Ad Code

Responsive Advertisement

Γιατί η Μέρκελ τρέμει τα χρέη της Κέλτικης Τίγρης…



10πλάσιο (!) του ΑΕΠ το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της ΙρλανδίαςΑκόμα και τα 100 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από ΕΕ και ΔΝΤ για την – καταρχήν «διάσωση» - της Ιρλανδίας μοιάζουν να μην ...επαρκούν για να καλυφθούν τα δυσθεώρητα χρέη της χώρας. Χρέη που δεν αφορούν μόνο στον τραπεζικό κλάδο της – πάλαι ποτέ – Κελτικής Τίγρης, αλλά στο σύνολο του «ανοίγματος» της χώρας, ενός ανοίγματος, ενός συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κατά ορισμένους φτάνει σχεδόν στο δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της!

Επισήμως το ΑΕΠ της Ιρλανδίας αγγίζει τα 156 δισ. ευρώ. Τα συνολικά assets των 6 μεγαλύτερων ιρλανδικών τραπεζών υπολογίζονται από την Deutsche Bank στα 520 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 130 δισ. αφορούν σε γραμμές ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χορηγήσει το τελευταίο 10μηνο 440 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες, εκ των οποίων τα 93 περίπου σε ελληνικές και τα 130 και πλέον σε ιρλανδικές! Υπερπολλαπλάσια είναι τα ομόλογα των χωρών αυτών που έχει ενεχυριάσει ...

Την ίδια ώρα οι τρεις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες έχουν επισφαλή δάνεια άνω του 25% του χαρτοφυλακίου τους, σε απόλυτους αριθμούς 40.000 «κόκκινα» δάνεια και ανάλογες εκτιμήσεις – προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Το δε συνολικό ύψος των χορηγημένων – επισφαλών – στεγαστικών δανείων στην Ιρλανδία εκτινάχθηκαν στα 113 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2010 από μόλις 49 δις ευρώ το 2003, τη στιγμή που οι τιμές ακινήτων στην εγχώρια αγορά υποχώρησαν κατά 59% από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα !

Η Ιρλανδία, λοιπόν, είναι ουσιαστικά ο πρωταθλητής του εξωτερικού χρέους στην Ευρωζώνη, αφού το εξωτερικό χρέος της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1.052% του ΑΕΠ της (με βάση στοιχεία του περασμένου Μαϊου).

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Business Insider και με το περιοδικό Der Spiegel οι γερμανικές τράπεζες είναι «ανοικτές» σε ιρλανδικό χρέος κατά περίπου 66 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα πιο μεγάλο είναι το άνοιγμα των γερμανικών χρηματοπιστωτικών οίκων σε Ιταλία και την Ισπανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και αγγίζει τα 123,5 και 156,4 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Αυτή είναι ίσως η πιο απλή εξήγηση της στάσης που τηρεί η Γερμανία, με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ αμέσως μετά, περί «κρίσιμης κατάστασης στο ευρώ και περί ανησυχίας όλων για την Ευρωζώνη» ... Η Γερμανία καλείται να αποφασίσει πόσο θα πληρώσει και πόσο μπορεί να αντέξει να πληρώνει για να διατηρήσει ζωντανό το ευρώ.

Κι από την πλευρά του ο Ιρλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν δήλωνε ότι κατά τη άποψή του όλες οι τράπεζες της χώρας μπορούν ή πρέπει να τεθούν προς πώληση, ενώ και στην πολιτική σκηνή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με το κεντροαριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης Σιν Φέιν να φέρεται έτοιμο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κάουεν, με στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις και ει δυνατόν να εμποδίσει την τυπική υπογραφή της συμφωνίας υπαγωγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ...

protothema




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση