Άμεσα συνδεδεμένες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης, καθώς οι οικονομίες τους στηρίζονται από «μηχανισμούς» βοήθειας που εισήγαγε -έπειτα από συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των χωρών- το ΔΝΤ, είτε με τη μορφή δανειοδοτικών συμφωνιών είτε με τη σύμπραξη άλλων οργανισμών. Με βασικά σημεία «τριβής» τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα συμφωνηθέντα επίπεδα, τη μείωση δημοσίων δαπανών και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης καλούνται αφενός μεν να επιτύχουν το στόχο που απορρέει από τις συμφωνίες που υπέγραψαν, αφετέρου δε να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές «εκρήξεις» που προκλήθηκαν απ' αυτές.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα επώδυνα και αντιλαϊκά -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν, στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από τις συμφωνίες. Το πρακτορείο "Ρόιτερ" σκιαγραφεί και το ΑΠΕ αναμεταδίδει το "μωσαϊκό" των οικονομιών της αναδυόμενης Ευρώπης, έπειτα από την έλευση του ΔΝΤ:
Ρουμανία
Οι διεθνείς δωρητές (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συμφώνησαν, να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ στη χώρα. Πρόκειται για το επόμενο τμήμα του πακέτου οικονομικής στήριξης, το οποίο, ουσιαστικά, καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες διατυπώθηκαν σχετικά με την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ρουμανία ελπίζει ότι θα λάβει ποσό 2,1 δισ. ευρώ (από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Το "πακέτο" στήριξης ήταν, εξάλλου, και ο βασικός πυλώνας της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ, την οποία κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και η πρόταση μομφής τελικά απορρίφθηκε, η συζήτησή της, πραγματοποιήθηκε την ημέρα της διαδήλωσης χιλιάδων εργαζομένων από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και συνταξιούχων στο Βουκουρέστι. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την κατάργηση των μέτρων λιτότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο τομέα, καθώς και η αύξηση του ΦΠΑ κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Το πακέτο στήριξης των διεθνών οργανισμών καλεί τη ρουμανική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010 και στο 4,4% το 2011. Το 2009, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τουλάχιστον κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και θα ακολουθήσει την ίδια τάση, έπειτα από την αύξηση του ΦΠΑ, οδηγώντας, την άλλοτε δυναμική ρουμανική οικονομία, σε μία από τις οικονομίες με τους μικρότερους ρυθμούς ανάκαμψης στην ανατολική Ευρώπη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2010 η ρουμανική οικονομία θα σημειώσει κάμψη κατά 2% και το 2011 θα επιστρέψει σε θετικό "έδαφος", με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Η τελευταία δόση του δανείου που διέθεσε ο διεθνής οργανισμός, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, διαμορφώνει το σύνολο του ποσού που δόθηκε στη χώρα στα 13,475 δισ. δολάρια. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία μελετά μια νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας, η οποία θα έχει μικρότερη αξία σε σχέση με το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης και θα δεσμεύσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει διάρκεια 18 έως 24 μηνών, έπειτα από τη λήξη της υφιστάμενης τον Μάρτιο του 2011.
Σερβία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ ξεκίνησε την αναθεώρηση της δανειοδοτικής συμφωνίας με τη χώρα, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Σερβία συμφώνησε να "παγώσει" τους μισθούς και τις συντάξεις το 2010 και να μειώσει τα κόστη της διοικητικής διαχείρισης, ως μέρος της συμφωνίας το 2009. Σε αντάλλαγμα, επετράπη στο Βελιγράδι να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,8% το 2010, από την προηγούμενη συμφωνία - στόχο του 4%. Το ίδιο ποσοστό θα παραμείνει και το 2011. Στις 19 Οκτωβρίου 2010, η υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία σχεδιάζει να δανειστεί ποσό 250 εκατ. ευρώ από τις τοπικές τράπεζες, για την χρηματοδότηση του ελλείμματος, κάτι που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ.
Βοσνία- Ερζεγοβίνη
Τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριος 2010), το ΔΝΤ ενέκρινε τη διάθεση ποσού 187 εκατ. δολαρίων στη Βοσνία, υπό το πλαίσιο της δανειοδοτικής συμφωνίας, συνολικού ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να απορροφήσει περίπου 54 εκατ. δολάρια, δήλωσαν εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Τον Μάιο του 2010, το ΔΝΤ καθυστέρησε την εκταμίευση νέων πόρων, διότι η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της χώρας (σ.σ. τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούσε το ΔΝΤ. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη συμφώνησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 να διαμορφωθεί στο 3%.
Κόσοβο
Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ για το Κόσοβο, με στόχο την αύξηση των εσόδων και την συγκράτηση των δαπανών, δύο χρόνια, έπειτα από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, από τη Σερβία. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα διέθετε άμεσα περίπου 22 εκατ. ευρώ υπό το πλαίσιο της 18μηνης δανειοδοτικής συμφωνίας, με το υπόλοιπο ποσό να αποτελεί αντικείμενο των τακτικών, τριμηνιαίων αναθεωρήσεων και αξιολόγησης της προόδου της οικονομίας και των όρων της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ.
Ουγγαρία
Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας και το ΔΝΤ άσκησαν κριτική στα ανορθόδοξα - όπως τα χαρακτήρισαν - μέτρα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το έλλειμμα και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα. Τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων στα προσωπικά εισοδήματα, εισαγωγή ειδικών φόρων στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του λιανεμπορίου, καθώς και μέτρα, τα οποία φορείς της χώρας προειδοποίησαν ότι θα οδηγήσουν σε επανεθνικοποίηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση ματαίωσε μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ έπειτα από τις - απρόσμενα - παύση των συνομιλιών με το ταμείο τον Ιούλιο.
Ουκρανία
Η Ουκρανία αναμένει τη λήψη επιπλέον ποσού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του 2010, έπειτα από τη λήψη 1,9 δισ. δολαρίων που έλαβε τον Αύγουστο, την πρώτη δόση από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το ΔΝΤ. Η Ουκρανία "έκλεισε" τη συμφωνία με το ΔΝΤ στις 28 Ιουλίου 2010, έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 50% και της αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όπως δήλωσε στέλεχος του ΔΝΤ, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, είναι αρκετή για φέτος, ωστόσο, είναι αναγκαία η υλοποίηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον. Το ΔΝΤ ανέστειλε το αρχικό πακέτο στήριξης ύψους 16,4 δισ. δολαρίων το Νοέμβριο του 2009, έπειτα από την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας της χώρας να ακυρώσει τις αρχές της οικονομικής συμφωνίας.
Μόλδοβας
Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, τον περασμένο Μάιο, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διάθεση τα τρίτης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων, έπειτα από την πρόβλεψη για υψηλότερη -του αναμενόμενου- ανάπτυξης της οικονομίας το 2010. Το πρόγραμμα βοήθειας της περιόδου 2010-2012 προβλέπει ποσό ύψους 574 εκατ. δολαρίων.
Λετονία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 200 εκ. ευρώ στη Λετονία στις 21 Οκτωβρίου, ως μέρος της συνεχιζόμενης στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών. Πρόκειται για την τέταρτη δόση του κοινού (ΔΝΤ και Ε.Ε.) πακέτου βοήθειας, συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Λετονίας διαμορφώθηκε στο 10,2% του ΑΕΠ το 2009 και αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 10%, όπως ορίζεται, άλλωστε και από τη δανειοδοτική συμφωνία. Η Λετονία σκοπεύει, σταδιακά, να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2014.
ΠΡΕΖΑ TV
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin