Ad Code

Responsive Advertisement

Κλείδωσε το "ψαλίδι" μισθών στον ιδιωτικό τομέα


"Κλείδωσε" το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη (9/12) και προκύπτει ύστερα από έντονες πιέσεις της τρόικας.
Η βασικότερη υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας, ήταν ότι αφαιρέθηκε το όριο του 12% για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απλώς η μείωση που θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση (όταν και εάν υπάρχει) θα κοινοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση όριο μισθού θα είναι αυτό της
Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (740 ευρώ) και μόνον, καταργώντας κλαδικές συμβάσεις.

Επίσης, αφαιρέθηκαν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν, έτσι ώστε μία επιχείρηση να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικών συμβάσεων. Έτσι κάθε επιχείρηση πρακτικά θα μπορεί να προχωρήσει σε μείωση μισθών, χωρίς να χρειάζεται έλεγχος των οικονομικών της στοιχείων. Πρακτικά, κάθε επιχείρηση, άνω των 20 εργαζομένων, θα μπορεί να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση
για μείωση μισθών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ανοικτή διαπραγμάτευση για μείωση μισθών, με συμφωνία που θα υπερισχύει της κλαδικής ή συλλογικής για 1+1 χρόνο, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αφήνονται επίσης ανοικτές οι απολύσεις, με τον όρο ότι η αποζημίωση θα δίνεται με βάση τον μισθό πριν την περικοπή του.

Αφαιρείται η δυνατότητα του υπουργού
Εργασίας, να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις με τους φορείς που εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδο όταν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση.

Τέλος παρέχεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να προσφύγει σε διαιτησία.
cosmo.gr



Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση