Ad Code

Responsive Advertisement

Ελλάδα – Τουρκία: Εξελίξεις ή όχι;



 Ελλάδα – Τουρκία: Εξελίξεις ή όχι;
* Λέγαμε χθες ότι τα χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks (7.918 από την αμερικανική πρεσβεία της Αγκυρας) δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μάλλον έχουν ενοχληθεί σοβαρά από τη στάση της Τουρκίας να αποκτήσει έναν αυτόνομο ρόλο στην περιοχή και αντιμετωπίζουν με ειρωνεία τις αξιώσεις αυτές για μουσουλμανικά οικονομικά τόξα, είτε στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή είτε στον χώρο της πρώην ΕΣΣΔ.
Βεβαίως και δεν υποτιμούν τη στρατηγική αξία και το μέγεθος της Τουρκίας (ήδη στους G20), δεν υποτιμούν τη σύγκρουση του Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο των στρατηγών και τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας. Ομως κάτι έχει σπάσει.
* Γενική είναι η αίσθηση των διεθνών αναλυτών, όπως προκύπτει από τα απόρρητα έγγραφα, πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν. Τα υπάρχοντα έως τώρα ρήγματα με το καθεστώς Ερντογάν μάλλον θα βαθύνουν. Είτε αυτά αφορούν τις κακές σχέσεις με το Ισραήλ, το Κουρδικό και τα Αραβικά Κράτη (των οποίων θέλει να ηγηθεί το Δόγμα Νταβούτογλου) είτε τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν – ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. συχνά. Τότε πώς εξηγούνται προειδοποιήσεις – προβλέψεις από όλα τα κόμματα (με παραλλαγές ασφαλώς από το ΛΑΟΣ έως το ΚΚΕ) και από προσωπικότητες όπως ο Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο Μίκης Θεοδωράκης ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από «μυστικές διπλωματίες» με την πίεση των ΗΠΑ;

* Υπάρχουν λένε σχεδόν έτοιμες αποφάσεις για ονομασία των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και προσχέδια συμφωνιών για «μοίρασμα του Αιγαίου». Αλλοτε γύρω από τα θέματα υφαλοκρηπίδας –αιγιαλίτιδας ζώνης, άλλοτε εκμετάλλευσης των πετρελαίων στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου. Ελληνικών πετρελαίων που θα μοιρασθούμε με τους Τούρκους και με αμερικανική εταιρεία άντλησης και εκμετάλλευσης.
Ολα αυτά κι άλλα παρόμοια για θεωρίες συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, κρυφές συμφωνίες με Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, σκόπιμες εξυπηρετήσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρώπη, νέα παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν να κυριαρχούν.
* Ο Βασ. Μαρκεζίνης πιστεύει ότι μέσα στον Δεκέμβριο (το αργότερο τον Ιανουάριο) θα έχουμε τα πρώτα σαφή δείγματα των «ειδικών σχέσεων» στο Αιγαίο με την Τουρκία, δηλαδή των ειδικών ρυθμίσεων – παραχωρήσεων για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και οριοθετήσεις πέραν του 25ου Μεσημβρινού εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Ανάλογοι ισχυρισμοί για το Κυπριακό και το Σκοπιανό (μάλλον θα πέσουν έξω), όπως συμβαίνει άλλωστε από το Σχέδιο Ανάν και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τελικά συνέβησαν τα ακριβώς αντίθετα. Ετσι και τώρα; Το πιο πιθανό.
* Οι πολέμιοι αλλά και οι έμφοβοι του «εθνικού ενδοτισμού» ανησυχούν γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση εξάρτησης – υποταγής από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αλλά τα απόρρητα των ΗΠΑ στο Wikileaks για την Τουρκία μάς εμποδίζουν να τα ομαδοποιήσουμε όλα υπέρ της Αγκυρας (με τα εμπόδια λ.χ. Γαλλίας και Γερμανίας για ένταξη στην Ε.Ε.) και κατά της Ελλάδος.
Επαγρύπνηση, εθνική ανασυγκρότηση ναι, αλλά όχι εθνικές φοβίες βλαπτικές. Διαρκείς εθνικές ανασφάλειες.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=28544




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση