Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αϊτινοί παραμένουν άστεγοι μετά το σεισμό του Ιανουαρίου που κόστισε τη ζωή σε 230.000 ανθρώπους. Μια επιδημία χολέρας έχει αφαιρέσει ως τώρα 2.000 ζωές, προκαλώντας ταραχές. Παρά ταύτα, την Κυριακή στήνονται κάλπες στην Αϊτή για προεδρικές εκλογές.
Ο νικητής αντιμετωπίζει τη δύσκολη αποστολή -ή την ιστορική ευκαιρία- να ανοικοδομήσει μια χώρα που ήταν ήδη η φτωχότερη του ημισφαιρίου πριν από τον σεισμό του Ιανουαρίου και χαρακτηριζόταν συχνά «αποτυχημένη χώρα». Το 80% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων Αϊτινών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Ίσως να είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας» έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του το ίδρυμα International Crisis Group. «Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση που έχει σημειωθεί στο δυτικό ημισφαίριο. Για να το πράξει, χρειάζεται νομιμότητα» επισήμανε.
Μετά την πτώση του δικτάτορα Ζαν-Κλοντ «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ, το 1986, στην πολιτική σκηνή της Αϊτής κυριαρχούν δύο άνδρες: ο εξόριστος πρώην ιερέας Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ και ο σημερινός πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, που απαγορεύεται να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.
Στις εκλογές της Κυριακής, όμως, θέτουν υποψηφιότητα 19 πολιτικοί. Ανάμεσά τους, η 70χρονη Μιρλάντ Μανιγκάτ, που δηλώνει κεντροαριστερή και αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Ο 48χρονος Τζουντ Σελεστίν, τον οποίο επέλεξε ο Πρεβάλ, ο 50χρονος επιχειρηματίας Σαρλ-Ανρί Μπέικερ, ο ηλικίας 61 ετών αρχιτέκτονας Λέσλι Βολτέρ, και ο 49χρονος τραγουδιστής της ποπ Μισέλ Μαρτελί, γνωστός από τη συνήθειά του να κατεβάζει το παντελόνι του όταν ανεβαίνει στη σκηνή.
Αν δεν υπάρξει καθαρός νικητής, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο πρώτων στις 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, που αποτελείται από 12.000 άνδρες, όλα είναι έτοιμα για να πραγματοποιηθούν αξιόπιστες εκλογές. Αντίθετη άποψη έχει ο Τζέιμς Μόρελ, διευθυντής του Haiti Democracy Project. «Ο κίνδυνος νοθείας είναι μεγάλος», τονίζει. «Μια μεγάλη συμμετοχή όμως θα αποθαρρύνει όσους θελήσουν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα» συμπληρώνει.
Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαια καθόλου σίγουρο όταν η χολέρα θερίζει και πολλοί από τους ψηφοφόρους δεν έχουν ταυτότητα.
«Αν η εκλογή του επομένου προέδρου της Αϊτής είναι αμφισβητούμενη, οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα συμφωνήσουν με τη χορήγηση χρημάτων» σημειώνει ο Ρόμπερτ Μαγκουάιρ, διευθυντής του Προγράμματος για την Αϊτή στο Πανεπιστήμιο Τρίνιτι της Ουάσινγκτον. Πολλοί από τους υποψήφιους έχουν επικρίνει την απάντηση του απερχόμενου προέδρου Πρεβάλ στο σεισμό και έχουν υποσχεθεί να διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο τη διεθνή βοήθεια. Γενική είναι επίσης η πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση της χώρας.
«Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με συγκινητικό τρόπο στην είδηση του σεισμού αλλά κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς στην παροχή βοήθειας» επισημαίνει ο Ρέτζιναλντ Μπούλος, ένας γνωστός επιχειρηματίας της Αϊτής. Από τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν υποσχεθεί οι μεγάλες δυνάμεις για την ανοικοδόμηση της χώρας, έχει δοθεί μόνο το 12%. «Πολλά πράγματα έχουν πάει στραβά» τονίζει ο Τζόζεφ Λάιτμαν, διευθυντής του Ταμείου για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής. «Είναι όμως πολύ βολικό να ρίχνεις όλες τις ευθύνες στη διεθνή κοινότητα και να αγνοείς τους εγχώριους παράγοντες».
Έκκληση από τον ΟΗΕ για τη συγκέντρωση πόρων
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή βοήθειας στην Αϊτή, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του οργανισμού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα 19,4 από τα 164 εκατομμύρια δολάρια που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ.
«Από την έκκληση για 164 εκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 19,4 εκατομμύρια» δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου«η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Ελίζαμπεθ Μπιρς.
«Ακόμα δεν είναι σημαντική, είναι πολύ αργή [η συγκέντρωση των χρημάτων]. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή την πιθανότητα να πληγούν από τη χολέρα 400.000 άνθρωποι» υπογράμμισε η Μπιρς.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin