Ad Code

Responsive Advertisement

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη διάσκεψη του Κανκούν για το κλίμα


Η διάσκεψη του Κανκούν δεν θα οδηγήσει σε δεσμευτικούς στόχους κατά της κλιματικής αλλαγής, ίσως όμως καταλήξει σε επιμέρους συμφωνίες για τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου, την προστασία των δασών και την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με τις συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος να λήγουν την Παρασκευή, οι διαπραγματευτές 193 χωρών εργάζονται πυρετωδώς στα προσχέδια των τελικών ανακοινώσεων.


«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε αυτά για τα οποία ήρθαμε εδώ» δήλωσε στο AFP o διαπραγματευτής της Βραζιλίας Λουίς Αλμπέρτο Φιγκερέντο.


Ένα από τα προσχέδια προβλέπει τη δημιουργία ταμείου, το οποίο θα βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και άλλα δεινά της κλιματικής αλλαγής.


Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν σε ένα πακέτο αρωγής ύψους 100 δισ. δολαρίων το χρόνο.


Ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν για την απαλειφή μιας πρότασης στο προσχέδιο, σύμφωνα με την οποία το 50% της οικονομικής βοήθειας θα διατίθεται για την προσαρμογή των χωρών στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούν να πετυχαίνουν τους εθελοντικούς στόχους τους παρέχοντας τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, αντί να μειώνουν τις ίδιες τις εκπομπές.


Αντιδράσεις εκ μέρους των περιβαλλοντιστών συναντά επίσης η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προτρέπει τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες να δημιουργήσουν αγορές άνθρακα, αντίστοιχες με αυτή που λειτουργεί ήδη στην ΕΕ.


Σε κάθε περίπτωση, η διάσκεψη του Κανκούν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δεσμευτική συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Μετά την παταγώδη αποτυχία της περυσινής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, είναι πλέον σαφές ότι οι διαφωνίες δεν πρόκειται να ξεπεραστούν άμεσα.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση