Ad Code

Responsive Advertisement

Ακόμα και μικρές χώρες μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική κρίση


Όταν το Βέλγιο φτερνίζεται, ο κόσμος αρρωσταίνει: Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που περιγράφει την εξάπλωση επιδημιών, φυσικοί από την Ελλάδα και δύο ακόμα χώρες δείχνουν ότι ακόμα και κράτη με μικρό ΑΕΠ μπορούν να γίνουν αιτία παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων.

Η λίστα των 12 κρατών με το μεγαλύτερο δυναμικό να προκαλέσουν οικονομική πανδημία περιλαμβάνει μικρές χώρες όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα, ευτυχώς, απουσιάζει από τον κατάλογο.


«Περιέργως, δεν έχουν όλες αυτές οι 12 χώρες το μεγαλύτερο συνολικό βάρος ή το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι [οι μικρές χώρες] έχουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο»
γράφουν οι ερευνητές στο New Journal of Physics.

«Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτές οι μικρότερες χώρες δεν στηρίζουν μόνο την τοπική οικονομία τους, αλλά είναι παράδεισος για ξένες επενδύσεις» προσθέτουν.


Ο Αντώνης Γάρας και ο Πάνος Αργυράκης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, βασίστηκαν στο μοντέλο SIR (Susceptible-Infected-Recovered), το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη μοντελοποίηση επιδημικών ασθενειών.


Ακολουθώντας μια προσέγγιση στατιστικής φυσικής, οι ερευνητές εκτίμησαν την παγκόσμια επίδραση που θα είχε η οικονομική κατάρρευση διαφόρων χωρών.


Αξιοποιώντας δεδομένα της Bureau Van Dijk, μιας εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες επιχειρηματικών πληροφοριών, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε δύο επιμέρους βάσεις δεδομένων. Η πρώτη βασίστηκε σε δεδομένα για τις 4.000 επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο τζίρο, ενώ η δεύτερη σε δεδομένα για τις σχέσεις εισαγωγών-εξαγωγών μεταξύ 82 χωρών.


Οι χώρες της λίστας που προέκυψε από την πρώτη βάση δεδομένων είναι: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Σουηδία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.


Το δεύτερο σετ δεδομένων για τις σχέσεις εισαγωγών εξαγωγών έδωσε μια ελαφρώς διαφορετική λίστα: Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ και Γαλλία.


Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις, και ειδικά η προσθήκη της Κίνας στη δεύτερη λίστα, οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του όγκου των εμπορικών συναλλαγών στην Κίνα αντιστοιχεί σε θυγατρικές εταιρείες μεγάλων δυτικών εταιρειών.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση