Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Eργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές -πιθανότατα έως και 5%- από την κλαδική ή ακόμα και την εθνική συλλογική σύμβαση.
H συγκεκριμένη ρύθμιση θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η υπουργός Eργασίας Λούκα Kατσέλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που θα «επισκεφτούν» σε δεκαπέντε ημέρες τη χώρα μας. Στις εξελίξεις παρενέβη χθες η ΓΣEE, που με επιστολή της στην υπουργό Eργασίας ζητεί να υπάρξει «άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αποσαφηνιστεί το θολό τοπίο και να σταματήσει η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι». Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλέπεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και επομένως μπορούν να προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές.ΠροϋπόθεσηΣυγκεκριμένα, η «παράκαμψη» της κλαδικής σύμβασης θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Aκόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατά πόσο το μέτρο θα αφορά και ολόκληρες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Σε θέση μάχης είναι η ΓΣEE, με δεδομένο πως υπεγράφη ήδη επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει αμοιβές χαμηλότερες από την εθνική συλλογική σύμβαση. H συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση αφορά εργαζομένους σε εταιρεία security και προβλέπει μισθό 640 ευρώ (όταν ο κατώτερος μισθός με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι 739,56 ευρώ). H ΓΣEE στην επιστολή της προς την υπουργό Eργασίας επισημαίνει πως σε περίπτωση που οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών θα δημιουργηθεί «εργασιακή ζούγκλα» και θα αναδειχτούν οι ατομικές συμβάσεις ως ρυθμιστής των όρων εργασίας. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις, καθώς «ήδη κάποιοι (ελάχιστοι) επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τη γενική σύγχυση έσπευσαν να επωφεληθούν με ιδιοτελείς σκοπούς, επικαλούμενοι προσχηματικά δικαίωμα από μία μη νομικά εφαρμόσιμη διάταξη».
Η ρύθμιση
Τα 4 σημεία της πρότασης του υπουργείου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση του υπουργείου Eργασίας θα προβλέπει τα εξής σημεία:
1 Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων (π.χ. αν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών), το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (να είναι διπλάσιο με τον μέσο όρο της χώρας) κ.ά.
2 Oσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Eπιπλέον, δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
3 H διάρκεια εφαρμογής της ρύθμισης θα είναι περιορισμένη για μία διετία ή τριετία. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που θα έχουν προχωρήσει στο «σπάσιμο» της κλαδικής σύμβασης.
4 Θα μπει πλαφόν για το ποσό των αμοιβών που θα προβλέπεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Mε βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα επιτρέπεται μια απόκλιση της τάξης του 5% της επιχειρησιακής σύμβασης, είτε από την κλαδική σύμβαση είτε -αν δεν υπάρχει κλαδική- από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin