Ad Code

Responsive Advertisement

Η Ούρσουλα Πλάσνικ προαλείφεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ


Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια υποψηφιότητα, πληροφορίες στη Βιέννη φέρουν την πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, την 54χρονη Ούρσουλα Πλάσνικ, να προαλείφεται για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Δικό της υποψήφιο φημολογείται ότι θέλει να παρουσιάσει η Τουρκία.

Διπλωμάτης του ΟΑΣΕ, τον οποίο επικαλείται σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, θεωρεί ως καλή την επιλογή ενός πρώην πολιτικού για την ανώτατη αυτή διοικητική θέση, και εκτιμά πως μια γνωστή προσωπικότητα, όπως η Πλάσνικ, θα μπορούσε να συμβάλει στη διεθνή αναβάθμιση του οργανισμού.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι, ο Ιταλός Λαμπέρτο Ζανιέ, αρχηγός σήμερα της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, και ο αρχηγός της γερμανικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Διενέξεων του Οργανισμού, Χέρμπερτ Ζάλμπερ, αλλά και ενδεχόμενες υποψηφιότητες από πλευράς Ουγγαρίας και Φινλανδίας.

Σύμφωνα με παρατηρητές στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, θα πρέπει να υπάρξει τελικά συναίνεση για τον υποψήφιο, καθώς για την εκλογή απαιτείται ομοφωνία των 56 χωρών-μελών του Οργανισμού, οι οποίες και θα κληθούν επίσημα στις αρχές του νέου χρόνου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για υποψήφιους.

Ο ΟΑΣΕ, του οποίου την προεδρία ασκούσε το 2009 η Ελλάδα, έχει από το 1995 την έδρα του στη Βιέννη, όπου από το τέλος του 2007 διαθέτει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, απασχολώντας στη γενική γραμματεία του περί τους 300 υπαλλήλους και διατηρώντας σήμερα 17 αποστολές σε διάφορες χώρες με συνολικά 3.000 συνεργάτες.

Χώροι δραστηριοποίησης του ΟΑΣΕ -με ιδιαίτερα δύσκολες κρίσεις και ως εκ τούτου δύσκολες αποστολές του Οργανισμού- υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος στη Βοσνία, η διένεξη για το Κόσοβο, η Αλβανία, η Γεωργία-Αμπχαζία, ο Μόλδοβας, η Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν και ο πόλεμος στην Τστσενία.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση