Ανοίγει το θέμα των «Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων» ύστερα και από τις έντονες καταγγελίες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου όσων και όλων των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτήν, που έκαναν λόγο «για απίστευτη κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και παιχνίδια σκοπιμότητας». Παράλληλα, ήταν καθολική η απαίτησή τους «να υπαχθούν επιτέλους υπό τον έλεγχο, την διαχείριση και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών».
Παρά το ότι ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, δεσμεύτηκε για κατάθεση «ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει επαρκέστερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων, που θα καθιερώνει απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων», και παρά το ότι ανέφερε ότι «είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου», οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ασαφείς υποσχέσεις και ζήτησαν από το υπουργείο να έχει στην επόμενη συνεδρίαση πλήρως αποσαφηνισμένη θέση για το πώς συγκεκριμένα προτίθεται να το αντιμετωπίσει.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε:
«Στα Γιάννενα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα ούτε η ισονομία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων των εθνικών ευεργετημάτων. Για αυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει. Δεν γνωρίζουμε ποια ή πόσα είναι. Πόσα είναι σε εκκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος, και είναι ανησυχητικό ότι αρμόδιο όργανο όπως είναι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Θέλουμε στις επόμενες συνεδριάσεις να μας δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα».
«Το θέμα των εθνικών κληροδοτημάτων κρατάει 90 χρόνια. Είναι ένα σκοτεινό σημείο. Εμπλέκεται και το υπουργείο Παιδείας. Και ανάμεσα στα δύο υπουργεία παίζονται διαχρονικά παιχνίδια. Πρέπει να απαντήσετε αν είστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε τον νόμο 8414/ του 1973 ή αν θα φέρετε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, ζητώντας ταυτόχρονα να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και ένα γραπτό πόρισμα για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων.
Η αναφορά του κ. Κουσελά ότι θα πρέπει μέχρι τις 20/2/2011 η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί εδώ και ένα χρόνο, να υποβάλει τη σχετική μελέτη και το σχέδιο νόμου, δεν μείωσε τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες.
Οι ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Παντούλας, Βαγγέλης Παπαχρήστος και Χρήστος Κατσούρας αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς και οι Σταύρος Καλογιάννης, Βύρων Πολύδωρας από τη ΝΔ και Ιωάννης Κοραντής του ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για τεράστιο εθνικό θέμα που αφορά την έλλειψη ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης της αμέτρητης περιουσίας των περίπου 9.000 κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων.
«Δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Με φιρμάνια του Σουλτάνου γίνεται διαχρονικά η διαχείρισή τους. Είναι γνωστό ότι διάφορες δυνάμεις επενεργούν και δεν εφαρμόζεται ο ισχύον νόμος του 1984», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παντούλας.
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα από αυτή την Επιτροπή ότι η διαδικασία και όλες οι ενέργειες θα είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτές τις δυνάμεις που χρόνια δεν αφήνουν να προχωρήσει ο νόμος», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος.
«Κανείς δεν γνωρίζει πόση είναι η περιουσία τους, ποια είναι σε εκκαθάριση, πώς ασκείται η διαχείρισή τους. Δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος και θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επιτέλους να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των ευεργετών του έθνους», είπε ο κ. Πολύδωρας.
«Η υπόθεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Το ζήτημα που ανοίγει είναι τεράστιο και ενέχει και ιστορικής σημασίας γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.
«Ανοίξαμε ένα τεράστιο ζήτημα που έχει βαθιά πλοκάμια και έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε απαράδεκτη καθυστέρηση για την επίλυσή του. Είναι αυτονόητο γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Εμείς ως επιτροπή θα ξανακαταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα ζητήσουμε λύσεις. Θέλουμε από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και το θέμα των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων θα λυθεί ξεχωριστά από τα άλλα», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαϊωάννου.
Οι βουλευτές Θανάσης Τσούρας από το ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ ανέλαβαν να καταρτίσουν συγκεκριμένη νομική πρόταση, την οποία η Επιτροπή Θεσμών θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin