Ad Code

Responsive Advertisement

«Κεφαλοκυνηγοί» στο χρηματιστήριο


«Κεφαλοκυνηγοί» στο χρηματιστήριο
Σε Ελντοράντο για διεθνείς «κεφαλοκυνηγούς», που επιδιώκουν να αγοράσουν στη φθήνια επιχειρήσεις ή περιουσιακά τους στοιχεία, μετατρέπεται η Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου η θηλιά ύφεσης και της κρίσης ρευστότητας απειλεί να πνίξει ακόμη και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές και οι τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να ξεφορτωθούν «κακά» δάνεια.
Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης οι περισσότεροι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, distress funds ή ιδιωτικά κεφάλαια με αντίστοιχη λογική.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους, για funds και κεφάλαια στην πλειονότητά τους άγνωστα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είτε γιατί συστάθηκαν πρόσφατα, είτε γιατί δεν είχαν δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά τα προηγούμενα χρόνια. Ελλείψει, όμως, αγοραστικού ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε άλλον και υπό την πίεση να σωθούν επιχειρήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανάγονται σε… προνομιακούς συνομιλητές του τραπεζικού συστήματος.
Στο στόχαστρό τους έχουν μπει επιχειρήσεις στους κλάδους ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων, κατασκευών, ιχθυοκαλλιεργειών, χημικών κ.ά. και επιδιώκουν είτε να προχωρήσουν με επιθετικές αγορές σε αναδιάρθρωση κλάδων (ψάρια), είτε να αγοράσουν με σημαντική έκπτωση τα δάνεια προβληματικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Και στις δύο περιπτώσεις το όπλο τους είναι η κατοχή ρευστότητας σε μια περίοδο όπου το ζεστό χρήμα στην Ελλάδα είναι δυσεύρετο και ως εκ τούτου οι αντιστάσεις απέναντι στην προέλευσή του και στις στοχεύσεις του μειωμένες. Το γεγονός ότι συνήθως εκπροσωπούνται από Έλληνες, με προηγούμενη θητεία στον χρηματοοικονομικό τομέα, ή διαθέτουν δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα τους εξασφαλίζει και την απαραίτητη ατζέντα επαφών με τράπεζες και επιχειρηματίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποια από τα distress funds, που το τελευταίο διάστημα διενεργούν επαφές στην Ελλάδα, φέρεται να έχουν συσταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από εγχώρια κεφάλαια με έδρα χώρες του εξωτερικού.

Πρόκειται, με βάση τις ίδιες πηγές, για την ελληνική εκδοχή των distress funds, καθώς αντικείμενό τους είναι η αγορά δανείων επιχειρήσεων από τις τράπεζες και εν συνεχεία η μεταπώλησή τους στους μεγαλομετόχους των εταιριών(!) έναντι προμήθειας που υπολογίζεται ως ποσοστό επί της έκπτωσης που έχουν επιτύχει.
Λειτουργούν, δηλαδή, σαν… λαγοί των επιχειρηματιών με τους οποίους έχουν προσυμφωνήσει
για την επαναγορά των δανείων τους με discount από τις τράπεζες.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση