Ad Code

Responsive Advertisement

Αποκαλύψεις και ανησυχίες για δίκη Χοντορκόφσκι


Δικάζεται τη Δευτέρα (01/11) ο Ρώσος, πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόννων πετρελαίου.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του δε, ο Χοντορκόφσκι, ειρωνεύτηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν είχε υπεξαιρέσει μία τέτοια ποσότητα, οι ρωσικές αρχές, υπό την ηγεσία του Πούτιν, θα το είχαν αντιληφθεί.

Ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Ioukos, βρίσκεται στη φυλακή από το 2003 καθώς εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για, μεγάλης κλίμακας, αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.

Περιμένει πλέον την ετυμηγορία, στη
δεύτερη δίκη του για την υπεξαίρεση 218εκατομμυρίων τόννων πετρελαίου κατά την περίοδο 1998-2003.

"Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπεξαιρέσαμε το πετρέλαιο, ο Πούτιν ήταν κατ΄αρχάς πρωθυπουργός (1999-2000) και στη συνέχεια πρόεδρος (2000-2008)'', δήλωσε ο
Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

"Θα ήθελα να ξέρω εάν το βρίσκει αυτό πραγματικά ρεαλιστικό, το να μην έχει αντιληφθεί τότε την εξαφάνιση του 20% της πετρελαϊκής παραγωγής της Ρωσίας", συνέχισε ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της
Ρωσίας.

Η υπεράσπιση του
Χοντορκόφσκι και του πρώην συνεταίρου του, Πλάτον Λέμπεντεφ είχε ζητήσει την κλήτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν ως μάρτυρα, αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής κάθειρξης
14 ετών, στους δύο άνδρες, η δεύτερη δίκη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα.

Η υπόθεση
Ioukos, καταγγέλθηκε από τους φιλελεύθερους τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό, ως επιχείρηση που στήθηκε από το Κρεμλίνο, με στόχο την αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου επί των πετρελαϊκών πόρων της χώρας και την τιμωρία του ΜιχαήλΧοντορκόφσκι, ο οποίος κρίθηκε υπερβολικά ανεξάρτητος και φορέας πολιτικών φιλοδοξιών.

Εν τω μεταξύ ο
γερμανός ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαδικασία της δικής του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο
υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, συναντήθηκε σήμερα με το ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αποδοκιμάσει τη Μόσχα, για τη δικαστική διαδικασία του πρώην μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο
Βεστερβέλε, μίλησε για τις "πολύ σοβαρές ανησυχίες του για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης", προφανή αναφορά και κριτική για πολιτικά κίνητρα έτσι ώστε να αποσιωποιηθεί οποιαδήποτε κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ανησυχίες",
δήλωσε ο
Βεστερβέλε, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Χοντροκόφσκι, η ετυμηγορία της οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Ο
Λαβρόφ αντέδρασε απλά, λέγοντας ότι η υπεράσπιση και η πολιτική αγωγή έκαναν τις τελικές τους αγορεύσεις και το "δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του".

Ο
Βεστερβέλε ξεκίνησε από τη Μόσχα την περιοδεία του σε τρεις χώρες, που εκτός από τη Ρωσία, περιλαμβάνει τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη
Μόσχα, θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, η
Γερμανία από την "πλευρά της θα κάνει ότι μπορεί για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια".
cosmo.gr



Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση