Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Γ. Πεταλωτής για το Μνημόνιο και τις αλλαγές στο Δημόσιο



"Είναι διαφορετικό να συζητάμε για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας και διαφορετικό να συζητάμε για νέο μνημόνιο ή για παράταση αυτού του Μνημονίου"
«Η Ελλάδα με πρωθυπουργό το Γ. Α. Παπανδρέου δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν κρύβεται περιμένοντας μοιρολατρικά, βρίσκεται μπροστά...
... στις εξελίξεις, τις δρομολογεί, καταθέτει προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό να συζητάμε για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας και διαφορετικό να συζητάμε για νέο μνημόνιο ή για παράταση αυτού του Μνημονίου», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση, ή επίσημο αίτημα της χώρας μας για επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με τις προτάσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που κρίνει πώς πορεύεται στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι με τη διεθνή κινητικότητα, την αποφασιστικότητα, την αξιοπιστία που ανακτά η χώρα και το σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για την Ευρώπη και τους πολίτες της, «ισχυροποιούμε την Ελλάδα, κατακτούμε το σεβασμό όλων, γινόμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές και φέρνουμε στο προσκήνιο τις προσπάθειες των Ελλήνων να αλλάξουν ριζικά τη χώρα, κερδίζοντας συνάμα και τη διεθνή αναγνώριση».

Επισήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανέλαβε χτες την πρότασή του για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα για την ανάπτυξη, τις πράσινες επενδύσεις και τη χρηματοδότηση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης, για τον οποίο η Ελλάδα πάλεψε και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του.

«Δεδομένων των συνθηκών και της ανόδου των spread σε όλη την Ευρώπη, εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε σχετικά με τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων.

«Δεν συζητάμε για παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο αναφέρει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και μεγάλες αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε ούτως ή άλλως», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς αν μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου σημαίνει και παράταση του μνημονίου.

Σημείωσε δε ότι «είναι διαφορετικό να συζητάμε για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας και διαφορετικό να συζητάμε για νέο μνημόνιο ή για παράταση αυτού του Μνημονίου».

Για το εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα να μεταθέσει στα επόμενα δύο χρόνια τις επιπτώσεις του αναθεωρημένου ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους και προσπαθεί να βρει τρόπους, προσθέτοντας ότι ένας από αυτούς είναι και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, «απαραίτητη προϋπόθεση», για την οποία είναι η σταθερότητα στην οικονομία.

Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι «φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση και κανένα επίσημο αίτημα της χώρας μας».

Την ίδια απάντηση έδωσε και για το πόσο χρόνο θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τηρούμε τους στόχους μας, όπως έχουν τεθεί. Αν υπάρξει θέμα καταβολής των υποχρεώσεων μας με περισσότερες δόσεις, θα υπάρχει και συγκεκριμένο αίτημα και συγκεκριμένη απόφαση, που, προς το παρόν, δεν υπάρχει», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

«Δεν υπάρχει κάποια απόφαση, ακόμα, από την κυβέρνηση να ζητήσει διαφορετική αντιμετώπιση», επανέλαβε, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρόθεση, μέριμνα και μέλημα της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ακόμα υπάρχει ένα ρευστό οικονομικό τοπίο.

«Ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις δικές του απόψεις»

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις και τις «επικρίσεις» του προέδρου του ΣΕΒ περί καθυστέρησης στην εφαρμογή του μνημονίου ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «ο ΣΕΒ είναι ένας κοινωνικός εταίρος, όπως πολλοί άλλοι, έχει τις απόψεις του, τις προτάσεις του, προτείνει τις λύσεις του ίσως, από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση έχει έναν κυρίαρχο συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο, ακούει τους πάντες και η κυβέρνηση είναι αυτή που κρίνει πώς πορεύεται στην ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας».

Ακόμη, σχετικά με την αναφορά του κ. Δασκαλόπουλου για απολύσεις στο Δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του συνδέσμου, του οποίου είναι πρόεδρος» και πως η κυβέρνηση έχει τις δικές τις απόψεις, έχει χαράξει τη δική της πορεία και το δικό της προγραμματισμό.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι στη χτεσινή συνάντησή της στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα έθεσε ζήτημα περικοπής μισθών στο δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει, ωστόσο, τόνισε πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα περικόψει μισθούς και συντάξεις.

Για το εάν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχουν διαφορές από ό,τι περιγράφει το μνημόνιο, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα αποδεικνύεται τι θα περιλαμβάνει όταν κατατεθεί μετά τη διαβούλευση.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία που δίνονται για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνουν αστερίσκους.


zougla




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση