Ad Code

Responsive Advertisement

Μειωμένες 40% οι παραδόσεις πλοίων στη διετία 2009 - 2010


«Αίνιγμα τυλιγμένο σε ένα γρίφο καλυμμένο από μυστήριο». Τη φράση που χρησιμοποίησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, δανείστηκε η Αγγελική Φράγκου, για να περιγράψει την κατάσταση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Την επισήμανση αυτή έκανε η επικεφαλής του ναυτιλιακού ομίλου Navios, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου συνεδρίου του Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch με θέμα: «Emerging Markets, Expanding Fleets and Uncertain Finance: Greek Shipping 2011».
Η κα Φράγκου, μιλώντας στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη, τόνισε ότι το αίνιγμα είναι πόσα πλοία θα μπουν στην αγορά. Οσον αφορά στη ζήτηση, η κα Φράγκου ήταν αισιόδοξη, διότι, παρ' όλο που η ζήτηση από προηγμένες χώρες ήταν στα επίπεδα προ της κρίσης, παρ' όλα αυτά, η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές τώρα ξεπερνά τα επίπεδα προ κρίσης. Οσον αφορά στην προσφορά, η κα Φράγκου σημείωσε ότι προγραμματισμένες παραδόσεις πλοίων για το 2009 και το 2010 ήταν μειωμένες κατά 40% και αυτό δείχνει μία τάση. Η χρηματοδότηση ήταν περιορισμένη και πιθανόν να εξακολουθεί να είναι, ενώ κάποια πλοία θα πάνε για διάλυση, συμπλήρωσε.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, τόνισε ότι η ναυτιλία έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση.
«Η επιρροή διαμορφώνεται από άλλους παράγοντες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, το χρέος των ΗΠΑ και η κρίση των PIIGS», ανέφερε. Παρ' όλα αυτά, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται θετικά όσον αφορά στη ζήτηση. Από τη μεριά της προσφοράς, η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική. «Ο αριθμός των παροπλισμένων container πλοίων έχει μειωθεί αλλά εξακολουθεί να υπάρχει παροπλισμένη χωρητικότητα της τάξεως των 370.000 TEU, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα πλοία. Στην αγορά ξηρού φορτίου εισέρχεται ένας μεγάλος αριθμός πλοίων το 2011, που αντιπροσωπεύει το 51% της υπάρχουσας χωρητικότητας. Τα tankers συμπεριφέρονται καλύτερα, καθώς τα νέα πλοία αντιπροσωπεύουν μόνο το 23% της υπάρχουσας χωρητικότητας». Παρά ταύτα, ο κος Ευγενίδης - Δημητριάδης είναι αισιόδοξος ότι οι τράπεζες και ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας θα υποστηρίξουν τη ναυτιλία και θα βρουν λύσεις στα χρηματοδοτικά προβλήματα.
Η αρχή της άνωσης
Ο πρόεδρος του ICS Greek Branch, Νίκος Τσαβλίρης, επισήμανε ότι «επικρατεί η άποψη ότι η αποκαλούμενη ναυτιλιακή βιομηχανία δεν υπάρχει ουσιαστικά σαν ενιαία οντότητα -αλλά συνιστά ένα virtual reality-, διότι απαρτίζεται από πολλές ξεχωριστές αυτόνομες αγορές με κοινό παρανομαστή: Το θεώρημα του Αρχιμήδη - δηλαδή την αρχή της άνωσης!». Ο κος Τσαβλίρης συνόψισε τη συζήτηση, λέγοντας ότι «9 πλοία, 10 φορτία σημαίνει άνοδος της ναυλαγοράς. 10 πλοία, 9 φορτία σημαίνει κρίση».
Τέσσερις προκλήσεις
Ο Δημήτρης Βασιλάκος, διευθυντής του Ναυτιλιακού Οικονομικού Τμήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την πλευρά του, επεσήμανε τα εξής:
«Ο Δυτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις μεγάλες προκλήσεις:
(α) τη διαχείριση της επιστροφής του κέντρου βάρους προς την Ανατολή χωρίς να ενεργοποιηθούν οι παγίδες του προστατευτισμού,
(β) την επαναφορά του σε ανάπτυξη χωρίς εμπλοκή σε συναλλαγματικό πόλεμο με την Ανατολή και με ταυτόχρονη σταδιακή απομείωση του εξαιρετικά υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους του,
(γ) την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού του συστήματος και τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου που θα το καθιστά όσο το δυνατόν πιο ασφαλές αλλά και ενεργό,
(δ) την επάνοδο του καπιταλισμού στη ρίζα του με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Την εκδήλωση είχε ανοίξει η διευθύντρια του Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch και του HMC, Ναταλία Μαργιώλη Κομνηνού. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σε μία περίοδο που η ελληνική ναυτιλία έχοντας περάσει τις συμπληγάδες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 συνεχίζει τη δυναμική της πορεία και αποτελεί αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, αφού αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή παραγωγικό της κλάδο».




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση