Των Πεννυς Μπουλουτζα και Ιωαννας Φωτιαδη Μειώσεις τιμών έως και 40%, δωρεάν παροχή ακριβών συμπληρωματικών υπηρεσιών, εκπτωτικές κάρτες υγείας, δωρεάν εξετάσεις «επ’ ευκαιρία» Παγκόσμιων Ημερών αφιερωμένων σε διάφορες νόσους. Σε «αγώνα δρόμου» για ελκυστικότερες προσφορές επιδίδονται οι ιδιωτικές μονάδες υγείας εν μέσω της κρίσης, που στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στο ΕΣΥ, αλλά και με δεδομένο τον σκληρό ανταγωνισμό που καταγράφεται σε συγκεκριμένους τομείς όπως π. χ. στα μαιευτήρια.
Βλαστοκύτταρα
Eνα παράδειγμα αφορά τη φύλαξη βλαστοκυττάρων: Πρόσφατα ανακοινώθηκε από μεγάλο όμιλο η δωρεάν παροχή στους γονείς των βρεφών που γεννιούνται στις κλινικές του, της συλλογής, επεξεργασίας και φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος η οποία συνήθως κοστολογείται στην Ελλάδα μεταξύ 1.500 - 2.000 ευρώ. Παρόμοια προσφορά ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και από άλλο όμιλο. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ο «πόλεμος» προσφορών μαίνεται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μετά την προ έτους έναρξη λειτουργίας ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής με τιμές που σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις «είναι χαμηλότερες κατά 20%-50% του ανταγωνισμού», ακολούθησαν ανακοινώσεις από άλλες κλινικές για μειώσεις τιμών μέχρι και 40% σε «οικονομικές» θέσεις.
Σήμερα καταγράφονται «πακέτα» τετραήμερης νοσηλείας για φυσιολογικό τοκετό που κυμαίνονται στα μεγάλα μαιευτήρια της Αθήνας από 1.350 ευρώ (τετράκλινο) έως 2.000 ευρώ (τρίκλινο). Αύριο, μάλιστα, θα ξεκινήσει η λειτουργία νέας μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής που διαφημίζει «κλειστά πακέτα» νοσηλείας και «απορρόφηση» ενδεχόμενου πρόσθετου κόστους επιπλοκών.
Αλλη μορφή προσφοράς είναι η εφαρμογή κρατικών τιμολογίων για εξετάσεις όπως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κ. ά. ή οι ειδικές εκπτώσεις σε ανέργους και πολύτεκνους. Μεγάλος όμιλος έχει ήδη προχωρήσει στην απορρόφηση του συνόλου του ΦΠΑ (11%) που επιβλήθηκε στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Στέλεχος του ομίλου δήλωσε στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη κίνηση επιλέχθηκε ως συμβολή στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες.
Οι «προσφορές» αποτελούν τακτική και των μικρών ιδιωτικών κλινικών που τον τελευταίο χρόνο βλέπουν να μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους έως και 30%. Οι ειδικές εκπτωτικές κάρτες Υγείας στους ασθενείς τους, οι συνεργασίες με τράπεζες για παροχές υγείας με το άνοιγμα καταθετικού λογαριασμού και οι δωρεάν εξετάσεις με την αφορμή κάποιας παγκόσμιας ημέρας είναι οι πλέον διαδεδομένες μορφές «προσφορών».
Στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός οι προσφορές «λειτουργούν» σε ένα βαθμό, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν την πτώση της κίνησης που καταγράφεται με ιδιαίτερη ένταση από το καλοκαίρι και μετά, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες. «Πλέον οι ασθενείς, είτε αναβάλλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις είτε απευθύνονται στο ΕΣΥ», επισημαίνει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το πρώτο εννεάμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 18% ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών στο ΕΣΥ.
Εκπτώσεις και διευκολύνσεις προσφέρουν και τα διαγνωστικά κέντρα. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γιώργος Βουγιούκας, «κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις στους ιδιωτικούς ασθενείς, πάνω από 30%. Το όφελος είναι αμοιβαίο». Οι ιδιοκτήτες έχουν θέσει ως κατώτατο όριο των «νέων» τιμών τους αυτές του δημόσιου κοστολογίου.
Εκπτώσεις και στα σφραγίσματα
Η κρίση «χτύπησε» και τα οδοντιατρεία, ενώ «ήδη από το 2009 η διαρροή συναδέλφων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα προς τη Μεγάλη Βρετανία, είναι μεγάλη», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Αττικής, κ. Αθανάσιος Υφαντής. «Πέρυσι 100 οδοντίατροι μάς ζήτησαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φέτος 170» προσθέτει. Αντίστοιχα μεγάλη καταγράφεται η «φυγή» και προς την επαρχία.
Το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας ποτέ δεν ήταν ευκαταφρόνητο, σήμερα έγινε για πολλούς απαγορευτικό και ασθενείς καθυστερούν την επίσκεψη μέχρι ο πόνος να γίνει αβάσταχτος - το λένε οι ίδιοι οι οδοντίατροι. Ετσι, μπήκαν στο παιχνίδι οι προσφορές «αν και τα περιθώρια εκπτώσεων είναι περιορισμένα, καθώς τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι όλα εισαγόμενα, ενώ μόνο ο εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου κοστίζει περί τις 50.000 ευρώ». Ουσιαστικά μειώνουμε τη δική μας αμοιβή, διευκρινίζει ο κ. Υφαντής, «εξάλλου, τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε παγώσει τα τιμολόγιά μας». Καθώς η προοπτική του λουκέτου είναι ορατή σε πολλούς επαγγελματίες, κάποιοι αναζητούν λύσεις «σωτηρίας». Στα ιδιαίτερα δημοφιλή sites προσφορών οδοντίατροι προσφέρουν δελεαστικά «πακέτα» για καθαρισμούς δοντιών, λευκάνσεις, σφραγίσματα κ. λπ. με εκπτώσεις ακόμα και 80%. Η εν λόγω τακτική αντιτίθεται στη δεοντολογία περί αθέμιτου ανταγωνισμού και τη νομοθεσία (1026/80), αλλά πολλοί την επιλέγουν.
ΠΡΕΖΑ TV
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin