οποία κάνει λόγο για “όνειδος” λόγω του αυθαίρετου τρόπου µε τον οποίον ορισµένα πανεπιστήµια και ΤΕΙ αντιµετωπίζουν τους υποψηφίους µε ειδικές ανάγκες, η Οµοσπονδία Τυφλών µε τη σειρά της κάνει λόγο για “οφθαλµοφανή ρατσισµό, ένδειξη προκατάληψης και προσπάθεια των διδασκόντων να καλύψουν τις δικές τους αδυναµίες διδασκαλίας προφασιζόµενοι τη δήθεν ανικανότητα των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών” και ζητά την απόσυρση του Μηχανογραφικού. Για παράδειγµα, ανάµεσα σε πολλά άλλα, αναφέρει ότι καµία ελληνική σχολή Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ δεν δέχεται τυφλούς σπουδαστές, παρότι σε όλο τον κόσµο υπάρχουν πάρα πολλοί τυφλοί φυσικοθεραπευτές.
TANEA
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin