Ad Code

Responsive Advertisement

Παραγωγή ενέργειας από αγροτικά υπολείμματα


Λύσεις για την αξιοποίηση της βιομάζας προσπάθησαν να βρουν οι αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και άλλους φορείς...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής μέχρι σήμερα τα φυτά του καλαμποκιού που έμεναν στο χωράφι μετά τον αλωνισμό και τη σοδειά καίγονταν επί τόπου, ενώ κουκούτσια, κλαδιά δέντρων και φλοιοί φυτών οδηγούνταν στα σκουπίδια ή χρησιμοποιούνταν για καύσιμα σε σόμπες.

Η λύση δόθηκε από το Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που ξεκίνησε την κατασκευή μιας κινητής μονάδας αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων με στόχο την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Η μονάδα, ισχύος 5 Κιλοβάτ, είναι σε στάδιο κατασκευής και αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα θα επισκέπτεται κάθε αγροτική μονάδα στην περιοχή του Αμυνταίου ώστε να συλλέγει τα φυτικά υπολείμματα και στη συνέχεια, καταναλώνοντας 5 κιλά ύλης την ώρα, θα παράγει θερμότητα και ρεύμα.

Το ρεύμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ η θερμότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Πτολεμαϊδας, για τη θέρμανση θερμοκηπίων ή για οποιαδήποτε κοντινή επιχείρηση έχει ανάγκη από ζεστό νερό και ατμό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ για την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το econews




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.