Ad Code

Responsive Advertisement

Την Κίνα ενοχοποιούν οι ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Google


Οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις κατά της Google και δεκάδων άλλων αμερικανικών εταιρειών ενορχηστρώθηκαν από το Πεκίνο, εκτιμά η Ουάσινγκτον σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.


Όπως γράφουν οι New York Times, μια από τις πέντε εφημερίδες στις οποίες έστειλε τα επίμαχα έγγραφα το WikiLeaks, οι χάκερ δρούσαν για λογαριασμό του πολιτικού γραφείου της κινεζικής κυβέρνησης. Η πληροφορία αυτή φέρεται να προήλθε από «κινεζική πηγή» και εντοπίστηκε σε έγγραφο που απέστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική πρεσβείας στο Πεκίνο.


«Η επίθεση στη Google ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας σαμποτάζ την οποία έφεραν σε πέρας κυβερνητικοί πράκτορες, ιδιώτες ειδικοί ασφάλειας υπολογιστών και φυγόδικοι του Διαδικτύου που στρατολογήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση» γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.


Στα μέσα Ιανουαρίου η Google ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει ενδείξεις για «εξελιγμένες και στοχευμένες» κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονταν από το εσωτερικό της Κίνας.


Είχαν βάλει στο στόχαστρο το Gmail, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, αλλά και 19 ακόμα εταιρείες του Διαδικτύου, των ΜΜΕ και της χημικής βιομηχανίας, μεταξύ άλλων.


Στόχος των επιτιθέμενων ήταν να υποκλέψουν δεδομένα για μαχητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε η Google. Οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς μόνο σε δύο περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπεκλάπησαν μόνο οι τίτλοι και οι ημερομηνίες αποστολής ορισμένων e-mail.


Προκειμένου να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Google αναγκάστηκε να αλλάξει το σύστημα του Gmail σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε όλα τα μηνύματα να είναι κρυπτογραφημένα ως προεπιλογή.


Δύο μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, η Google ανακοίνωσε ότι, λόγω του περιστατικού, δεν είναι πια διατεθειμένη να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κινεζικού καθεστώτος.


Λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κινεζική αγορά, διατηρώντας μόνο τη μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί στο Χονγκ Κονγκ.


Οι επιθέσεις είχαν προκαλέσει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει εξηγήσεις από την κινεζική κυβέρνηση και την κάλεσε να σταματήσει να περιορίζει την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο.


Αναφορές για την ανάπτυξη τακτικών κυβερνοπολέμου από τον Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, υπήρχαν -εκτός από τα έγγραφα του WikiLeaks- και σε προηγούμενες εκθέσεις του Πενταγώνου.


Στα τέλη του 2007, επίσης, υπήρξε καταιγίδα αναφορών στον δυτικό Τύπο για κινεζικές ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά της Ουάσινγκτον, του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση