Ad Code

Responsive Advertisement

«Η Γερμανία ίσως οδηγήσει χώρες στη χρεοκοπία»


Κύμα πωλήσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη
«Η σκληρή στάση της Γερμανίας σχετικά με την ανάληψη τμήματος του κόστους διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται προ του... ενδεχομένου χρεοκοπίας θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Παρίσι, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η «η Γερμανία δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία».

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στη χρεοκοπία", σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Διχασμός» στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ,να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης καθώς και για το, αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πηγή της είδησης αυτής φέρεται να είναι ένας αξιωματούχος της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κ. Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Ακόμη, η συμπερίληψη και των ιδιωτών, κατά κύριο λόγο τραπεζών και επενδυτικών ταμείων, στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου να φθάσει την περασμένη Πέμπτη στις 680 μονάδες βάσης (6,8 εκατοστιαίες μονάδες) και του αντίστοιχου πορτογαλικού να πλησιάσει τις 450 μονάδες βάσης.

Στις 29 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δε μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές. Ο μηχανισμός αυτός θα «ενεργοποιηθεί», όταν το Μάιο του 2013 θα παύσουν να ισχύουν οι σημερινοί προσωρινοί μηχανισμοί κατά της οικονομικής κρίσης, και δε θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση αυτή, επίσης, οδήγησε σε σημαντική μείωση των spreads πάνω από 70 μονάδες βάσης για τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και σε μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο είχε φθάσει στις 960 μονάδες βάσης, κάτω από τις 900 μονάδες βάσης., όπου κινείται και σήμερα, Δευτέρα.






Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση