Σημαντικό ναυάγιο των μεσοβυζαντινών χρόνων έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων. Συγκεκριμένα η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 24ης Σεπτεμβρίου και 6ης Οκτωβρίου από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole, φέρνοντας στο φως το προαναφερθέν ναυάγιο, κοντά στο νησί Κυρά Παναγιά.
Η έρευνα της πολυμελούς επιστημονικής ομάδας εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρα και περιελάμβανε συμβατικές καταδύσεις καθώς και παράλληλη χρήση ενός αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος, εφοδιασμένου με πλευρικό ηχοβολιστή και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης.
Το συγκεκριμένο όχημα, το οποίο, σημειωτέον, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, αποτύπωσε με ευκρίνεια τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85 μ., και είναι απρόσιτα με τις συμβατικές μεθόδους κατάδυσης. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας νέος τύπος υποβρυχίων προωθητήρων (Pegasus Thrusters), οι οποίοι προσαρμοζόμενοι στις φιάλες κατάδυσης, παρέχουν την δυνατότητα κάλυψης υπερδιπλάσιων αποστάσεων, αυξάνοντας δραστικά τον επισκοπούμενο χώρο. Η συγκεκριμένη ενάλια αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξη του συγκεκριμένου ναυαγίου, το οποίο αποτελεί πολύ αξιόλογο εύρημα. Επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας ήταν ο Δρ. Μπρένταν Φόλεϋ και της ελληνικής, αντίστοιχα, ο Γιώργος Κουτσουφλάκης, αρχαιολόγος της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Στη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων, όπως είναι εξάλλου εμφανές, από το φορτίο που βρίσκεται στον βυθό. «Πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων (σπασμένων) κυρίως αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42 μέτρων. Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση. Δειγματοληπτικά ανελκύστηκε ένας αμφορέας. Από τα τοιχώματα του λήφθηκαν δείγματα για την ανίχνευση DNA του περιεχομένου του, στο Βιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, με το οποίο συνεργάζεται η επιστημονική ομάδα» επισημαίνουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας τοποθετούν κατά προσέγγιση το εύρημα μεταξύ του 9ου και 10ου αιώνα μΧ ενώ δεν έχει καθοριστεί, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η περιοχή προέλευσης των αμφορέων, οι οποίοι εκτιμάται ότι περιείχαν λάδι. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από την πλευρά της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, κ. Γιώργος Κουτσουφλάκης, υπογραμμίζει ότι «το εύρημα είναι σημαντικό όπως και όλα τα αρχαία ναυάγια εξάλλου, ενώ το φορτίο του είναι αποκλειστικά αμφορείς, οι οποίοι περιείχαν πολύ πιθανόν λάδι». Όπως υπογραμμίζει επίσης ο αρχαιολόγος της Εφορίας Εναλίων «είναι ορατό τμήμα του φορτίου, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μην έχει σωθεί το ίδιο το πλοίο, λόγω του βραχώδους βυθού». Η περιοχή των Βορείων Σποράδων υπήρξε θαλάσσιο πέρασμα από αρχαιοτάτων χρόνων και ως εκ τούτου έχουν εντοπιστεί πολυάριθμα ναυάγια στο πέρασμα του χρόνου. Στις προθέσεις των επιστημόνων είναι η μελλοντική συνέχιση της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, η οποία εκτιμάται ότι θα προσθέσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις ήδη υπάρχουσες, προκειμένου να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η εικόνα που υπάρχει για τον ενάλιο πλούτο της περιοχής.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin