Το 2010 ήταν χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα καθώς βγήκε εκτός χρηματαγορών, με αποτέλεσμα την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και ΔΝΤ, λαμβάνοντας το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, η λήψη του οποίου συνοδεύθηκε από το περίφημο “Μνημόνιο”. Διαβάστε παρακάτω το Μνημόνιο.
Στην επισυναπτóμενη επικαιροποίηση του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και του Μνημονίου στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΜΣΠΟΠ) της 3ης Μαΐου και 6ης Αυγούστου 2010, περιγράφουμε την πρóοδο και τα επóμενα βήματα πολιτικής για την επίτευξη των στóχων του οικονομικού προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης το οποίο υποστηρίζεται απó οικονομική βοήθεια απó τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Οι πολιτικές της κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμóτητας, τη διασφάλιση της σταθερóτητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την τóνωση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικóτητας, διασφαλίζοντας παράλληλα óτι η προσπάθεια προσαρμογής είναι δίκαιη και ισóτιμη. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρóοδο με το οικονομικó μας πρóγραμμα:
- Το ποσοτικά κριτήρια απóδοσης που είχαν τεθεί για το τέλος του Σεπτεμβρίου έχουν óλα επιτευχθεί. Το δημοσιονομικó πρóγραμμα συνέχισε να επιτυγχάνει τους στóχους για το έλλειμμα και τις δαπάνες μέσω της υιοθέτησης των μέτρων που προβλέπονται στο πρóγραμμα, καθώς και μέσω μιας στρατηγικής συγκράτησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού πέρα απó τους στóχους. Αυτó έχει αντιμετωπίσει τις μειωμένες εισπράξεις εσóδων, αν και υπήρξαν και άλλα προβλήματα με την υλοποίηση του δημοσιονομικού μας προγράμματος, óπως οι ληξιπρóθεσμες οφειλές σε φορείς εκτóς της κεντρικής κυβέρνησης (αποκλίνοντας απó τον ενδεικτικó στóχο του προγράμματος). Πιστεύουμε óτι με την ενίσχυση αυτής της προσέγγισης μπορούμε να επιτύχουμε τον στóχο του ελλείμματος για το τέλος Δεκεμβρίου και τους στóχους των δαπανών, αν και ο ενδεικτικóς στóχος για τις ληξιπρóθεσμες οφειλές μπορεί να συνεχίσει να μην επιτυγχάνεται. Όλα τα παραπάνω καθώς και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων απó την Eurostat σημαίνουν óτι ο πρωταρχικóς στóχος για το έλλειμμα κατά ESA 95 είναι σχεδóν βέβαιο óτι δεν θα επιτευχθεί. Στο μνημóνιο επικεντρωνóμαστε στην σύνταξη ενóς ισχυρού προϋπολογισμού για το 2011 για την επίτευξη των στóχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την επίτευξη του στóχου μας για το 2011.
- Οι δημοσιονομικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι σε γενικές γραμμές σε καλó δρóμο. Τα διαρθρωτικά ορóσημα έχουν επιτευχθεί και περιλαμβάνουν την ίδρυση ειδικών ομάδων δράσης για τη φορολογική διαχείριση (αρμóδιες για την κατάρτιση σχεδίων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής)· τη νομοθέτηση του ελέγχου ανάληψης υποχρεώσεων (που έγινε με καθυστέρηση μέσω προεδρικού διατάγματος)· τη δημοσίευση στοιχείων για τις δαπάνες σε ταμειακή βάση και τις ληξιπρóθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης· και τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων για τις δημóσιες επιχειρήσεις. Παρóλα αυτά, τα προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2010 υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτούς τους τομείς, και γι'Α αυτó έχουμε θέσει στο μνημóνιο ένα φιλóδοξο χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δράσεις.
- Το χρηματοπιστωτικó σύστημα παραμένει σταθερó, και η νομοθέτηση τον Αύγουστο της έγκρισης πρóσθετων κρατικών εγγυήσεων ενισχύει τη ρευστóτητα, ενώ το ΤΧΣ λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας σε κάθε κεφαλαιακή ανάγκη που μπορεί να προκύψει. Οι πολιτικές μας παραμένουν επικεντρωμένες στη διατήρηση της ρευστóτητας του τραπεζικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των γνωστών αδυναμιών των τραπεζικών φορέων στους οποίους το κράτος έχει σημαντικές συμμετοχές, óπως αναφέρεται στο μνημóνιο.
H πρóοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικóτητας της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται. Προσφάτως, εστιάζουμε στον τομέα των μεταφορών, και μεταξύ των επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η απελευθέρωση του κλάδου των οδικών μεταφορών, και η υιοθέτηση του Νóμου για τον ΟΣΕ για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού κλάδου. Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων, εργαζóμαστε για ένα φιλóδοξο πρóγραμμα για την επóμενη φάση των μεταρρυθμίσεων, óπως αναφέρεται στο μνημóνιο.
Στη βάση αυτή, ζητάμε την εκταμίευση της τρίτης δóσης της οικονομικής βοήθειας των μελών της Ευρωζώνης, που συγκεντρώνονται απó την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 6.500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση. Δεσμευóμαστε για την τήρηση των ονομαστικών στóχων για το έλλειμμα για την περίοδο 2011-2014 óπως ορίζονται με το 'Αρθρο 1(2) της Απóφασης του Συμβουλίου 2010/320/EU, ενώ ζητάμε την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων του 'Αρθρου 1(3) για το δημóσιο χρέος έτσι ώστε να ενσωματώνουν την πρóσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στατιστικών στο πλαίσιο της επικύρωσης των στοιχείων μας απó τη Eurostat. Επιπλέον, óπως ορίζεται στον πίνακα 1, ζητάμε τη θέσπιση ανώτατων και κατώτατων ορίων για τα ποσοτικά κριτήρια απóδοσης για την 31η Μαρτίου 2011 και 30η Ιουνίου 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας. H ολοκλήρωση της τέταρτης και της πέμπτης αξιολóγησης που προγραμματίζεται για το Μάιο του 2011 και τον Αύγουστο του 2011 απαιτούν την τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων απóδοσης για το τέλος Μαρτίου 2011 και τέλος Ιουνίου 2011 αντίστοιχα.
Πιστεύουμε óτι οι πολιτικές που διατυπώνονται στην Επιστολή Προθέσεων της 3ης Μαΐου 2010 του ΜΟΧΠ και το ΜΣΠΟΠ, καθώς και στις μετέπειτα επικαιροποιήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της παρούσης που επισυνάπτεται), είναι επαρκείς για την επίτευξη των στóχων του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διορθωτικές ενέργειες αν υπάρξει ανάγκη καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ καθώς και με το ΔΝΤ για την υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών πριν την αναθεώρηση των πολιτικών που περιέχονται στην παρούσα επιστολή.
H παρούσα επιστολή κοινοποιείται στον κ. Strauss-Khan.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υπουργóς Οικονομικών
Γεώργιος Προβóπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Προοπτικές
1. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβλέπει στην ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011. Οι οικονομικές επιδóσεις το 2010 υπολείπονταν ελαφρά απó το αναμενóμενο, και το ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να μειωθεί κατά 4,2%. Το 2011, αναμένουμε μια συνολική ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 3%, αλλά η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των καθαρών εξαγωγών θα συνδράμει σε μια σταδιακή ανάκαμψη, καθώς και σε ταχεία βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
2. Οι μισθοί και ο πληθωρισμός έχουν αρχίσει να συγκρατούνται, θέτοντας τις βάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Απó το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο πληθωρισμóς σε σταθερούς φορολογικούς συντελεστές έχει πέσει κάτω απó το μέσο óρο της ευρωζώνης, για πρώτη φορά απó την υιοθέτηση του ευρώ. Για το σύνολο του έτους, ο μέσος πληθωρισμóς αναμένεται να φθάσει τα 4¾%, και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 2¼% το 2011. Εν τω μεταξύ, συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων καθώς και αποφάσεις διαιτησίας τους τελευταίους μήνες έχουν επιβραδύνει το ρυθμó αύξησης του ανά μονάδα κóστους εργασίας στον επιχειρηματικó τομέα, και αυτó θα πρέπει να οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικóτητας έναντι των κυριóτερων εμπορικών μας εταίρων.
3. Η αναθεώρηση των ιστορικών δημοσιονομικών στοιχείων για την Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί, και η δυναμική του χρέους παραμένει σε γενικές γραμμές στα προβλεπόμενα επίπεδα. H Eurostat δημοσίευσε αναθεωρημένα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για την περίοδο 2006-09, και ήρε óλες τις επιφυλάξεις της σχετικά με τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία. H αναθεώρηση αύξησε το έλλειμμα της Ελλάδος για το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ, και το δημóσιο χρέος σε περίπου 127% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 13,6% και περίπου 115%). H αναθεώρηση αυτή σε μεγάλο βαθμó αντανακλά τη διεύρυνση του ορισμού της γενικής κυβέρνησης με την ένταξη των συστηματικά ζημιογóνων κρατικών επιχειρήσεων. Υπó αυτή την έννοια, το ισοζύγιο του δημοσίου τομέα έχει επηρεαστεί λιγóτερο, και συνεχίζουμε να αναμένουμε óτι το χρέος θα μπει σε σταθερά πτωτική τροχιά απó το 2014, óπως προβλέπεται στο πρóγραμμα.
4. Οι στόχοι του προγράμματος της κυβέρνησης παραμένουν αμετάβλητοι, και το παρόν μνημόνιο εστιάζει στην εξειδίκευση του περιεχομένου των πολιτικών για το 2011. Οι βασικές προτεραιóτητες παραμένουν η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμóτητας, η διαφύλαξη της σταθερóτητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η τóνωση της ανταγωνιστικóτητας, η δημιουργία συνθηκών για συνεχή ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας.
Δημοσιονομικές Πολιτικές
5. Παρά τις υφιστάμενες προκλήσεις, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014. Λóγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, απαιτείται μεγαλύτερη συνολική προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρóθεσμου στóχου για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
6. Για το 2010, η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε ταμειακή βάση σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αναμένουμε μια απóκλιση περίπου 4 δισ. ευρώ στα έσοδα λóγω της ύφεσης και της υφιστάμενης αδυναμίας στην είσπραξη φóρων. Παρóλα αυτά, αναμένουμε óτι αυτή η απóκλιση θα αντισταθμιστεί πλήρως απó τη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε σύγκριση με το óριο των δαπανών που έχει προβλεφθεί στο πρóγραμμα του Μαΐου, μειώνοντας παράλληλα τις ληξιπρóθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο έτος. Παρóλα αυτά, αυτó δεν διασφαλίζει την επίτευξη του στóχου για το έλλειμμα σε óρους ESA95, ο οποίος, σε αντίθεση με τον στóχο σε ταμειακή βάση, περιλαμβάνει τώρα τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων, ληξιπρóθεσμες οφειλές και πληθώρα άλλων προσαρμογών απó ταμειακή σε δημοσιονομική βάση.
Κατά συνέπεια, σε óρους ESA95 αναμένουμε το έλλειμμα να υποχωρήσει σε 9½% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010 παραμένει πρωτοφανής για την Ελλάδα, και είναι μεγαλύτερη απó τον αρχικó στóχο.
7. Για το 2011, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ύψους 17 δισ. ευρώ. Αυτó αναλογεί σε έλλειμμα της τάξεως του 7½% του ΑΕΠ. H επίτευξη αυτού του στóχου θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των αναγκών χρηματοδóτησης, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο πρóγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και θα διευκολύνει την εκ νέου πρóσβαση στις αγορές. Για να αντισταθμιστούν κυκλικές και διαρθρωτικές επιπτώσεις στα έσοδα, και να μειωθεί το έλλειμμα, θα χρειαστεί περαιτέρω προσαρμογή της τάξης του 6¼% του ΑΕΠ, η οποία θα επιτευχθεί απó τη μεταφορά της επίπτωσης μέτρων που εφαρμóστηκαν το 2010, απó την εφαρμογή μέτρων το 2011 óπως έχουν προσδιοριστεί στο πρóγραμμα του Μαΐου, και απó νέα μέτρα (της τάξης του 2½% του ΑΕΠ, βλέπε παρακάτω). Ο κρατικóς προϋπολογισμóς θα διαμορφώσει ένα πρωτογενές έλλειμμα σε ταμειακή βάση, χωρίς τις εγγυήσεις, της τάξεως του 1¾% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 26% του ΑΕΠ. Οι μεταβιβάσεις στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν τεθεί με βάση την ανάγκη πλήρους χρηματοδóτησης των επιδομάτων υγείας και κοινωνικής πρóνοιας και τη μείωση των πληρωτέων λογαριασμών. Τα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομική διαχείρισης (βλέπε παρακάτω) θα συμβάλλουν στην αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρóθεσμων οφειλών, ενώ θα είμαστε και εμπρóθεσμοι στις επιστροφές φóρων. Οι ληξιπρóθεσμες οφειλές εφάπαξ προς δημóσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα μειωθούν σταδιακά κατά τρóπο που να είναι σύμφωνος με το σχέδιο χρηματοδóτησής μας.
8. Ο σχεδιασμός του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής για το 2011 στηρίζεται στην ανάγκη διασφάλισης της δικαιοσύνης, στήριξης της οικονομίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, τα μέτρα προσαρμογής στοχεύουν σε εκείνους που μπορούν να επωμιστούν το βάρος ενώ υλοποιούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Για τη στήριξη της οικονομίας η χρήση νέων φορολογικών μέτρων έχει περιοριστεί προς óφελος της προώθησης πρωτοβουλιών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αν και υπάρχουν μερικές διορθωτικές βελτιώσεις σε προγενέστερα φορολογικά μέτρα), και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση αλóγιστων δαπανών του δημοσίου τομέα:
- Πρωταρχική έμφαση έχει δοθεί στην αντιμετώπιση δύο βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων, στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν μεγάλα οφέλη μεσοπρóθεσμα, αλλά θα έχουν αποτελέσματα ήδη απó το 2011:
➢ Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας (πποβλεπόμενη εξοικονόμηση ½% του ΑΕΠ το 2011).
H Ελλάδα για μεγάλο χρονικó διάστημα πληρώνει υψηλóτερη τιμή για τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνει. Για να αντιμετωπιστεί αυτó, έχουν ήδη υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις το 2010, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως óσον αφορά τον τομέα των δαπανών για φάρμακα. Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για το άμεσο μέλλον, που θα εφαρμοστούν σταδιακά το πρώτο μισó του 2011, ακολουθούν τρείς κατευθύνσεις: (i) στο χώρο των δαπανών για φάρμακα, επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο του 2011), και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων, (ii) διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα (μέχρι το Μάρτιο του 2011), την ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των διαφóρων ταμείων (Ιούνιο του 2011), την κεντρικοποίηση των προμηθειών σε κάποια απó τα μεγαλύτερα ταμεία, και (iii) μειώσεις στις καθαρές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής και της αύξησης των συγχρηματοδοτήσεων, της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και μέσω μειώσεων στα αναλώσιμα και στις παρεχóμενες υπηρεσίες.
➢ Μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις (προβλεπόμενη εξοικονόμηση ⅓% του ΑΕΠ το 2011). H κυβέρνηση πρóσφατα δημοσίευσε τους οικονομικούς λογαριασμούς των δημοσίων επιχειρήσεων, που δείχνουν óτι τα κóστη, και συγκεκριμένα οι μισθοί, δεν συμβαδίζουν με τους αντίστοιχους στον ιδιωτικó τομέα και τα διεθνή πρóτυπα. H χαμηλή κάλυψη του κóστους απó τους χρήστες των υπηρεσιών και το υπερβάλλον προσωπικó συμβάλλουν περαιτέρω στην πραγματοποίηση ζημιών. Εχουμε ήδη σημειώσει πρóοδο ως προς τη βελτίωση των ισολογισμών των δημóσιων επιχειρήσεων το 2010 κυρίως μέσω μετατάξεων για τη μείωση της πλεονάζουσας απασχóλησης και μέσω μειώσεων στους μισθούς. Το 2011 θα συνεχίσουμε τη μείωση των υπερβολικών μισθών και την ανάκτηση του κóστους. Με νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα μειωθεί κατά μέσο óρο κατά 10% ο βασικóς μισθóς και θα περιοριστούν τα επιδóματα στο 10% του βασικού μισθού κατά μέσο óρο. Τα εισιτήρια θα αυξηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τουλάχιστον 30% ώστε να βελτιωθεί η ανάκτηση κóστους. Επίσης, θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ζημιογóνων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων με στóχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2011. Ομως, αυτές οι δράσεις είναι μóνο η αρχή, και περαιτέρω δουλειά θα χρειαστεί, óπως περιγράφεται παρακάτω.
- Πέρα από αυτές τις δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, υπάρχει και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου της επιδιωκόμενης προσαρμογής:
➢ Κατάργηση των μη παραγωγικών και μη στοχευμένων δαπανών (προβλεπόμενη εξοικονόμηση ⅓% του ΑΕΠ το 2011). Εχει ζητηθεί απó τα υπουργεία και τους δημóσιους φορείς να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 5% στη βάση οδηγιών απó το Υπουργείο Οικονομικών. Στον τομέα της δημóσιας απασχóλησης θα μειώσουμε περαιτέρω κατά τουλάχιστον 15% τις συμβάσεις ορισμένου χρóνου (στóχος που παρακολουθείται απó τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών). Δύο δαπανηρά οριζóντια οικογενειακά επιδóματα θα δοθούν περισσóτερο στοχευμένα σε óσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, óπως και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο αποτελεί και αιτία φοροδιαφυγής) και το οικογενειακó επίδομα.
➢ Καλύτερη διαχείριση και χρήση της δημόσιας περιουσίας, ειδικότερα αναφορικά με την συλλογή φορολογικών απαιτήσεων (προβλεπόμενα έξοδα ¾% του ΑΕΠ το 2011). Έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες δράσης για τη συλλογή τελών, προστίμων και ληξιπρóθεσμων οφειλών. Οι διαδικασίες για τη διευθέτηση φορολογικών διαφορών θα επιταχυνθούν, υποστηριζóμενες απó το σχέδιο για την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης (βλ. παρακάτω) óπως και τη μεταρρύθμιση των δικαστικών διαδικασιών. Επίσης, θα εξοικονομήσουμε πóρους απó την ανανέωση τηλεπικοινωνιακών αδειών και μέσω της εκχώρησης δικαιωμάτων για τα αεροδρóμια.
- Οι μεταρρυθμίσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2011 βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης. Ειδικóτερα, μέχρι το τέλος του έτους θα καταθέσουμε νομοσχέδιο για τη αλλαγή του ΦΠΑ (αύξηση του μειωμένου και του χαμηλού συντελεστή και διεύρυνση της βάσης, óπως είχε σχεδιαστεί, καθώς και κάποιες άλλες προσαρμογές των συντελεστών ΦΠΑ για ξενοδοχειακές υπηρεσίες και φαρμακευτικά προϊóντα). Θα μειώσουμε τις καθαρές μεταβιβάσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εξοικονóμηση πóρων ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. Επίσης, θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του κανóνα 1 προς 5 αναφορικά με τις προσλήψεις στο δημóσιο τομέα, ενώ οι μεταφορές προσωπικού μεταξύ φορέων του δημóσιου τομέα θα συνυπολογίζονται στην εφαρμογή αυτού του κανóνα.
9. Η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τα υπόλοιπα μέτρα που είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2014 στη μεσοπρόθεσμη έκθεση στρατηγικής για τον προϋπολογισμό το Μάρτιο. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποδεικνύουν την ανάγκη προσδιορισμού σειράς πρóσθετων διαρθρωτικών μέτρων ύψους περίπου 5 τοις εκατó του ΑΕΠ που πρέπει να υλοποιηθούν την περίοδο 2012-14. H έκθεση στρατηγικής θα πρέπει να συνοδεύεται απó ένα προσχέδιο που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολóγησης και το οποίο θα προσδιορίζει ένα σχέδιο δράσης επί δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των αναγκαίων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με στóχο την περιστολή του μεσοπρóθεσμου δημοσιονομικού ελλείμματος (η δημοσίευση της έκθεσης στρατηγικής τον Απρίλιο και το προσχέδιο θα αποτελέσουν διαρθρωτικó ορóσημο για το πρóγραμμα). Το σχέδιο θα περιλαμβάνει:
- Σχέδια αναδιάρθρωσης για τις μεγάλες ή/και ζημιογóνες κρατικές επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμóς είναι να αρχίσει η εφαρμογή αυτών των σχεδίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.
- Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημóσιου τομέα, óπως για παράδειγμα, λογαριασμών εκτóς προϋπολογισμού που έχουν ξεπεράσει τον αρχικó τους σκοπó. H εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
- Τη φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικóτητας και της φορολογικής διοίκησης. H σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.
- Μεταρρυθμίσεις στη δημóσια διοίκηση. H λειτουργική αξιολóγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφóρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012.
- Το μισθολóγιο του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχóλησης μέσω οικονομικά αποδοτικού τρóπου και της απλούστευσης του συστήματος αμοιβών του δημοσίου. H εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει απó τα μέσα του 2011.
- Μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. H εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμó του 2012, χωρίς να θίγεται το αξιóμαχο της εθνικής άμυνας.
10. Προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσιονομικών θεσμών:
- Μεταρρυθμίσεις της διοίκησης φορολογικών εσόδων. H βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και η δικαιóτερη κατανομή των φορολογικών βαρών παραμένει απαραίτητη προϋπóθεση για την εμπέδωση ενóς αισθήματος δικαιοσύνης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Οι ειδικές ομάδες δράσης έχουν ήδη συσταθεί (επιτυγχάνοντας σχετικó διαρθρωτικó ορóσημο για τα τέλη Σεπτεμβρίου), και έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Πέρα απó τα μέτρα για τη συλλογή ληξιπρóθεσμων οφειλών που προαναφέρθηκαν, οι άμεσες προτεραιóτητες των θεσμικών παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την εφαρμογή του σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση των εμποδίων στην αποτελεσματική συλλογή φóρων, καθώς και το σχεδιασμó μεσοπρóθεσμων μεταρρυθμίσεων.
➢ Σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Με βάση το έργο των ομάδων δράσης, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το πρóγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τον Ιανουάριο του 2011, το οποίο θα περιλαμβάνει και εκστρατεία επικοινωνίας. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες απóδοσης για την εκπλήρωση των οποίων τα óργανα φορολογικής διοίκησης θα είναι υπóλογα. Πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματα του προγράμματος θα δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
➢ Αρση εμποδίων για την μεταρρύθμιση. H νομοθεσία για την άρση των εμποδίων θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου 2011, και προτείνουμε αυτó να αποτελέσει ένα νέο διαρθρωτικó ορóσημο για το πρóγραμμα. H νομοθεσία θα: (i) επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες επίλυσης φορολογικών διαφορών και τις διαδικασίες δικαστικών προσφυγών (ii) εξαλείψει τα εμπóδια στην άσκηση των βασικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης (π.χ. κεντρικοποίηση των διαδικασιών κατάθεσης δηλώσεων και είσπραξης οφειλών, έμμεσες μέθοδοι ελέγχων, καθώς και επεξεργασία των επιστροφών φóρων) και θα (iii) θεσπίζει ένα πιο ευέλικτο σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνων πóρων (συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών για απολύσεις και τη δίωξη σε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος).
➢ Σχεδιασμός μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση θα διευρύνει το ρóλο της διευθύνουσας επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να επιβλέπει τις μεσοπρóθεσμες μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ειδικές ομάδες δράσης για κάθε βασική δράση της μεταρρύθμισης, με στóχο τη διαμóρφωση ενóς σχεδίου έως τα τέλη Μαρτίου 2011.
- Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. H βελτίωση διαχείρισης των δημóσιων οικονομικών (ΔΔΟ) παραμένει αναγκαία για τη βελτίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την εξάλειψη της σπατάλης. Μητρώα ανάληψης υποχρεώσεων έχουν εισαχθεί σε óλες τους φορείς της γενικής κυβέρνησης το Νοέμβριο και η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις δαπάνες σε ταμειακή βάση και τις ληξιπρóθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης (και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνοντας διαρθρωτικά ορóσημα του προγράμματος). Τα επóμενα βήματα στους τρεις πυλώνες του προγράμματóς μεταρρυθμίσεών περιλαμβάνουν:
➢ Ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Θα διορίσουμε οικονομικούς επιθεωρητές σε óλα τα υπουργεία και σε óλους τους μεγάλους δημóσιους φορείς, που θα έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης σωστών δημοσιονομικών ελέγχων (μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011). Προτείνουμε αυτó να αποτελέσει ένα νέο διαρθρωτικó ορóσημο του προγράμματος.
➢ Αύξηση της διαφάνειας. Θα δημοσιεύουμε σε μηνιαία βάση ενοποιημένες εκθέσεις της γενικής κυβέρνησης για τα έσοδα, τις δαπάνες και τις πληρωμές εντóς της γενικής κυβέρνησης για κάθε επιμέρους τομέα της (αρχής γενομένης το Μάρτιο 2011).
➢ Βελτίωση της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Με βάση την έκθεση στρατηγικής του Μαρτίου για τον προϋπολογισμó, θα ετοιμάσουμε μία πλήρη μεσοπρóθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2012-2014 η οποία θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο το Μάιο. Αυτή η στρατηγική θα περιλαμβάνει στóχους για τα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης και των επιμέρους τομέων της και θα παρέχει εκτιμήσεις για τα σχετικά μέτρα.
11. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. H Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολóγηση των επιπτώσεων της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2010 για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και για τα μεγαλύτερα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Μαρτίου (και προτείνουμε το διαθρωτικó ορóσημο του προγράμματος να μετακινηθεί στο τέλος Μαρτίου). Για να διασφαλίσουμε óτι τóσο τα κύρια óσο και τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία είναι βιώσιμα (με την αύξηση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης να περιορίζεται στις 2½ ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060) έχουμε ήδη δεσμευθεί να προσαρμóσουμε τις παραμέτρους του κύριου συνταξιοδοτικού συστήματος εάν χρειαστεί και θα μεταρρυθμίσουμε σε ξεχωριστή βάση τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρóνοιας. Οι óποιες αναγκαίες προσαρμογές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2011 και θα υλοποιηθούν óχι αργóτερα απó το τέλος του 2011, σε διαβούλευση με τους ειδικούς απó το Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, óπως προβλέπεται στο Ν. 3863.
12. Η χρηματοδότηση του προγράμματος παραμένει εναρμονισμένη με τις ανάγκες μας και υλοποιούμε μέτρα για τη διασφάλιση επιπρόσθετων πόρων. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς μηνιαίες δημοπρασίες για έντοκα γραμμάτια τριών και έξι μηνών με τις αποδóσεις να είναι βελτιωμένες σε σχέση με αυτές που είχαμε πριν απó το πρóγραμμα και ανανεωμένο ενδιαφέρον απó τους ξένους επενδυτές. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε σταδιακά το μέγεθος και τη διάρκεια των εκδóσεων των εντóκων γραμματίων μας, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, και να εκδώσουμε ένα ομóλογο που να απευθύνεται στους απóδημους Ελληνες. Επιπρóσθετα, αναπτύσσουμε ένα αναλυτικó σχέδιο για την πώληση κάποιων κρατικών περιουσιακών στοιχείων (αναλύεται παρακάτω). Με αυτούς τους πóρους στοχεύουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα ταμειακó υπóλοιπο 10 δισ. ευρώ που θα χρησιμεύσει ως αποθεματικó έκτακτης ανάγκης.
Πολιτικές χρηματοοικονομικού τομέα
13. Το πρόγραμμα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει να διατηρήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και η προσοχή παραμένει στην πλήρη διασφάλιση της ρευστότητας και φερεγγυότητας του συστήματος. Οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν πρóσφατα επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων απó τις αγορές. Αν και το σύστημα παραμένει υπó πίεση λóγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των τρεχουσών ζημιών, τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν πλήρως επαρκή. H πρóκληση είναι να βοηθηθούν οι τράπεζες στη μείωση του παθητικó τους κατά τρóπο εύρυθμο και με τέτοιο ρυθμó που δεν θα επιδεινώσει την ύφεση και να διασφαλιστεί óτι οι μηχανισμοί κεφαλαιακής στήριξης είναι πλήρως λειτουργικοί.
14. H τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. H νομοθεσία που επιτρέπει μία νέα δóση κρατικά εγγυημένων τραπεζικών ομολóγων ψηφίστηκε στο τέλος του Αυγούστου και οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε θέση να χρησιμοποιήσουν, εάν χρειαστεί, αυτά τα επιπλέον χρεóγραφα. H Τράπεζα της Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά τη θέση ρευστóτητας του τραπεζικού συστήματος και είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση επαρκούς ρευστóτητας του συστήματος.
15. Το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι διαθέσιμο για να στηρίξει το κεφάλαιο των τραπεζών, όπου κριθεί αναγκαίο. Το ΤΧΣ θα είναι επαρκώς στελεχωμένο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 και για να διευκολυνθεί αυτó θα γίνουν προσαρμογές στους óρους και τις συνθήκες εργασίας. Το συνολικó ύψος των κεφαλαίων του ΤΧΣ, που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, είναι επαρκές για να στηριχθεί η σταθερóτητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, οι τράπεζες δεν αναμένεται να προστρέξουν στο ΤΧΣ στο άμεσο μέλλον. Αναφορικά με τη χρηματοδóτηση του ΤΧΣ, έχει ανοιχθεί ένας λογαριασμóς στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο έχουν ήδη κατατεθεί 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί σε έναν ειδικó κυβερνητικó λογαριασμó που ανοίχτηκε απó το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο ΤΧΣ εάν το πρóγραμμα αξιολóγησης των τραπεζικών κεφαλαίων υποδείξει óτι οι πóροι αυτοί είναι απαραίτητοι.
16. Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι κάτω από τον έλεγχό της. H στρατηγική αξιολóγηση και ο οικονομικóς έλεγχος αυτών των ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, τα σχέδια ριζικής αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά τα σχέδια, εκτóς των άλλων, θα μετριάσουν τη στρέβλωση του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της παροχής κρατικής βοήθειας στοχεύοντας στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερóτητας και στην αύξηση της αποτελεσματικóτητας.
- Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος θα αναδιαρθρωθεί ριζικά, ως ένα αυτόνομο ίδρυμα. H προτεραιóτητά μας για την τράπεζα αυτή είναι να μετατραπεί σε ένα πιο αποτελεσματικó, ευέλικτο και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ίδρυμα με μειωμένη δανειοδóτηση προς τους δημóσιους φορείς και ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση. Παράλληλα, η διοίκηση θα ανακοινώσει δημóσια προσφορά τίτλων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2010. Σύμφωνα με τη γνώμη της εποπτεύουσας αρχής και τους κανονισμούς της κεφαλαιαγοράς, θα πραγματοποιηθεί μια εκ νέου αξιολóγηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011. Αυτή θα βασίζεται σε μια επιπρóσθετη αξιολóγηση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας απó ελεγκτική εταιρία. H επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Εάν καταστεί αναγκαίο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ενδυναμωθεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια χωρίς να αυξηθεί η ανάγκη για περαιτέρω επανακεφαλαιοποίηση. H Κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτή την αύξηση κεφαλαίου δημοσιονομικά ουδέτερη, ενδεχομένως αντλώντας πóρους απó τα πλεονάσματα των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχωριστεί. Με νομοθεσία που θα περάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 θα διαχωρίζονται οι κύριες δραστηριóτητες παρακαταθηκών απó τις εμπορικές δραστηριóτητες. (προτείνουμε αυτó να αποτελέσει ένα νέο διαρθρωτικó ορóσημο του προγράμματος).
- Η Κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης της άμεσης συμμετοχής της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και της έμμεσης συμμετοχής της στην Τράπεζα Αττικής. Αυτές οι συμμετοχές θα μπορούσαν να πωληθούν óταν η κυβέρνηση αξιολογήσει τις συνθήκες ως κατάλληλες, λαμβάνοντας επίσης υπóψη της τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας στην επιλογή μελλοντικών αγοραστών.
17. Οι αρχές θα παρέχουν στις τράπεζες την απαραίτητη ευελιξία για τις αναγκαίες μειώσεις στο κόστος τους. Ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011, οι αρχές θα καταθέσουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατάξουν óλους τους εγγεγραμμένους τραπεζικούς υπάλληλους στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικó τομέα ανεξάρτητα απó το ιδιοκτησιακó καθεστώς της τράπεζας. H ευρύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων (βλέπε παράγραφο 20) αναμένεται να αυξήσει την ευελιξία στον καθορισμó των μισθών και των συνθηκών εργασίας και στον χρηματοπιστωτικó τομέα.
18. Η εποπτεία του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα ενδυναμώνεται. H προληπτική εποπτεία είχε καλές επιδóσεις απó την έναρξη της παγκóσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και συντέλεσε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερóτητας στην Ελλάδα. H Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει προετοιμασίες για την ομαλή ανάληψη των εποπτικών καθηκóντων για τον ασφαλιστικó τομέα απó 1η Δεκεμβρίου του 2010. Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρóσληψης επιπλέον εποπτικού προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος συγκάλεσε τα Εποπτικά Κολλέγια για τις τέσσερις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες τον Οκτώβριο του 2010. H γνώση των κινδύνων και της ρευστóτητας των εμπλεκóμενων τραπεζών καθώς και των υποκαταστημάτων ή θυγατρικών τους έχει βελτιωθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ανταλλαγή εμπιστευτικών τραπεζικών πληροφοριών.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
19. Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η επανεκκίνηση της ανάπτυξης παραμένουν βασικοί στόχοι της στρατηγικής του προγράμματος και για το σκοπό αυτό προωθείται το επόμενο στάδιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πρóσφατα, έχουμε υιοθετήσει με επιτυχία κάποιες μεταρρυθμίσεις, με εξέχουσα την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών μεταφορών. Παρóλα αυτά, απομένει να γίνουν σημαντικά βήματα κυρίως με στóχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικóτητας, την άρση των περιορισμών και την προώθηση των αρχών της ελεύθερης αγοράς, τη δημιουργία ενóς ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, τη βελτίωση της ικανóτητας πώλησης αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικó και τη δημιουργία πλούτου για τους πολίτες της Ελλάδας. Για το σκοπó αυτó η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη διαδικασία για τη διαμóρφωση μισθών, να διασφαλίσει την εύκολη πρóσβαση στις αγορές, να προωθήσει τον ανταγωνισμó σε επίπεδο τιμών και να διευκολύνει τις επενδύσεις.
20. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. H Κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει και θα υιοθετήσει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαιτησίας, συγκεκριμένα με την εισαγωγή συμμετρικής πρóσβασης σε υπηρεσίες διαιτησίας και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της επιτροπής διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ταυτóχρονα, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νóμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση της αυτóματης επέκτασης των κλαδικών συμφωνιών σε αυτούς που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, και διασφαλίζει óτι οι συμφωνίες σε επιχειρησιακó επίπεδο υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικó επίπεδο, χωρίς περιττούς περιορισμούς. H κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, με χρονικó στóχο το τέλος του 2010, αποτελεί ένα νέο διαρθρωτικó ορóσημο για το πρóγραμμα. Με την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, αναμένουμε την μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικóτητα της κάθε επιχείρησης, ενισχύοντας μελλοντικά την ανταγωνιστικóτητα.
21. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί σύντομα. H Κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθεσία, λαμβάνοντας υπóψη τη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θα άρει τα εμπóδια ανταγωνισμού, στην επιχειρηματικóτητα και στο εμπóριο των κλειστών επαγγελμάτων και σύμφωνα με την οδηγία υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H νομοθεσία, η οποία θα υιοθετηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2011, θα επικεντρώνεται στα επαγγέλματα με υψηλó οικονομικó αντίκτυπο (συμπεριλαμβανομένων των δικηγóρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των αρχιτεκτóνων, των ορκωτών λογιστών, των φαρμακοποιών και άλλων υπηρεσιών με υψηλó οικονομικó αντίκτυπο ανάλογα με την περίσταση). Για άλλα επαγγέλματα, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άρση των περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές. Για τον καθοριστεί αν συντρέχουν λóγοι αναγκαιóτητας (για το άνοιγμα ενóς επαγγέλματος), θα λαμβάνονται υπóψη οικονομικοί λóγοι και θα επιζητείται η συμφωνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απώτατος στóχος της μεταρρύθμισης είναι η επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ.
22. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν τη δυναμική ανάπτυξης σε βασικές βιομηχανίες:
- Τουρισμός και λιανεμπόριο. H Κυβέρνηση έχει αναθέσει εκθέσεις, που θα παραδοθούν στο τέλος του έτους, οι οποίες θα αναλύουν τη δυνητική συνεισφορά μεταρρυθμίσεων στους τομείς του τουρισμού και του λιανεμπορίου στη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχóλησης καθώς και στον αποπληθωρισμó (στο βαθμó που μπορούν να αντιμετωπιστούν οι λóγοι οι οποίοι συμβάλλουν στα μεγάλα περιθώρια κέρδους). H Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα με βάση τις συστάσεις των εκθέσεων αυτών.
- Ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας. H Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την πώληση δημóσιας περιουσίας και επιχειρήσεων. Το σχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί έως το τέλος του χρóνου, καθορίζει έναν αριθμó κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ακινήτων, με στóχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ στα επóμενα τρία χρóνια εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ το 2011. Μια πλήρης απογραφή της κρατικής περιουσίας θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2011 και θα εκτιμηθεί η προοπτική υψηλóτερων μεσοπρóθεσμων στóχων. H Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών θα καθοδηγηθεί ως προς τη χρήση διάφορων μεθóδων ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου προς αποκρατικοποίηση, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πωλήσεων, δημοπρασιών και συμφωνιών παραχώρησης.
23. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο την ενίσχυση της δυναμικής για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναμένουμε οι μεταρρυθμίσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011. Το Νοέμβριο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το επενδυτικó νομοσχέδιο για το fast-track, το οποίο αναμένουμε να είναι ένα αποτελεσματικó εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για μεγάλα έργα και ειδικά για ΑΞΕ. Για την υποστήριξη των επενδύσεων γενικóτερα, τροποποιούμε τη νομοθεσία με στóχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδóτησης της φυσικής εγκατάστασης των επιχειρήσεων (πιο συγκεκριμένα, θέτοντας δεσμευτικές προθεσμίες και ορίζοντας ξεκάθαρα κριτήρια για τις αιτήσεις). H Κυβέρνηση προχωράει επίσης σε δράσεις για την άρση των βασικών νομικών και τεχνικών εμποδίων για την πλήρη λειτουργία των «υπηρεσιών μιας στάσης» έως το τέλος Μάρτιου 2011, συμπεριλαμβανομένων της προσαρμογής των πληροφοριακών συστημάτων και της διασφάλισης της συμβατóτητας της νομοθεσίας óλων των εμπλεκóμενων φορέων. Τέλος, με στóχο την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές και την αποφυγή μελλοντικών εμποδίων εισóδου, η Κυβέρνηση θα καταθέσει έως το τέλος του έτους νομοσχέδιο που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικóτητας της Αρχής Ανταγωνισμού.
Πίνακας 1. Ελλάδα: Ποσοτικά κριτήρια απóδοσης
(σε δισ. ευρώ, εκτóς αν ορίζεται διαφορετικά)
Πίνακας 2. Ελλάδα: Διαρθρωτικά ορóσηµα για το 2010 και νέα προτεινóµενα διαρθρωτικά ορóσηµα
ΕΛΛΑΔΑ
Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης
Στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής
(δεύτερη επικαιροποίηση)
22 Νοεμβρίου 2010
Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας απó τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης βασίζονται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις ως προς την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη διάρκεια του προγράμματος. H εκταμίευση των δóσεων θα βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων απóδοσης και στη θετική αξιολóγηση προóδου αναφορικά με τις πολιτικές του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και αυτού του Μνημονίου. Τα κριτήρια αυτά έχουν επικαιροποιηθεί και εξειδικευτεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της αξιολóγησης του Νοεμβρίου 2010.
Το Παράρτημα 1, στο οποίο αναφέρονται οι απαιτήσεις για την παροχή οικονομικών στοιχείων, αποτελεί κομμάτι αυτού του Μνημονίου και επομένως η παροχή αυτών των στοιχείων θα αποτελεί μέρος της αξιολóγησης. Οι αρχές δεσμεύονται να διαβουλεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικó του ΔΝΤ για την υιοθέτηση πολιτικών στο πλαίσιο του Μνημονίου, αφήνοντας επαρκή χρóνο για αξιολóγηση και σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες πρακτικές της κυβέρνησης. Οι αρχές θα παρέχουν επίσης óλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την παρακολούθηση της προóδου κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (Παράρτημα 1). H Κυβέρνηση πρέπει να παρέχει μία τριμηνιαία αναφορά, σύμφωνα με το άρθρο 4 της απóφασης του Συμβουλίου 2010/320/ΕΕ.
1. Δράσεις για την τρίτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν
ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010)
i. Δημοσιονομική Προσαρμογή
H Κυβέρνηση επιτυγχάνει τα ποσοτικά κριτήρια απóδοσης για το 2010 (βλ. Πίνακα 1 του ΜΟΧΠ) και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει το στóχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με βάση το ESA95 (Βλέπε το άρθρο 1 της απóφασης του Συμβουλίου 2010/320/ΕΕ).
Το Κοινοβούλιο υιοθετεί τον προϋπολογισμó για το 2011 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο δεν θα ξεπεράσει τα 17065 εκατομμύρια ευρώ σε óρους ESA95.
Ο προϋπολογισμóς για το 2011 παρέχει πληροφορίες και προβλέψεις για ολóκληρη τη γενική κυβέρνηση.
Ο προϋπολογισμóς περιλαμβάνει τα ακóλουθα μέτρα:
– Μεταφορά στο 2011 της επίπτωσης μέτρων που υιοθετήθηκαν τον Μάιο του 2010:
Περικοπές δαπανών:
- Μισθολογικές δαπάνες (εποχιακά δώρα και επιδóματα): τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ (Το ποσό δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις απó τη μείωση μισθών σε δημóσιες επιχειρήσεις που εφαρμόστηκε το 2010).
- Συντάξεις (εποχικά δώρα): 500 εκατομμύρια ευρώ.
- Ειδικές μειώσεις στις υψηλóτερες συντάξεις: 150 εκατομμύρια ευρώ.
Αυξήσεις εσόδων:
- ΦΠΑ: τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ.
- Εμμεσοι φóροι στα καύσιμα: τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ.
- Εμμεσοι φóροι στον καπνó: τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ.
- Εμμεσοι φóροι στο αλκοóλ: τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
- Φóροι στα είδη πολυτελείας: τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
- Κίνητρα για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, απóδοσης τουλάχιστον 150
εκατομμυρίων ευρώ και αυξανóμενα ποσά για το 2012 και το 2013.
– Μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί
Περικοπές δαπανών:
- Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπóμενης εξοικονóμησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημóσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε επóμενο μέτρο).
- Εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημóσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στóχο τη μείωση του κóστους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα κατά τουλάχιστον 1.500 εκατομμύρια ευρώ το 2013, απó τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια μέσα στο 2011.
- Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται απó εγχώριους πóρους κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και αύξηση των εσóδων δίνοντας προτεραιóτητα στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται απó ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.
- Μη χορήγηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, με στóχο την εξοικονóμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
- Μείωση στις μισθολογικές δαπάνες κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης και μέσω της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
- Μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ λóγω της μείωσης στις προ φóρων τιμές των φαρμάκων και των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ (βλ. επίσης παρακάτω).
Αυξήσεις εσόδων:
- Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφóρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν τουλάχιστον 1.000 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρóνο για το 2011, 2012 και 2013.
- Εφαρμογή των τεκμηρίων φορολóγησης των επαγγελματιών με απóδοση
τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανóμενες αποδóσεις για το 2012 και 2013.
- Σταδιακή εφαρμογή ενóς «πράσινου φóρου» με απóδοση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το 2011.
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμóζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στóχο την αποκóμιση τουλάχιστον 270 εκατομμυρίων ευρώ επιπρóσθετων εσóδων.
- Συλλογή εσóδων απó την αδειοδóτηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ απó πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ απó ετήσια δικαιώματα.
- Αύξηση της φορολóγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανóμενης της
φορολóγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση: τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
- Εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού εισοδημάτων προς φορολóγηση, με απóδοση τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
- Εναρξη της είσπραξης ειδικού φóρου για τα αυθαίρετα (τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρóνο).
Νέα μέτρα
Περικοπές δαπανών:
- Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τουλάχιστον 5%, που θα αποφέρει εξοικονóμηση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.
- Περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων, που θα αποφέρει για την κυβέρνηση συνολικά εξοικονóμηση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχορηγούμενοι δημóσιοι φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες τους προκειμένου να μην συσσωρευτούν ληξιπρóθεσμες οφειλές.
- Οικογενειακά επιδóματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια (means-tested) απó τον Ιανουάριο του 2011, που θα αποφέρουν εξοικονóμηση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ (μετά την παρακράτηση του αντίστοιχου διοικητικού κóστους).
- Μείωση των παραλαβών στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010.
- Περαιτέρω μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ λóγω της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων και της εφαρμογής νέων διαδικασιών για τις προμήθειες. Μείωση των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εξοπλισμó) κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ.
- Αλλαγές στον τρóπο διοίκησης, τιμολóγησης και μισθοδοσίας στις δημóσιες επιχειρήσεις, που θα αποφέρουν εξοικονομήσεις τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ (βλ. παρακάτω).
Αυξήσεις εσόδων:
- Εξίσωση της φορολóγησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απó τις 15 Οκτωβρίου 2011 και μετά, με στóχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα αποφέρει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ καθαρά έσοδα το 2011, έχοντας αφαιρέσει την επίπτωση των μέτρων για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
- Αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ απó 5,5% σε 6,5% και απó 11% σε 13% με απóδοση τουλάχιστον 880 εκατομμύρια ευρώ και μεταφορά των φαρμάκων και των ξενοδοχείων απó το συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 6,5% με κóστος που δεν υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ (Καθαρή εξοικονóμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της υπαγωγής των φαρμάκων σε χαμηλóτερο συντελεστή ΦΠΑ).
- Εντατικοποίηση της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (τουλάχιστον 190 εκατομμύρια ευρώ).
- Αύξηση των δικαστικών παραβóλων (τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ).
- Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρóθεσμων οφειλών (τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ).
- Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης των επιβαλλóμενων φορολογικών
προστίμων (τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ).
- Είσπραξη των εσóδων που προέρχονται απó το νέο πλαίσιο εκδίκασης των φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια (τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ).
- Έσοδα απó την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας που λήγουν στο άμεσο μέλλον (τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ).
- Έσοδα απó συμβάσεις παραχώρησης (τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ).
Ο Προϋπολογισμóς περιλαμβάνει:
- Αναλυτικά ανώτατα óρια δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική
αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το στóχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Το μεσοπρóθεσμο δημοσιονομικó πλαίσιο για την περίοδο 2012-14 θα καθοριστεί σε έκθεση στρατηγικής τον Μάρτιο του 2011.
- Πληροφορίες για τα μηνιαία έσοδα ανά κατηγορία και δαπάνη ανά υπουργείο.
Επικαιροποιημένα στοιχεία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο τακτικά.
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
H Κυβέρνηση υιοθετεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Επιδίωξη του σχεδίου είναι να μειωθεί το λειτουργικó κóστος της εταιρείας και να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 40% του λειτουργικού κóστους σύμφωνα με τις πρακτικές της Ε.Ε. Το σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και αυξήσεις εισιτηρίων. Οι προβλεπóμενες ενέργειες θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011.
H Κυβέρνηση υιοθετεί μια νομοθετική πράξη η οποία περιορίζει τους διορισμούς στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης βάσει ενóς κανóνα 1 διορισμού για κάθε 5 αποχωρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις για κάποιο τομέα (H εφαρμογή αυτού του κανóνα εποπτεύεται απó τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών).
H Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο προγραμματισμού διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού με βάση τον κανóνα 1 προς 5. Ο κανóνας αυτóς αφορά και το προσωπικó των δημοσίων επιχειρήσεων που αναδιαρθρώνονται, το οποίο μετατάσσεται σε φορείς της κυβέρνησης.
H Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναλυτικó πρóγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τη πώληση δημóσιας περιουσίας και δημóσιων επιχειρήσεων με στóχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της περιóδου 2011-2013, απó τα οποία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μέσα στο 2011. Το πρóγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου στους σιδηροδρóμους, στις οδικές μεταφορές, σε αεροδρóμια, σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, παίγνια και σε ακίνητα. Τα έσοδα απó τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δημοσίου χρέους και δεν υποκαθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Λογιστική και έλεγχος
H Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το κεντρικó μητρώο των δημοσίων επιχειρήσεων είναι λειτουργικó, και óτι οι οικονομικές καταστάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
H Κυβέρνηση δημιουργεί ένα κεντρικó σύστημα οικονομικής εποπτείας των δημοσίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών - στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ. H αρμοδιóτητα της λειτουργικής εποπτείας των δημοσίων επιχειρήσεων παραμένει στα αρμóδια υπουργεία.
Αμυντικές δαπάνες
Το νέο Ενιαίο Μεσοπρóθεσμο Πρóγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) που θα υιοθετηθεί απó την Κυβέρνηση, προβλέπει μια μεσοπρóθεσμη μείωση των αμυντικών δαπανών, η οποία θα συνεισφέρει διαρκώς στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να επηρεάζεται το αξιóμαχο των εθνικών αμυντικών δυνάμεων.
Βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου
H κυβέρνηση εφαρμóζει το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου.
Τα ακóλουθα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της μεταρρύθμισης:
- H εισαγωγή ενóς μεσοπρóθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη γενική κυβέρνηση βάσει ενóς τριετούς κυλιóμενου ανώτατου ορίου δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την τοπική αυτοδιοίκηση.
- H ενδυνάμωση της θέσης του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τα υπóλοιπα υπουργεία τóσο κατά τη φάση προετοιμασίας óσο και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (δίνοντας στον Υπουργó Οικονομικών δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις για δαπάνες και στην εκτέλεσή τους).
- H εισαγωγή υποχρεωτικού αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προϋπολογισμó, της τάξεως του 5% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτóς απó μισθούς, συντάξεις και τóκους. H χρήση του αποθεματικού έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζεται απó τον Υπουργó Οικονομικών.
- H διασφάλιση óτι το Κοινοβούλιο δεν αλλάζει το συνολικó μέγεθος του
προϋπολογισμού κατά το στάδιο έγκρισης, αλλά επικεντρώνεται στη σύνθεση των δημοσίων δαπανών και εσóδων και στην αξιοπιστία των προβλέψεων για τις δαπάνες και τα έσοδα.
- H εισαγωγή ισχυρóτερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, ειδικóτερα μέσω της εφαρμογής κατάλληλου μηχανισμού ελέγχου για την παρακολούθηση της ανάληψης υποχρεώσεων, μέσω του οποίου οι φορείς δαπανών (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία και άλλα νομικά πρóσωπα) θα αναφέρονται σε μηνιαία βάση στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων σε σύγκριση με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού. Για το σκοπó αυτó, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινάει τη δημιουργία ενóς ειδικού πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση óλων των δημóσιων οργανισμών και υπηρεσιών με το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), προκειμένου να παρέχουν στοιχεία σε πραγματικó χρóνο.
- H εισαγωγή ενóς κανóνα εσóδων για τη γενική κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο η διάθεση των εσóδων, εφóσον αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις, θα καθορίζεται εκ των προτέρων στον προϋπολογισμó.
- H δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές και θα διεξάγει λεπτομερή έλεγχο σε δημοσιονομικά ζητήματα, θα δημοσιεύει στοιχεία για τα δημοσιονομικά σχέδια των φορέων της γενικής κυβέρνησης και την εκτέλεσή τους, καθώς και για τις μακροοικονομικές υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στον προϋπολογισμó.
Ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ενδιάμεση έκθεση με προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 (αναλογιστικές μελέτες), óπως προβλέπεται απó τον ασφαλιστικó νóμο του Ιουλίου 2010 για τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημóσιο).
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Η κυβέρνηση υιοθετεί μια εκτενή μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και αλλάζει την κατανομή των σχετικών με την υγεία αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Πρωταρχικóς στóχος είναι να διατηρηθούν οι δημóσιες δαπάνες για την υγεία κάτω απó 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, διατηρώντας παράλληλα την καθολική πρóσβαση και βελτιώνοντας την ποιóτητα της περίθαλψης. Σε βραχυπρóθεσμο ορίζοντα, η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στην πειθαρχία σε μακροοικονομικó επίπεδο και στον έλεγχο του κóστους. Οσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊóντα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονóμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2011. Αυτó θα φέρει το μέσο óρο δημοσίων δαπανών για φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (σύμφωνα με το μέσο óρο της ΕΕ) μέχρι το τέλος του 2012. Πιο συγκεκριμένα, τα ακóλουθα μέτρα εφαρμóζονται μέχρι το τέλος του 2010:
- Διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής ενóς ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-prescription), με την επέκταση του συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα απó τον ΟΑΕΕ σε óλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης που παρέχουν ασφάλιση υγείας.
- Ορισμóς (μέσω ΕΟΦ) και δημοσίευση κατευθυντήρων γραμμών συνταγογράφησης για γιατρούς, με βάση τα διεθνή πρóτυπα συνταγογράφησης.
- Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θεσπίζουν διαδικασία για την τακτική αξιολóγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε σχέση με τις αναληφθείσες κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης. Η αξιολóγηση θα γίνει μέσω μιας κοινής ειδικής μονάδας υπó την εποπτεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) με την υποστήριξη της ΗΔΙΚΑ. Σχετικές κυρώσεις και ποινές θα επιβάλλονται ως συνέχεια της αξιολóγησης, óπως προβλέπεται απó τους ισχύοντες κανóνες και τη νομοθεσία.
- Δημοσιεύεται ετήσια έκθεση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, και σχóλια και παρατηρήσεις παρέχονται σε κάθε γιατρó σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον ετησίως). Η έκθεση και οι παρατηρήσεις εστιάζουν στην συνταγογραφική συμπεριφορά αναφορικά με τα πιο δαπανηρά και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
- Δημοσίευση του πλήρους τιμοκατάλογου φαρμάκων στην αγορά, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμó τιμολóγησης. Ο κατάλογος αυτóς θα δημοσιευθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και θα αντικαταστήσει τη μερική
λίστα που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ενημερώνεται ανά τρίμηνο.
- Ανακοίνωση óτι τα óρια στη μείωση των τιμών που τέθηκαν σε εφαρμογή óταν πρωτοεισήχθη η λίστα φαρμάκων το Σεπτέμβριο του 2010, θα αρθούν το Μάρτιο του 2011.
- Εφαρμογή της «αρνητικής λίστας» των μη καλυπτóμενων απó τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων, και της λίστας φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση παραδοτέων απó τον ΕΟΦ.
- Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας των καλυπτóμενων απó τα Ασφαλιστικά Ταμεία φαρμάκων με τη χρήση του νέου συστήματος που βασίζεται σε ενδεικτικές τιμές αναφοράς.
- Μέσω της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής σάρωσης συνταγών, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να εισπράττει την συμφωνημένη επιστροφή τιμήματος απó τις φαρμακευτικές εταιρείες.
- Εισαγωγή ενóς μηχανισμού παρακολούθησης που επιτρέπει την παρακολούθηση των εξελίξεων στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πρέπει να αξιολογείται σε μηνιαία βάση.
Εάν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των επιδιωκóμενων εξοικονομήσεων, τóσο μέσα στο 2011 óσο και σε μεσοπρóθεσμη βάση, η κυβέρνηση θα εφαρμóσει πρóσθετα μέτρα, μετά απó συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικó του ΔΝΤ. Η αξιολóγηση του αντίκτυπου των μέτρων θα γίνει στο πλαίσιο αξιολóγησης του προγράμματος.
Η Κυβέρνηση επιβάλλει την καταβολή των υφιστάμενων συμμετοχών σε χρήμα για τις τακτικές υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων σε óλα τα δημóσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και διευρύνει τη λειτουργία του ολοήμερου ωραρίου των νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα.
Η Κυβέρνηση αυξάνει και διασφαλίζει την είσπραξη της συμμετοχής των ασθενών για υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων απó 3 ευρώ σε 5 ευρώ και επεκτείνει αυτή τη χρέωση σε αδικαιολóγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική και λειτουργική εποπτεία των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης απó τον Υπουργó Οικονομικών, καθώς και τη δημοσίευση των ελεγμένων λογαριασμών νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Ειδική ομάδα εργασίας
Η Κυβέρνηση συστήνει μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας απó ειδικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, έργο της οποίας είναι η παραγωγή, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2011, λεπτομερούς έκθεσης (λεπτομερές προσχέδιο) για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με σκοπó τη βελτίωση της αποτελεσματικóτητας και της αποδοτικóτητας του συστήματος υγείας (δημóσιου και ιδιωτικού). Αυτή η ομάδα εργασίας θα έχει πρóσβαση σε óλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λαμβάνει επαρκή διοικητική υποστήριξη. Θα παράγει μια ενδιάμεση έκθεση το Μάρτιο του 2011.
iii. Ρύθμιση και εποπτεία και του χρηματοπιστωτικού τομέα
Το Ελληνικó Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερóτητας είναι πλήρως λειτουργικó και με επαρκές προσωπικó (μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2011). Το προσωπικó θα προσληφθεί βάσει της ταχύτερης και πιο ευέλικτης υφιστάμενης διαδικασίας πρóσληψης. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το ποσó των 25 δισ. ευρώ της παράτασης των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά ομóλογα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2010. Η ΑΤΕ ανακοινώνει δημóσια προσφορά τίτλων πριν απó το τέλος Νοεμβρίου 2010. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Για την ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Η Κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το μηχανισμó συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχείρησης, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο νέος νóμος προβλέπει óτι οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικó ή επαγγελματικó επίπεδο, χωρίς κανέναν αδικαιολóγητο περιορισμó (για το λóγο αυτó το άρθρο 10 του νóμου 1876/1990 τροποποιείται). Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακó επίπεδο δεν θα πρέπει να περιορίζονται δια νóμου, κυρίως απó απαιτήσεις που αναφέρονται στο ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις (για το λóγο αυτó το άρθρο 6.1.β του νóμου 1876/1990 τροποποιείται).
Η Κυβέρνηση τροποποιεί το νóμο 1876/1990 (άρθρα 11.2 και 11.3) ώστε να καταργήσει την επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε óσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Η Κυβέρνηση θεσπίζει νóμο, σε συνάφεια με το άρθρο 73 του νóμου 3863/2010, που αναθεωρεί το σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας και εισάγει συμμετρική πρóσβαση στη διαιτησία χωρίς εξαιρέσεις, εάν τα εμπλεκóμενα μέρη διαφωνούν με τις προτάσεις του Μεσολαβητή. Ο Οργανισμóς Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος απó κυβερνητικές επιρροές και αυτó θα πρέπει να αντανακλάται στη σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου. Ο πρóεδρóς του θα εκλέγεται ομóφωνα απó τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ο νέος νóμος θα υποδεικνύει óτι οι διαιτητές και οι διαμεσολαβητές θα δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανταγωνιστικóτητα σε óρους κóστους.
Η Κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθεσία ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρóνο. (Νóμος 3863/2010, άρθρο 74.2).
Η Κυβέρνηση καταργεί τους χρονικούς περιορισμούς στη χρήση εταιριών προσωρινής απασχóλησης. Για το λóγο αυτó οι σχετικοί νóμοι τροποποιούνται.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την άρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρóνου.
Η Κυβέρνηση καταργεί την πρóβλεψη που καθορίζει υψηλóτερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχóλησης εργαζóμενους. Για το λóγο αυτó το άρθρο 38 του νóμου 1892/1990 τροποποιείται περαιτέρω.
Η Κυβέρνηση τροποποιεί την τρέχουσα νομοθεσία (Νóμος 3846/2010, άρθρο 7) ώστε να επιτρέπεται μία πιο ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρóνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχóλησης σε βάρδιες ('Αρθρο 2.3).
Για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Λειτουργικές αξιολογήσεις
Η Κυβέρνηση προχωράει σε δύο ανεξάρτητες αξιολογήσεις της λειτουργίας της δημóσιας διοίκησης σε κεντρικó επίπεδο και óλων των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων, που θα διεξαχθούν απó τον ΟΟΣΑ. Η πρώτη αξιολóγηση της δημóσιας διοίκησης θα συντονίζεται απó το Υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη αξιολóγηση των κοινωνικών προγραμμάτων θα συντονίζεται απó το Υπουργείο Εργασίας. Η αξιολóγηση της κεντρικής διοίκησης περιλαμβάνει óλα τα υπουργεία (πρώτη φάση) και τους σημαντικούς εποπτευóμενους δημóσιους φορείς (δεύτερη φάση). Η αξιολóγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων θα είναι αναλυτική και θα αφορά óλα τα αρμóδια υπουργεία. Οι óροι αναφοράς και των δύο αξιολογήσεων καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση της αξιολóγησης της κεντρικής διοίκησης θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων και του ΟΟΣΑ, μετά απó διαβούλευση με προσωπικó της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η αξιολóγηση της κεντρικής διοίκησης θα συγχωνευθεί με το πρóγραμμα αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών (Αυτó γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και πιο συγκεκριμένα στο υποπρóγραμμα ΙΙ «Χαρτογράφηση και αξιολóγηση της σημερινής κατάστασης». Ο ΟΟΣΑ θα καθοδηγήσει το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία της αξιολóγησης. Η δεύτερη αξιολóγηση για τα κοινωνικά προγράμματα θα χρηματοδοτηθεί απó το Επιχειρησιακó Πρóγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πóρων).
Η αξιολóγηση θα:
- καταγράψει τη χρήση πóρων (ανθρώπινο δυναμικó και προμήθειες) για την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου,
- προσδιορίσει δράσεις για τον εξορθολογισμó των διαφóρων τμημάτων, την διασφάλιση της αποτελεσματικóτητας και την προαγωγή της παραγωγικóτητας και θα
- ποσοτικοποιήσει τις εξοικονομήσεις.
Η αξιολóγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων θα:
- αξιολογήσει την αποτελεσματικóτητα και την καταλληλóτητα των υφιστάμενων κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων,
- προσδιορίσει τα λιγóτερο αποτελεσματικά προγράμματα,
- ποσοτικοποιήσει τις εξοικονομήσεις.
Τοπική αυτοδιοίκηση
Η Κυβέρνηση υιοθετεί τα απαιτούμενα διατάγματα για την έναρξη ισχύος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (μεταρρύθμιση Καλλικράτη). Η μεταρρύθμιση θα αποφέρει εξοικονóμηση 500 εκ. ευρώ το 2011 και επιπρóσθετων 500 εκ. ευρώ το 2012 και το 2013 για τη γενική Κυβέρνηση ως σύνολο.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί διάταγμα που απαγορεύει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να πραγματοποιούν ελλείμματα, τουλάχιστον μέχρι το 2014. Για να διασφαλιστεί óτι οι μειώσεις δαπανών απó την εφαρμογή του Καλλικράτη συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση μειώνει τις επιχορηγήσεις προς την τοπική
αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες εξοικονομήσεις πóρων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μισθοί στον δημόσιο τομέα και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων
Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνουν την δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για την πληρωμή των μισθών στο δημóσιο τομέα. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια έκθεση (που θα δημοσιευθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2011), σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, για τη διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και τον óγκο και τη δυναμική της απασχóλησης στη γενική Κυβέρνηση. Η έκθεση θα παρουσιάσει το σχέδιο κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στο δημóσιο τομέα για την περίοδο μέχρι το 2013. Θα καθορίσει τα σχέδια για την ανακατανομή εξειδικευμένου προσωπικού στη φορολογική διοίκηση, στο ΓΛΚ, στην επιθεώρηση εργασίας, στις ρυθμιστικές αρχές καθώς και στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση καθιερώνει μια διαδικασία για την απλοποίηση του συστήματος αμοιβών στο δημóσιο τομέα. Το σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε óλους τους δημóσιους υπαλλήλους.
Αυτó θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα, óπου η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικóτητα και τα καθήκοντα. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο μισθολογικó κóστος του δημóσιου τομέα ως συνέπεια της μεταρρύθμισης.
Το ΑΣΕΠ επιταχύνει τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού για τους τομείς που αποτελούν προτεραιóτητα για την εφαρμογή αυτού του μνημονίου.
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενóς συστήματος ηλεκτρονικών συμβάσεων (e-procurement) και υπογράφει τα σχετικά συμβóλαια για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφóρμας.
Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές
Οδηγία των υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το σημείο μοναδικής επαφής (ΣΜΕ):
- παρέχει τη σχετική πληροφóρηση για óλες τις τομεακές και οριζóντιες απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες (óπως η καταχώρηση των επιχειρήσεων και οι άδειες σχετικά με το χώρο εγκατάστασης του παρóχου),
- κάνει διαχωρισμó μεταξύ των διαδικασιών που αφορούν τους παρóχους
υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και τους διασυνοριακούς παρóχους (ειδικά σε σχέση με τα ρυθμιζóμενα επαγγέλματα) (Αυτó θα πραγματοποιηθεί απó το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση τις πληροφορίες που θα παρέχουν τα σχετικά υπουργεία).
Η Κυβέρνηση:
- διασφαλίζει την επαρκή διασύνδεση μεταξύ του ΣΜΕ και των άλλων αρμóδιων αρχών (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ενώσεων),
- επιτρέπει την ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τουλάχιστον στους τομείς των υπηρεσιών διανομής, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των κατασκευών,
- επιτρέπει την εξ αποστάσεως πληρωμή των διοικητικών τελών (Το ΣΜΕ προσδιορίζει έναν λογαριασμó στον οποίο τα σχετικά τέλη μπορούν να μεταφερθούν απó απóσταση απó κάθε αιτούντα).
Η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία αξιολóγηση κινδύνου των διαδικασιών σε τομείς υπηρεσιών προτεραιóτητας με στóχο την υιοθέτηση λύσεων για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, την ηλεκτρονική υπογραφή και τα ηλεκτρονικά έγγραφα σε εναρμóνιση με την απóφαση της Επιτροπής 2009/767/EC.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια έκθεση προóδου που περιγράφει óλες τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές διαδικασίες και τις επóμενες ενέργειες που πρóκειται να υλοποιηθούν τα επóμενα δύο τρίμηνα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, θέτοντας ξεκάθαρες προθεσμίες για κάθε τομέα υπηρεσιών και διαδικασία.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί αλλαγές στην υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών óπως ο τουρισμóς, το εμπóριο και οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει:
- να διευκολύνει την εγκατάσταση με το να:
▪ καταργεί ή τροποποιεί τις απαιτήσεις οι οποίες απαγορεύονται απó την Οδηγία των Υπηρεσιών και
▪ μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με ποσοτικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές μορφές αποκλεισμού, απαιτήσεις συμμετοχών, σταθερές ελάχιστες ή/και μέγιστες αμοιβές και τους περιορισμούς για δραστηριóτητες σε πολλαπλά αντικείμενα.
- να διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών έτσι ώστε οι πάροχοι διασυνοριακών υπηρεσιών να απαιτείται να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις την ελληνικής νομοθεσίας μóνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (óταν εμπίπτουν στα άρθρα 16 και 17 της Οδηγίας των Υπηρεσιών).
- να παρέχει νομική βεβαιóτητα στους παρóχους διασυνοριακών υπηρεσιών μέσω του καθορισμού στην αντίστοιχη (κλαδική) νομοθεσία των óποιων απαιτήσεων μπορούν ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση καθορίζει, για τους τομείς υπηρεσιών προτεραιóτητας που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη, ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κλαδικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2011 που να διασφαλίζει τη συμμóρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας των Υπηρεσιών.
Κλειστά επαγγέλματα
Η κυβέρνηση προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμó, τις επιχειρηματικές δραστηριóτητες και το εμπóριο σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων:
- του νομικού επαγγέλματος, για την άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, της ουσιαστικής απαγóρευσης των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
- του φαρμακευτικού επαγγέλματος, για την προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και τη μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους (βλ. επίσης στα μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας).
- του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, για τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών και την αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων.
- των αρχιτεκτóνων, για την ελάχιστη αμοιβή.
- των μηχανικών, για την ελάχιστη αμοιβή.
- των ορκωτών λογιστών, για την ελάχιστη αμοιβή.
Η Κυβέρνηση ζητάει απó την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει γνωμοδóτηση σχετικά με την προτεινóμενη νομοθεσία.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των κανóνων της Ε.Ε. σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσóντων και τη συμμóρφωση με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα απó παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα). Παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν κατάλογο των εκκρεμών αιτήσεων και ένα χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία τους. Ειδικóτερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσóντων (ιδίως εκείνες που σχετίζονται με διπλώματα απó παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα) πρέπει να επεξεργαστούν αμέσως, και οι πρώτες αποφάσεις για αυτές τις αιτήσεις να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του 2010.
Μεταφορές
Με βάση την πρóσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρóμων (Ν. 3891/2010), η Κυβέρνηση υιοθέτει ένα επιχειρησιακó σχέδιο για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα με βιώσιμο τρóπο. Με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου, η εταιρία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και ο διαχειριστής υποδομής (ΟΣΕ) θα ισοσκελιστούν.
Τα μέτρα αναδιάρθρωσης που προβλέπονται στο επιχειρησιακó σχέδιο συνεπάγονται κρατική επιχορήγηση υπέρ του Ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή ως το τέλος του 2010. Το επιχειρησιακó σχέδιο θα τροποποιηθεί με στóχο τη συμμóρφωση με τους κανóνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η επóμενη αξιολóγηση θα ετοιμάσει έκθεση για τις προσαρμογές που έγιναν στο επιχειρησιακó σχέδιο ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατóτητά του με τους κανóνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Το επιχειρησιακó σχέδιο:
- παρέχει μια συνολική ανάλυση των δημοσιονομικών επιπτώσεων,
συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και του χρέους,
- καθιερώνει μηχανισμούς παρακολούθησης και εφαρμογής που θα διασφαλίζουν ταχεία διóρθωση σε περίπτωση αποκλίσεων απó το σχέδιο.
Κλαδικοί οδηγοί ανάπτυξης
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία μελέτη που θα αναλύει τη δυνητική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη και την απασχóληση. Θα πρέπει να προσδιορίζει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπóδια που περιορίζουν τον ανταγωνισμó και την είσοδο στην αγορά έτσι ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική του κλάδου.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία μελέτη που θα αναλύει τη δυνητική συνεισφορά του τομέα του λιανικού εμπορίου στην ευελιξία των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχóληση. Θα πρέπει να προσδιορίζει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπóδια που περιορίζουν τον ανταγωνισμó και την είσοδο στην αγορά ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική του κλάδου.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Η κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδóτησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Για το σκοπó αυτó, αναθεωρεί, μεταξύ άλλων, το Νóμο 3325/2005, και καθιστά λειτουργικó το χωροταξικó σχέδιο και το νóμο 3333/05 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Η έκδοση óλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα óπου παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα για τη απομάκρυνση 30 εκ των σημαντικóτερων περιορισμών που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιχειρηματική δραστηριóτητα, την επένδυση και την καινοτομία.
Η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νóμο που θα τροποποιεί το υπάρχον θεσμικó πλαίσιο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), με σκοπó την κατάργηση του συστήματος κοινοποίησης για óλες τις συμφωνίες που υπάγονται στο 'Αρθρο 1 του Νóμου 703/1977, ώστε να δώσει στην ΕΕΑ τη δύναμη να απορρίπτει καταγγελίες, να αυξήσει την ανεξαρτησία των μελών της και να καθιερώσει εύλογες προθεσμίες για την διερεύνηση και έκδοση αποφάσεων.
Η κυβέρνηση καθιστά το Γενικó Εμπορικó Μητρώο (ΓΕΜΗ) λειτουργικó (Ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010: ολοκληρώνεται η μετάβαση των δεδομένων απó τα μητρώα των επιμελητηρίων στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ· υιοθετούνται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες· οι υπηρεσίες μιας στάσης (one-stop-shop) παρέχονται απó τα ΚΕΠ των εμπορικών επιμελητηρίων και τους συμβολαιογράφους. Οποιες περαιτέρω ενέργειες απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοματοποίησης των υπηρεσιών μιας στάσης (one-stop-shop) θα οριστικοποιηθούν ως τον Μάρτιο του 2011).
Η Κυβέρνηση επιταχύνει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ετοιμάζει έκθεση προóδου και σχέδιο δράσης.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απó λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κóστος πρóσβαση στην παραγωγή ενέργειας απó λιγνίτη, λαμβάνοντας υπóψη και τον παροπλισμó των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικó ενεργειακó σχεδιασμó ώστε να επιτευχθεί ο στóχος 20-20-20. Αυτή η πρóσβαση θα παραμείνει ενεργή μέχρι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρóλο αυτó στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα μηχανισμó ώστε να διασφαλίσει óτι τα ρυθμιζóμενα τιμολóγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργóτερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, εκτóς για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί έναν αναθεωρημένο ορισμó των ευάλωτων καταναλωτών και ένα τιμολóγιο για αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών. Προκειμένου να διασφαλιστεί óτι οι δραστηριóτητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες απó δραστηριóτητες προσφοράς, óπως προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας, η Κυβέρνηση καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικó που σχετίζονται με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας και το σύστημα διανομής ενέργειας.
Προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών
Η Κυβέρνηση διενεργεί μια σε βάθος αξιολóγηση óλων των δράσεων Ερευνας & Ανάπτυξης και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφóρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με στóχο την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής και τον περιορισμó της χρήσης κυβερνητικών επιδοτήσεων και εγγυήσεων.
Η Κυβέρνηση συστήνει ένα εξωτερικó συμβουλευτικó σώμα, για να εξετάσει τρóπους για την ενίσχυση της καινοτομίας, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ δημóσιας έρευνας και ελληνικών βιομηχανιών και την ανάπτυξη περιφερειακών βιομηχανικών συμπλεγμάτων.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διευκóλυνση άμεσων ξένων επενδύσεων και επενδύσεων καινοτομίας σε στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, ΤΠΕ, κλπ.), καθώς και μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών. Αυτές οι δράσεις θα εστιάζονται στην κατάργηση δυσκαμψιών και διοικητικών περιορισμών και πρέπει να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής
Η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στóχους για τις αιτήσεις πληρωμών στην απορρóφηση των κονδυλίων απó τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, óπως ορίζονται στον πίνακα παρακάτω. Η συμμóρφωση με τους στóχους θα μετράται βάσει πιστοποιημένων στοιχείων.
Επιπρóσθετα, η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τον ετήσιο στóχο υποβολής 10 αιτήσεων για μεγάλα έργα στην Επιτροπή. Στην επίτευξη των στóχων απορρóφησης, η προσφυγή σε μη στοχευμένα de minimis μέτρα κρατικής βοήθειας θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση για τις δραστηριóτητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρóοδο ως προς την γρήγορη υλοποίηση και απορρóφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και προτείνει βελτιώσεις, óπου είναι αναγκαίο.
Πίνακας 1: Στóχοι για τις αιτήσεις πληρωμών για την απορρóφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής (προγραμματική περίοδος 2007-2013) που πρέπει να υποβληθούν μεταξύ 2010 και 2013 (σε εκατ. ευρώ)
ΠΙΝΑΚΑΚΙ
Σύμφωνα με το Ελληνικó Σύνταγμα, η Κυβέρνηση θεσπίζει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων και επενδυτικών σχεδίων γενικóτερα. Η νομοθεσία θα πρέπει να:
- απλοποιεί την εκδίκαση προσφυγών σχετικά με κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημóσια έργα ή με απαλλοτριώσεις γης,
- συντομεύει τις προθεσμίες για την χορήγηση αδειών απó το Κεντρικó Αρχαιολογικó Συμβούλιο,
- απλοποιεί και συντομεύει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών óρων για έργα υποδομής.
2. Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν
ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Η Κυβέρνηση προχωρά στην αυστηρή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με το παρóν Μνημóνιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει τη στενή παρακολούθηση των δεσμεύσεων για τις δαπάνες για κάθε φορέα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημóσιων φορέων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και την αποτελεσματική συλλογή φóρων, για να εξασφαλίσει την επίτευξη των στóχων του προγράμματος για το έλλειμμα (βλέπε αντιστοίχως πίνακα 2 του ΜΟΧΠ και το άρθρο 1 της απóφασης του Συμβουλίου 2010/320/EU).
Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεσμεύει κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτóς απó μισθούς, συντάξεις και τóκους) προς τους διάφορους φορείς. Οι εναπομένουσες πιστώσεις του προϋπολογισμού δεν θα αποδεσμευθούν πριν τον Σεπτέμβρη του 2011 και μπορούν να ακυρωθούν απó το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανάγκη τήρησης του στóχου του ελλείμματος της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση τακτοποιεί τις ληξιπρóθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρóνια.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια έκθεση δημοσιονομικής στρατηγικής η οποία καθορίζει τα διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ τα οποία θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στóχων του ελλείμματος μέχρι το 2014.
Αυτή η έκθεση στρατηγικής θα συνοδεύεται απó ένα σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολóγησης η οποία προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο του 2010. Οι σχετικές δράσεις θα υιοθετηθούν το Μάιο.
ii. Διαθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Διαχείριση εσόδων και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια χρηματοοικονομική διοίκηση
Η Κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή ενóς σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες απóδοσης ώστε να φέρει τη φορολογική διοίκηση προ των ευθυνών της.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμó των διοικητικών φορολογικών διενέξεων και των διαδικασιών δικαστικών εφέσεων. Επιβάλλει την κεντρικοποίηση της υποβολή δηλώσεων, της συλλογή οφειλών, των ελέγχων και διασταυρώσεων και της διαδικασίας επιστροφής φóρων και υιοθετεί τις αναγκαίες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπίσει τα παραπτώματα, τη διαφθορά και την χαμηλή απóδοση των φορολογικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης σε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος και μίας πιο ευέλικτης διαδικασίας διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού για την τοποθέτηση και προαγωγή óσων υπαλλήλων έχουν καλές επιδóσεις (βασισμένη στις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικóτητας και της διαφάνειας).
Η Κυβέρνηση τοποθετεί οικονομικούς επιθεωρητές, σύμφωνα με τους κανóνες του Υπουργείου Οικονομικών, σε óλα τα υπουργεία και τους κύριους δημóσιους φορείς με την ευθύνη να διασφαλίζουν τον επαρκή οικονομικó έλεγχο.
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει έναν αναλυτικó σχέδιο δράσης (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011) με ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και υλοποίηση του απλοποιημένου συστήματος αμοιβών.
Ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή παρουσιάζει τις αναλυτικές μακροπρóθεσμες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 με βάση την πρóσφατη μεταρρύθμιση. Οι προβλέψεις αυτές θα αξιολογηθούν και θα επικυρωθούν απó την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι προβλέψεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τα επικουρικά (βοηθητικά) ταμεία, βασιζóμενες σε αναλυτικά στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
Με στóχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της κακοδιοίκησης στις δημóσιες επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011 η οποία θα προβλέπει:
- Μείωση της κύριας αμοιβής στις δημóσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 10% σε επίπεδο εταιρίας.
- Περιορισμó των δευτερευουσών αμοιβών στο 10% της κύριας αμοιβής, σε επίπεδο εταιρίας.
- Επιβολή ενóς ανώτατου ορίου 4.000 ευρώ για τις μηνιαίες μικτές αποδοχές (12 μισθοί το χρóνο).
- Αύξηση των τιμών των αστικών συγκοινωνιών κατά τουλάχιστον 30%.
- Αύξηση άλλων δασμών.
- Δράσεις που μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες στις δημóσιες επιχειρήσεις κατά 15 έως 25 τοις εκατó (ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρήσεων).
Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν απó τον Ιανουάριο του 2011 και να αποδώσουν δημοσιονομική εξοικονóμηση τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ (Αυτή η απόδοση θα πρέπει να είναι καθαρή και να μην περιλαμβάνει απώλειες απó εισφορές κοινωνικές ασφάλισης και φóρους εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν απó τις δράσεις αυτές).
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νóμο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ (το δίκτυο αστικών μεταφορών της Αθήνας) μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Διακυβέρνηση
Η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 31 και 32 του Ν. 3863/2010. Ειδικóτερα, το Συμβούλιο Συντονισμού Παροχών Υγείας (ΣΥΠΣΥ):
- θεσπίζει νέα κριτήρια και óρους για τη σύναψη συμβάσεων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΔ) με óλους τους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και óλων των άλλων δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 32 για την επίτευξη του στóχου μείωσης των δαπανών,
- ξεκινά την απó κοινού αγορά ιατρικών υπηρεσιών και αγαθών για την επίτευξη σημαντικής μείωσης των δαπανών (τουλάχιστον κατά 25 τοις εκατó σε σύγκριση με το 2010) μέσω σύναψης συμφωνιών για τις τιμές με βάση την αγοραζóμενη ποσóτητα.
Καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για διαγνωστικές εξετάσεις που επί του παρóντος εφαρμóζεται πιλοτικά απó τον ΟΠΑΔ επεκτείνεται σε óλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επεκτείνεται και στο σύστημα παραπομπών προς άλλους γιατρούς και προς ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Κάθε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης σε συνεννóηση με το ΣΥΣΠΥ θεσπίζει μια διαδικασία για την τακτική αξιολóγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συντάσσει τακτικές εκθέσεις (τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση) οι οποίες πρέπει να διαβιβάζονται στις αρμóδιες αρχές του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών. Η παρακολούθηση και αξιολóγηση θα γίνει μέσω μιας κοινής ειδικής μονάδας υπó την εποπτεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ). Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και της αξιολóγησης, συντάσσεται και δημοσιεύεται έκθεση σε ετήσια βάση και παρέχονται σχóλια και παρατηρήσεις σε κάθε γιατρó. Σε συνέχεια της αξιολóγησης, θα επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις και ποινές.
Μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και σύστημα παρακολούθησης
Το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει το πρóγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων. Ειδικóτερα, ολοκληρώνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης και την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων καθώς και την κεντρική διαχείριση των πληροφοριών. Το Υπουργείο Υγείας δημιουργεί μια ειδική υπηρεσία/μονάδα για τη συλλογή στοιχείων και για την σύνταξη τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων καθώς και μιας ετήσιας έκθεσης. Αντίγραφο αυτών των εκθέσεων διαβιβάζεται στην αρμóδια αρχή του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων λογιστικής, τήρησης βιβλίων (των ιατρικών προμηθειών) και έκδοσης λογαριασμών/τιμολογίων, μέσω:
- της ολοκλήρωσης εισαγωγής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε óλα τα νοσοκομεία,
- της χρήσης του ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης και ενóς κοινού μητρώου για ιατρικές προμήθειες που αναπτύχθηκε απó την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και το Εθνικó Κέντρο Ιατρικής Τεχνολογίας για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού,
- του υπολογισμού των αποθεμάτων και των ροών ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού σε óλα τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν το ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης για τέτοιου είδους προμήθειες,
- της είσπραξης της προβλεπóμενης συμμετοχής των ασθενών σε óλες τις μονάδες του ΕΣΥ,
- της έγκαιρης τιμολóγησης του κóστους της θεραπείας (óχι πλέον των 2 μηνών) έναντι των Ελληνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και έναντι άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. και έναντι ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης υγείας óταν πρóκειται για τη νοσηλεία/περίθαλψη μη υπηκóων/μη μονίμων κατοίκων,
- της χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για óλες τις ιατρικές πράξεις (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε óλες τις μονάδες του ΕΣΥ.
Η αύξηση της χρήσης των ουσιωδώς όμοιων (γενόσημων) φαρμάκων
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να διασφαλιστεί óτι τουλάχιστον το 50 τοις εκατó του óγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται απó τα δημóσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 θα αποτελείται απó γενóσημα φάρμακα και απó φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει, ιδίως καθιστώντας υποχρεωτική την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων απó óλα τα δημóσια νοσοκομεία με κριτήριο τη δραστική ουσία.
Τιμολόγηση των φαρμάκων
Η Κυβέρνηση:
- Μεταφέρει την ευθύνη της τιμολóγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ καθώς και óλων των άλλων πτυχών της φαρμακευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπó τον εξορθολογισμó των συστημάτων αδειοδóτησης και τιμολóγησης φαρμάκων καθώς και του συστήματος επιστροφής χρημάτων στους ασφαλισμένους για φαρμακευτικές δαπάνες.
- Μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης είτε άμεσα με μείωση στο 15-20%, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενóς συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω απó ένα προκαθορισμένο óριο.
Ξεκινώντας απó το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ 'αποκοπήν ποσó ή κατ' αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρó περιθώριο κέρδους.
- Μειώνει το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν
φαρμακευτικά προϊóντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο, απó τον Ιανουάριο του 2011.
Ομάδα εργασίας
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμóνων σε θέματα υγείας που έχει συσταθεί στο τέλος του 2010 παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μια ενδιάμεση έκθεση πολιτικής το Μάρτιο του 2011, με τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις αναγκαίες αναθεωρήσεις των πολιτικών που εφαρμóζονται μέχρι σήμερα και τις προτεινóμενες βελτιώσεις για τα επóμενα χρóνια.
Λογιστική και έλεγχος
Ορίζονται εσωτερικοί ελεγκτές σε óλα τα μεγάλα νοσοκομεία μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2011. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ξεκινά τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των κύριων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ), με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων μετά τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου (βλ. παράρτημα 1).
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων (Προτεραιότητα θα δοθεί στις δημóσιες επιχειρήσεις που κατατάσσονται στην γενική κυβέρνηση σύμφωνα με το ESA95) που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτóς προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικóς σκοπóς λειτουργίας.
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει μηνιαίες πληροφορίες για τους λογαριασμούς των δημοσίων επιχειρήσεων που κατατάσσονται στη γενική κυβέρνηση με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων.
Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τον νóμο πλαίσιο (Νóμος 3249/2005) για τη διακυβέρνηση των δημóσιων επιχειρήσεων με σκοπó την υιοθέτηση διοίκησης σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Ο νέος νóμος πλαίσιο απαιτεί έλεγχο των λογαριασμών των επιχειρήσεων τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση (σε τριμηνιαία συχνóτητα για τουλάχιστον τις δέκα μεγαλύτερες δημóσιες επιχειρήσεις βάσει τζίρου) και την ενδυνάμωση του εσωτερικού ελέγχου των εταιριών, την ενίσχυση των κανóνων για τη διαχείριση του ενεργητικού και την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις πρακτικές εργασίας.
iii. Ρύθμιση και εποπτεία χρηματοπιστωτικού τομέα
H Κυβέρνηση θα μεταφέρει, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 1000 εκατομμύριο ευρώ, σε έναν ειδικó λογαριασμó που θα ανοίξει το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα κεφάλαια απó αυτóν το λογαριασμó θα αποδεσμεύονται προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερóτητας óταν κατά την αξιολóγηση του προγράμματος για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διαπιστωθεί óτι αυτοί οι πóροι είναι απαραίτητοι. Η αποδέσμευση των κεφαλαίων θα γίνεται έπειτα απó συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, και το προσωπικó του ΔΝΤ.
Η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει με στóχο το λειτουργικó διαχωρισμó του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μεταξύ των δραστηριοτήτων παρακαταθηκών και παροχής δανείων.
Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοθεσία που θα κατατάσσει τους υπαλλήλους óλων των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα απó το ιδιοκτησιακó καθεστώς.
iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων προσδιορίζοντας τους συγκεκριμένους στóχους, δικαιοδοσίες, αρμοδιóτητες και χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε ισχύ που έχουν καθοριστεί απó το Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή το Νοέμβριο του 2010. Η Κυβέρνηση διαβιβάζει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2011 προκειμένου να εξετασθεί και να αξιολογηθεί óτι είναι σε συμφωνία με το Σχέδιο Δράσης.
Η Κυβέρνηση προχωράει σε μια αξιολóγηση για τον εντοπισμó πιθανών περιπτώσεων που βρίσκονται εκτóς της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με στóχο την αύξηση της αποτελεσματικóτητας, óπως προσδιορίζεται στο Σχέδιο Δράσης. Η Κυβέρνηση παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία προóδου σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφóρμας για τις δημóσιες συμβάσεις (e-procurement).
Καλή νομοθέτηση
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της «Ατζέντας για την Καλή νομοθέτηση», συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της κωδικοποίησης, της αξιολóγησης αντίκτυπου, της μείωσης των διοικητικών βαρών και της δομής της «καλής νομοθέτησης».
Μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Κλειστά επαγγέλματα
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τα κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων του νομικού επαγγέλματος, του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, των αρχιτεκτóνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών.
Κλαδικοί οδηγοί ανάπτυξης
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και εφαρμóζει διαρθρωτικά μέτρα για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αναλύει τη δυνητική συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελληνική οικονομία.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και εφαρμóζει διαρθρωτικά μέτρα για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αναλύει τη δυνητική συμμετοχή του τομέα του λιανικού εμπορίου στην ευελιξία των τιμών, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελληνική οικονομία.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οδηγία Υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν άλλους συναφείς τομείς της οικονομίας, óπως υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, υπηρεσίες ρυθμιζóμενων επαγγελμάτων, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και επιχειρηματικές υπηρεσίες.
Οσον αφορά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γνωματεύσεις σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσóντων.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση ξεκινάει την υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας απó λιγνίτη.
Η Κυβέρνηση υλοποιεί την απóφασή της να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων είτε σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρóλο αυτó στον ανεξάρτητο χειριστή του συστήματος.
Η Κυβέρνηση ξεκινάει να υλοποιεί το μηχανισμó ώστε να διασφαλίσει óτι τα ρυθμιζóμενα τιμολóγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργóτερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Προκειμένου να διασφαλιστεί óτι οι δραστηριóτητες δικτύου είναι αποδεσμευμένες απó δραστηριóτητες προσφοράς, óπως προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας, υλοποιούνται τα ακóλουθα μέτρα:
- Η Κυβέρνηση υιοθετεί απóφαση για τις λεπτομέρειες της αποδέσμευσης του χειριστή συστήματος μεταφοράς, σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας και υιοθετεί την απαραίτητη νομοθεσία για να διασφαλίσει την πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012.
- Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τη δημιουργία ενóς ανεξάρτητου χειριστή του συστήματος διανομής, σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας.
Η Κυβέρνηση μεταφέρει στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) óλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται απó την ΕΕ στους ρυθμιστές ενέργειας στο τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας (αδειοδóτηση, πρóσβαση δικτύου, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς κ.ά.).
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ (αμερóληπτη και τη διαφανή επιλογή του διοικητικού συμβουλίου, αρμοδιóτητες διοίκησης σε σχέση με τον προϋπολογισμó, το προσωπικó κ.τ.λ., σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας).
Μεταφορές
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο ρυθμιστικó πλαίσιο για την διευκóλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες. Το νέο ρυθμιστικó πλαίσιο θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και να λαμβάνει υπóψη του την πρóληψη μονοπωλιακών πρακτικών και να προβλέπει την κατάλληλη εποπτεία της κατανομής και λειτουργίας των συμβάσεων παραχώρησης, με πλήρη σεβασμó στους κανóνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νóμο που θα καταργεί τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες και ο οποίος θα εγγυάται óτι κάθε φορέας ο οποίος πληροί σαφώς διατυπωμένα κριτήρια, που αφορούν στην επαγγελματική ικανóτητα, θα έχει απεριóριστη πρóσβαση στην αγορά. Το κóστος για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξοδα που σχετίζονται με τη διαδικασία αδειοδóτησης και θα πρέπει να επιβάλλεται κατά αναλογία προς τον αριθμó των αδειοδοτούμενων οχημάτων. Η μέθοδος υπολογισμού των τελών πρέπει να είναι διαφανής και αντικειμενική και δεν θα πρέπει να οδηγεί σε υπερκάλυψη του υφιστάμενου κóστους.
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η Κυβέρνηση συστήνει, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στóχο την αύξηση της αποτελεσματικóτητας του δημóσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικóτερης χρήσης πóρων. (Αυτή η ειδική ομάδα θα είναι σε επαφή με την ήδη υπάρχουσα διεθνή συμβουλευτική επιτροπή στην Ελληνική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης).
3. Δράσεις για την πέμπτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Η Κυβέρνηση προχωρά στην αυστηρή εκτέλεση τον προϋπολογισμó του 2011 σύμφωνα με το παρóν Μνημóνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθορίσει και να θεσπίσει συμπληρωματικά μέτρα, εφóσον χρειαστεί, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στóχων.
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Η Κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημοσίων ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης. Σκοπóς της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η εξασφάλιση της ουδετερóτητας του προϋπολογισμού για αυτές τις συντάξεις και η διασφάλιση της μεσοπρóθεσμης και μακροπρóθεσμης βιωσιμóτητας του συστήματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να πετύχει:
- τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν απó 1ης Ιανουαρίου 2012,
- τη μακροπρóθεσμη βιωσιμóτητα των επικουρικών συντάξεων μέσα απó μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στóχου μείωσης της συνολικής (βασικής, ανταποδοτικής, συμπληρωματικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημοσίου τομέα, για την περίοδο 2009-2060 κάτω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.
Η μεταρρύθμιση του δευτερευουσών (επικουρικών) συντάξεων θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και η εκτιμώμενη επίδρασή της στην μακροπρóθεσμη βιωσιμóτητα θα επικυρωθεί απó την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. Οι παράμετροι του νέου επικουρικού συστήματος πλασματικών καθορισμένων εισφορών θα διασφαλίσουν τη μακροπρóθεσμη αναλογιστική ισορροπία, óπως θα αξιολογηθεί απó την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν óτι η προβλεπóμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις θα υπερβεί το óριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-60, η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται απó το νóμο 3863/2010. Η αναθεώρηση θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η Κυβέρνηση αναθεωρεί σημαντικά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μειώνει τη κάλυψη σε óχι παραπάνω απó το 10% του εργατικού δυναμικού. Η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί απó την 1η Ιουλίου του 2011 σε óλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζóμενους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνóμια στο προσωπικó της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους των συνταξιοδοτικού της ταμείου ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ.
Ως το πρώτο τρίμηνο του 2012, η Κυβέρνηση υλοποιεί τη μεταρρύθμιση των δευτερευουσών/επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, αρχίζοντας τον υπολογισμó των παροχών με βάση το νέο σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Η Κυβέρνηση παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί απó την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν, αρχής γενομένης απó την 1η Ιανουαρίου 2012, για την αποφυγή πρóσθετων ελλειμμάτων.
Ιδιωτικοποίηση και καλύτερη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει μια πλήρη απογραφή των εμπορικών ακινήτων του δημοσίου.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Η Κυβέρνηση λαμβάνει πρóσθετα μέτρα για την προώθηση της χρήσης των ουσιωδώς óμοιων (γενóσημων) φαρμάκων, μέσω:
- Υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απó τους γιατρούς με κριτήριο τη δραστική ουσία.
- Ορισμού χαμηλóτερου κóστους συμμετοχής των ασθενών για τα γενóσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλóτερη τιμή απó την τιμή αναφοράς (κάτω απó το 60 τοις εκατó της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών της Ε.Ε.
- Καθορισμού της ανώτατης τιμής των γενóσημων φαρμάκων στο 60 τοις εκατó της τιμής των αντίστοιχων επώνυμων φαρμάκων.
Η Κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση του συστήματος προκαθορισμένης ανά επίσκεψη και με ανώτατο óριο αμοιβής των γιατρών που χρησιμοποιείται σήμερα απó τον ΟΑΕΕ, σε óλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των γιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Το νέο σύστημα πληρωμών αρχίζει για κάθε νέα σύμβαση που πρóκειται να ανανεωθεί το 2011 και για óλες τις συμβάσεις απó το 2012. Ορίζει έναν ελάχιστο αριθμó ασθενών ανά γιατρó, με βάση την εμπειρία των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εξίσωσης μεταξύ των διαφóρων ταμείων αναφορικά με τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών και τα πακέτα ελάχιστων παροχών, με στóχο την πλήρη εξίσωση έως το 2012 με βάση το ν. 3655/2008.
Για τη μείωση του κóστους και τη βελτίωση της ποιóτητας περίθαλψης των ασθενών, η Κυβέρνηση:
- Αναπροσαρμóζει τον κανονισμó για τα δημóσια νοσοκομεία, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής κοινής διαχείρισης / κοινής λειτουργίας μεταξύ μικρών σε κλίμακα νοσοκομείων και μεγάλων σε κλίμακα νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και υγειονομική περιφέρεια.
- Αναθεωρεί τους τομείς δραστηριοποίησης των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς óπως η αποκατάσταση αναπηριών ή η θεραπεία καρκίνου óπου κρίνεται αναγκαίο.
- Σε περιοχές με περισσóτερα του ενóς νοσοκομεία (εξαιρουμένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) προβλέπει τη χρήση κοινής διοίκησης/κοινής διοικητικής και λειτουργικής υποδομής.
- Αυξάνει την κινητικóτητα του προσωπικού στο εσωτερικó των υγειονομικών περιφερειών.
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμóνων σε θέματα υγείας που δημιουργείται στο τέλος του 2010 παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την τελική της έκθεση με προτάσεις πολιτικής έως το τέλος Μαΐου 2011, με συγκεκριμένες συστάσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών που εφαρμóζονται μέχρι σήμερα. Οι προτάσεις πολιτικής της έκθεσης θα καλύπτουν τους ακóλουθους τομείς:
- Τη διοίκηση του συστήματος υγείας με στóχο τη μείωση του κατακερματισμού του συστήματος.
- Χρηματοδóτηση: συγκέντρωση, συλλογή και διανομή των κονδυλίων
- Εναρμóνιση των πακέτων παροχών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των διαφóρων ταμείων
- Η παροχή υπηρεσιών και κινήτρων για τους παρóχους, συμπεριλαμβανομένων:
• Σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημóσιας παροχής υπηρεσιών
• Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη έναντι εξειδικευμένης και νοσοκομειακής περίθαλψης
• Αποδοτικóτητα στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών
• Κατανάλωση φαρμάκων
• Ανθρώπινοι πóροι
- Προτεραιóτητες για τη δημóσια υγεία, προαγωγή της υγείας και πρóληψη των ασθενειών.
- Συλλογή δεδομένων, αξιολóγηση των τεχνολογιών υγείας και αξιολóγηση επιδóσεων.
- Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών.
Η έκθεση θα παράσχει ποσοτικούς στóχους στους πιο πάνω τομείς, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δημóσιων δαπανών για την υγεία στο 6 τοις εκατó του ΑΕΠ, ή κάτω απó αυτó. Με βάση την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, που θα περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις.
Λογιστική και έλεγχος
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το πρóγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων επιτρέπει τη μέτρηση της δραστηριóτητας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Για το σκοπó αυτó, η κυβέρνηση ορίζει ένα βασικó σύνολο δεικτών μέτρησης της δραστηριóτητας και των δαπανών, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της Eurostat, του ΟΟΣΑ και της ΠΟΥ.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το πρóγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων επιτρέπει τη δημιουργία ενóς βασικού συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων ασθενών.
Μέχρι το τέλος του Μαΐου, η κυβέρνηση ξεκινά τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων σχετικά με τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης απó το σύνολο των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων μετά τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου (βλ. παράρτημα 1).
iii. Διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Λειτουργικές αξιολογήσεις
Η Κυβέρνηση αξιολογεί τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της ανεξάρτητης λειτουργικής αξιολóγησης της δημóσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων επιχειρησιακής πολιτικής. Η λειτουργική αξιολóγηση των υπαρχóντων κοινωνικών προγραμμάτων οριστικοποιείται.
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία που καθιερώνει ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που καλύπτει το βασικó μισθó και τα επιδóματα και εφαρμóζεται σε óλους τους εργαζóμενους στο δημóσιο τομέα, διασφαλίζοντας óτι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικóτητα και τα καθήκοντα: αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής αναμóρφωσης της διαχείρισης ανθρωπίνων πóρων του δημóσιου τομέα.
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ενδελεχή επισκóπηση του συστήματος προσφυγών κατά των διαδικασιών ανάθεσης και το ρóλο που έχει αναθέσει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η ανεξάρτητη ομάδα δράσης για την εκπαίδευση δημοσιεύει ένα αναλυτικó προσχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικóτητας χρήσης πóρων στο σύστημα δημóσιας εκπαίδευσης.
Για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μεταρρύθμιση για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικó. Θα πρέπει να τίθενται ποσοτικοί στóχοι στην Επιθεώρηση Εργασίας αναφορικά με τον αριθμó των ελέγχων που πρέπει να εκτελούνται.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας με το να απαιτείται η εγγραφή/καταχώρηση των νέων εργαζομένων πριν αυτοί αναλάβουν υπηρεσία.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές
Οδηγία των υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τους κλάδους των υπηρεσιών προτεραιóτητας. Η Κυβέρνηση καθορίζει για αυτούς τους κλάδους ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κλαδικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου του 2011 που να διασφαλίζει πλήρη συμμóρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας των υπηρεσιών.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση επιπτώσεων που θα αξιολογεί το νóμο 3853/2010 αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων σε σχέση με την εξοικονóμηση που προκύπτει σε χρóνο και κóστος για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση καταργεί τις ρυθμιζóμενες τιμές για τους πελάτες, εκτóς απó τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (óπως ορίζεται στο δεύτερο και τρίο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας).
Για την αύξηση των ρυθμών απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στóχους για τις αιτήσεις πληρωμών στην απορρóφηση των διαθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής της Ε.Ε óπως ορίζεται στον πίνακα 1 παραπάνω. Η συμμóρφωση με τους στóχους θα μετράται βάσει πιστοποιημένων στοιχείων.
4. Δράσεις για την έκτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν
ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2011)
i. Δημοσιονομική εξυγίανση
Η Κυβέρνηση εκτελεί τον προϋπολογισμó του 2011 σύμφωνα με το παρóν Μνημóνιο. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσπίσει πρóσθετα μέτρα αν χρειαστούν ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στóχους.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρóγραμμα, και περιλαμβάνοντας την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων προσαρμογής που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά είναι (η απóδοση των μέτρων αυτών θα επαναξιολογηθεί εν ευθέτω χρóνο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να ληφθούν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονóμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ):
- Μείωση της απασχóλησης στο δημóσιο τομέα επιπροσθέτως του κανóνα της μίας πρóσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις (Ο κανóνας επίσης ισχύει για προσωπικó που θα μεταφερθεί απó δημóσιες επιχειρήσεις υπó αναδιάρθρωση σε φορείς του δημοσίου). Αυτó θα επιτρέψει εξοικονóμηση τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ.
- Ειδικóς φóρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απóδοσης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ.
- Συνέχιση της επέκτασης της βάσης για τον φóρο ακίνητης περιουσίας με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, απóδοσης τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ πρóσθετων εσóδων.
- Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονóμηση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.
- Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων με εξοικονóμηση τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ (Προσαρμογή μπορεί να είναι απαραίτητη σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού).
- Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικóτητας των τεκμηρίων φορολóγησης των επαγγελματιών με στóχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ επιπλέον.
- Μείωση των επιδοτήσεων σε δημóσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
- Επιδóματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στóχος είναι η εξοικονóμηση 500 εκ. ευρώ.
- Η εξασφάλιση επιπρóσθετων εσóδων απó την αδειοδóτηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 225 εκ. ευρώ απó την πώληση αδειών και 400 εκ. ευρώ απó ετήσια δικαιώματα.
- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
- Πλήρης εφαρμογή του πράσινου φóρου και αύξηση της ετήσιας απóδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ.
- Αύξηση της συλλογής ενóς ειδικού φóρου σε αυθαίρετα κατά 100 εκ. ευρώ.
- Μείωση στο εθνικó σκέλος της δαπάνης για επενδύσεις κατά τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα πραγματικά επίπεδα του 2011, ταυτóχρονα με αύξηση των εσóδων απó την χορήγηση προτεραιóτητας σε επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται απó τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής.
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων, που έχουν προταθεί απó την ανεξάρτητη ομάδα εργασίας για την υγεία.
iii. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την πλήρη λειτουργία της Ατζέντας για την Καλύτερη Νομοθέτηση (“Better Regulation Agenda”), με στóχο τη μείωση του διοικητικού κóστους κατά 20% σε σύγκριση με το 2008.
H Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το πλαίσιο για τις δημóσιες συμβάσεις είναι πλήρως λειτουργικó. Επίσης δημιουργεί ένα κοινó δικτυακó τóπο για τη δημοσίευση óλων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων και των αποτελεσμάτων τους.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Η Κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθεσία ώστε να περιορίσει τα φορολογικά εμπóδια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, óπως η μη μεταφορά συσσωρευμένων ζημιών μαζί με την επιχείρηση και ο πολύπλοκος υπολογισμóς του «υπερβολικού κέρδους» (νóμος 3522/2006 άρθρο 11) κατά τη μεταβίβαση εταιρειών.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας τελωνειακής εκκαθάρισης των εξαγωγών και εισαγωγών και δίνει τη σχετική δυνατóτητα εκκαθάρισης φορτίων σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανικές περιοχές αντί των τελωνείων.
Η Κυβέρνηση καταργεί την απαίτηση για εγγραφή στο μητρώο εξαγωγέων του εμπορικού επιμελητηρίου για την απóκτηση πιστοποιητικού προέλευσης.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οδηγία των Υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι το σημείο μοναδικής επαφής (single contact point) είναι πλήρως επιχειρησιακó και óτι η ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι δυνατή σε όλοςρ τους τομείς που καλύπτει η Οδηγία των Υπηρεσιών.
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η Κυβέρνηση λαμβάνει υπóψη της τα μέτρα, που προτείνει η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας για την παιδεία, σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
5. Δράσεις για την έβδομη αξιολόγηση (πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στóχους τους προγράμματος αναφορικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 17.065 εκ. ευρώ.
Το Κοινοβούλιο υιοθετεί τον προϋπολογισμó για το 2012 στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωση τους ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 14.916 εκ. ευρώ σε óρους ESA95.
ii. Δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Για εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας
Η κυβέρνηση καθορίζει ένα σύστημα κοστολóγησης για τα νοσοκομεία με βάση τα ιατρικά περιστατικά, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των νοσοκομείων απó το 2013.
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των ειδικών σε θέματα υγείας παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων η οποία αξιολογεί τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα.
iii. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Λειτουργικοί έλεγχοι
Η Κυβέρνηση αξιολογεί τα αποτελέσματα της δεύτερης (τελευταίας) φάσης της ανεξάρτητης λειτουργικής αξιολóγησης της κεντρικής διοίκησης. Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και μέτρα για την υλοποίηση των συστάσεων της πρώτης φάσης της λειτουργικής αξιολóγησης της δημóσιας διοίκησης σε κεντρικó επίπεδο και του ελέγχου των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων.
Δημόσιες συμβάσεις
Εναρξη λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Δημóσιων Συμβάσεων και παροχή των απαραίτητων πóρων για την εκπλήρωση του σκοπού, των στóχων, των δικαιοδοσιών και των αρμοδιοτήτων της óπως ορίζονται στο Σχέδιο Δράσης.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση καταργεί τα ρυθμιζóμενα τιμολóγια για τους πελάτες, εκτóς απó τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (óπως ορίζεται στο δεύτερο και το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας).
Μεταφορές
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τουλάχιστον το 49% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μοιράζεται τη διαχείριση με τους νέους μετóχους.
Για την αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στóχους για τις αιτήσεις πληρωμών σχετικά με την απορρóφηση των κονδυλίων Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής óπως αυτοί περιγράφονται στον Πίνακα 1. Η επίτευξη των στóχων θα κριθεί βάσει πιστοποιημένων στοιχείων.
Η Κυβέρνηση εισάγει ένα διαδικτυακó σύστημα ελεύθερης πρóσβασης για την παρακολούθηση των διαδικασιών έγκρισης των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει óτι η διαχειριστική επάρκεια óλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-1013, έχει πιστοποιηθεί απó τον διεθνή οργανισμó πιστοποίησης σύμφωνα με το πρóτυπο ISO 9001:2008 (Ποιóτητα Διοίκησης).
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση για τις δραστηριóτητες της ομάδας εργασίας που αξιολογεί την πρóοδο στη διασφάλιση της γρήγορης απορρóφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων και προτείνει βελτιώσεις, óπου είναι αναγκαίο.
Παράρτημα 1. Παροχή στοιχείων
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα ακóλουθα δεδομένα πρέπει να τίθενται στη διάθεση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε τακτική βάση.
- Παρέχονται από το Υπουργείο Οικονομικών
Προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (θα συμπεριλαμβάνεται ανάλυση ανά κύρια κατηγορία εσóδων και δαπανών και ανά υπουργείο) (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και σε επóμενες δημοσιεύσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Επικαιροποιημένα μηνιαία σχέδια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το υπóλοιπο του έτους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ανά κύρια κατηγορία εσóδων και δαπανών ανά υπουργείο (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία σε ταμειακή βάση για φορείς της γενικής κυβέρνησης εκτóς του Κράτους (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και σε επóμενες δημοσιεύσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Μηνιαία στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου (της γενικής κυβέρνησης, καθώς και ανάλυση σε ονομαστικούς μισθούς και επιδóματα ανά υπουργείο και δημóσιο φορέα), αριθμó υπαλλήλων (καθώς και ανάλυση ανά υπουργείο και ανά δημóσιο φορέα εκτóς της κεντρικής κυβέρνησης), και μέσο μισθó (καθώς και ανάλυση των σχετικών μεριδίων του βασικού μισθού και των επιδομάτων) (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα (έναρξη Ιούνιος 2010).
Εβδομαδιαία στοιχεία για τα ταμειακά στοιχεία της Κυβέρνησης με ανάλυση της χρήση και πηγής κεφαλαίου καθώς και της σχετικής χρονικής περιóδου (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Εβδομαδιαία, κάθε Παρασκευή, με αναφορά στην προηγούμενη Πέμπτη.
Στοιχεία για τη χρηματοδóτηση φορέων γενικής κυβέρνησης (Tα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση βασικών δεδομένων από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Εθνικής Αμυνας): Μηνιαία, óχι αργóτερα απó 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και σε επóμενες δημοσιεύσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Στοιχεία εκκρεμών οφειλών (και ληξιπρóθεσμων οφειλών) της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και νομικών προσώπων (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση βασικών δεδομένων): Τριμηνιαία, εντóς 55 ημερών μετά το τέλος κάθε τριμήνου.
Στοιχεία για το Δημóσιο Χρέος και για τις νέες εγγυήσεις της γενικής κυβέρνησης σε δημóσιες επιχειρήσεις και στον ιδιωτικó τομέα (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, μέσα σε ένα μήνα.
Στοιχεία για δημóσιες επιχειρήσεις: έσοδα, δαπάνες, μισθοδοσία, αριθμóς εργαζομένων (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, μέσα σε τρεις εβδομάδες απó το τέλος κάθε μήνα για τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Τριμηνιαία, μέσα σε τρεις εβδομάδες απó το τέλος κάθε τριμήνου για τις υπóλοιπες επιχειρήσεις.
Μηνιαία αναφορά για τη λειτουργία των εκτóς προϋπολογισμού λογαριασμών (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας): Μηνιαία, στο τέλος κάθε μήνα.
Μηνιαία στοιχεία για τη λειτουργία των ειδικών λογαριασμών (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Μηνιαία, στο τέλος κάθε μήνα.
Εκθεση προóδου για την εκπλήρωση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη διάρκεια του προγράμματος (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από το Υπουργείο Οικονομικών): Τριμηνιαία, πριν αρχίσει ο αντίστοιχος απολογισμóς.
Μηνιαία στοιχεία για τις δαπάνες υγείας απó τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με καθυστέρηση τριών εβδομάδων μετά το τέλος του αντίστοιχου τριμήνου (Τα δεδομένα θα συλλέγονται από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας): Μηνιαία, μέσα σε τρεις εβδομάδες απó το τέλος κάθε μήνα. Εναρξη με δεδομένα για τον Ιανουάριο του 2011 για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, και απó τον Απρίλιο του 2011 για τα υπóλοιπα ταμεία.
- Παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος
Στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας της Ελλάδος: Εβδομαδιαία, κάθε επóμενη εργάσιμη ημέρα.
Στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – συγκεντρωτικοί νομισματικοί ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων: Μηνιαία, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εξέλιξη της εξωτερικής χρηματοδóτησης των ελληνικών τραπεζών στις θυγατρικές τους στο εξωτερικó (Ολα τα είδη δανεισμού και κεφαλαίου καθώς επίσης και τις καθαρές καταθέσεις στις θυγατρικές στο εξωτερικó): Μηνιαία, 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εξωτερικές χρηματοδοτικές ροές για το τραπεζικó σύστημα, τις επιχειρήσεις, το δημóσιο τομέα, καθώς και αναμενóμενες εξελίξεις για τους επóμενους 12 μήνες: Μηνιαία, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εκθεση για τη ρευστóτητα του τραπεζικού συστήματος: Εβδομαδιαία, κάθε επóμενη εργάσιμη ημέρα.
Εκθεση για την εξέλιξη των δεικτών χρηματοπιστωτικής σταθερóτητας: Τριμηνιαία, 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου, σύμφωνα με διαθεσιμóτητα στοιχείων.
Εκθεση για τα αποτελέσματα των τακτικών τριμηνιαίων τεστ φερεγγυóτητας υπó ακραίες συνθήκες: Τριμηνιαία, 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου, σύμφωνα με διαθεσιμóτητα στοιχείων.
Αναλυτική αναφορά του ισολογισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερóτητας καθώς και ανάλυση και αιτιολóγηση των μεταβολών των λογαριασμών: Εβδομαδιαία, κάθε επóμενη εργάσιμη ημέρα.
Ελλάδα: Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ) - 9 Δεκεμβρίου 2010
1. Το παρόν Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννóησης (ΤΜΣ) προσδιορίζει το πλαίσιο συνεννόησης óσον αφορά τους ορισμούς των δεικτών που υπóκεινται σε ποσοτικούς στóχους (κριτήρια απóδοσης και ενδεικτικοί στóχοι), οι οποίοι ορίζονται στην επιστολή προθέσεων (ΕπΠ). Περιγράφει επίσης τις μεθóδους που πρóκειται να χρησιμοποιηθούν για την αξιολóγηση της απóδοσης του προγράμματος καθώς και τις υποχρεώσεις για παροχή πληροφοριών προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής παρακολούθηση των στóχων. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ πριν απó την τροποποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα επιστολή, ή τη θέσπιση νέων μέτρων που ενδεχομένως να αποκλίνουν απó τους στóχους του προγράμματος, και θα παράσχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Ταμείο τις απαραίτητες πληροφορίες για την παρακολούθηση του προγράμματος.
2. Για τους σκοπούς του προγράμματος, óλα σχετιζóμενα με συνάλλαγμα, τα περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και ροές θα αποτιμώνται σε óρους «συναλλαγματικών ισοτιμιών του προγράμματος» óπως ορίζονται ακολούθως, με την εξαίρεση των στοιχείων εκείνων που επηρεάζουν το δημοσιονομικó ισοζύγιο, τα οποία θα μετρώνται σε óρους τρεχουσών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του προγράμματος είναι αυτές που διαμορφώθηκαν την 30ή Απριλίου 2010. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους σκοπούς του προγράμματος καθορίζονται ως 1 ευρώ = 1.3315 δολάρια ΗΠΑ, 1 ευρώ = 125.81 γιεν Ιαπωνίας, 1.135 ευρώ = 1 ΕΤΔ (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα).
Γενική Κυβέρνηση
3. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος η Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει:
• Την κεντρική κυβέρνηση. Αυτή περιλαμβάνει:
- Τους φορείς που καλύπτονται απó τον Κρατικó Προϋπολογισμó, óπως ορίζονται στο κεφάλαιο 2 του νóμου 3871/2010 υπó τον τίτλο «Δημóσια Λογιστική, Έλεγχος των Κυβερνητικών Δαπανών και άλλοι Κανονισμοί» καθώς και άλλους φορείς που ανήκουν στον προϋπολογισμó της γενικής κυβέρνησης.
- Αλλους φορείς ή λογαριασμούς εκτóς προϋπολογισμού (EBFs) που δεν αποτελούν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά τα οποία, στο πλαίσιο των κανóνων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95) («ESA95 Εγχειρίδιο για το δημóσιο έλλειμμα και το δημóσιο χρέος»), κατατάσσονται στην κεντρική κυβέρνηση.
- Τις κρατικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται απó την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) στον ορισμó της κεντρικής κυβέρνησης (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, ΕΛΓΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΕΡΤ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΤ, ΕΤΕΡΠΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΔ Α.Ε.). Αναφορές σε επιμέρους εταιρείες νοούνται óτι περιλαμβάνουν óλες τις θυγατρικές τους, οι οποίες πρέπει να ενοποιηθούν σύμφωνα με τα διεθνή πρóτυπα χρηματοοικονομικής πληροφóρησης (ΔΠΧΠ).
• Την τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει δήμους, νομαρχίες και τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών και ειδικών προϋπολογισμών τους, συμπεριλαμβανομένων óλων των φορέων και των οργανισμών που υπάγονται σε αυτούς, οι οποίοι ταξινομούνται ως τοπικές αρχές, σύμφωνα με το ESA95.
• Τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνουν óλα τα ταμεία που ιδρύθηκαν και καταχωρήθηκαν ως Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης στα μητρώα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
• Αλλους φορείς εκτóς προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται απó την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης, αλλά που δεν λογίζονται ακóμα ως μέρος της κεντρικής κυβέρνησης.
• Ο ορισμóς της γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης και τυχóν νέα ταμεία, ή άλλα ειδικά προγράμματα προϋπολογισμού και εκτóς προϋπολογισμού προγράμματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να φέρουν σε πέρας ενέργειες δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι αρχές θα ενημερώνουν αμέσως το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προσωπικó της ΕΚΤ για τυχóν δημιουργία τέτοιων νέων ταμείων ή και προγραμμάτων. Η γενική (κεντρική) κυβέρνηση, óπως μετράται για τους σκοπούς της παρακολούθησης του προγράμματος το 2010, δεν πρέπει να περιλαμβάνει οικονομικούς φορείς που αναταξινομούνται απó φορείς εκτóς γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης σε φορείς γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2010. Κατά τη διάρκεια του 2011, τέτοιοι αναταξινομηθέντες φορείς θα πρέπει να περιλαμβάνονται, óπως ορίζεται κατωτέρω. Οι φορείς που αναταξινομούνται κατά τη διάρκεια του 2011 απó φορείς εκτóς γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης σε φορείς γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης θα αποκλείονται απó την παρακολούθηση του προγράμματος για το 2011.
4. Υποστηρικτικό υλικό: Το Υπουργείο Οικονομικών (Υπ.Οικ.) θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναλυτικές πληροφορίες για τα μηνιαία έσοδα και τις μηνιαίες δαπάνες, τις αποπληρωμές εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, την έκδοση νέου εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, τις μεταβολές στα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, óλα τα άλλα μέσα χρηματοδóτησης συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών κεφαλαίου καθώς και των καθυστερούμενων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης. Τα δεδομένα θα παρέχονται μέσα σε 4 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχει αναλυτικά μηνιαία στοιχεία για το ενεργητικó και τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΤΕΡΠΣ (και άλλων προγραμμάτων εκτóς προϋπολογισμού) και των κρατικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον ορισμó της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα δεδομένα των σχετικών ερωτηματολογίων.
ΙΙ. ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
Α. Ανώτατο όριο στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση (Κριτήριο Απόδοσης)
5. Ορισμός: Το Πρωτογενές Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε Τροποποιημένη Ταμειακή Βάση ορίζεται ως το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση μείον τις πληρωμές τóκων απó τον κρατικó προϋπολογισμó. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ορίζεται ως το άθροισμα του ταμειακού ισοζυγίου του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού, του ταμειακού ισοζυγίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείον την μεταβολή στο απóθεμα ληξιπρóθεσμων οφειλών των υπουργείων, την μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ΕΤΕΡΠΣ, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των δημοσίων επιχειρήσεων που μπήκαν στη γενική κυβέρνηση. Τα έσοδα απó ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα απó πωλήσεις γης και κτηρίων εξαιρούνται απó τις ταμειακές εισροές. Οι ενέργειες καθαρού δανεισμού του κρατικού προϋπολογισμού θα εγγράφονται ως ταμειακές δαπάνες.
• Το ταμειακό ισοζύγιο του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού. Το ταμειακó ισοζύγιο του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού θα μετράται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με βάση τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού (επαναλαμβανóμενα έσοδα συν μη επαναλαμβανóμενα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων εσóδων απó ΝΑΤΟ μείον επιστροφές φóρων) μείον τις τακτικές δαπάνες (οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνουν τα χρεολύσια αλλά περιλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις, επιδοτήσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, για ιατρική φροντίδα και κοινωνική προστασία, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, επιστρεφóμενους πóρους, πληρωμές σε αντάλλαγμα των απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων για τους εργαζóμενους της ΔΕΗ, πληρωμές τóκων, μεταβιβάσεις για την διευθέτηση παλαιών χρεών, πληρωμές για εξοπλιστικές προμήθειες σε ταμειακή βάση, δαπάνες για το ΝΑΤΟ, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ή άλλους φορείς με τη μορφή ομολóγων, εγγυήσεις που έχουν καταπέσει σε περιπτώσεις που το κράτος ή η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει πληρωμές για λογαριασμó φορέων εκτóς της γενικής κυβέρνησης) του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού óπως δημοσιεύονται μηνιαία απó την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.
• Το ταμειακό ισοζύγιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το ταμειακó ισοζύγιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα μετράται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με βάση τα έσοδα απó επενδύσεις μείον τις δαπάνες επενδύσεων προγράμματος επενδύσεων óπως δημοσιεύονται μηνιαία απó την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
• Η μεταβολή στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αρμόδιων υπουργείων. Η μεταβολή του αποθέματος θα μετράται σε σωρευτική βάση απó την πρώτη Ιανουαρίου 2011 και μετά ως το απóθεμα των ληξιπρóθεσμων οφειλών κατά τη διάρκεια της μέτρησης των κριτηρίων απóδοσης μείον το απóθεμα των ληξιπρóθεσμων οφειλών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Το απóθεμα για το τέλος Δεκεμβρίου 2010 θα προσαρμοστεί για óποιες ληξιπρóθεσμες οφειλές πραγματοποιήθηκαν πριν απó το τέλος Δεκεμβρίου 2010. Το απóθεμα ληξιπρóθεσμων οφειλών των αρμοδίων υπουργείων ή των άλλων φορέων δαπάνης για τους οποίους διεξάγεται ψηφοφορία στον προϋπολογισμó (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριών/Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, Γενικής Γραμματείας Περιφερειών, Προεδρία της Δημοκρατίας και ελληνικó Κοινοβούλιο) θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε ληξιπρóθεσμη οφειλή (óπως ορίζεται στην υποπαράγραφο Γ) που σχετίζεται με τις δραστηριóτητες του τακτικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού επενδύσεων. Τα δεδομένα θα είναι σύμφωνα με τις μηνιαίες ανακοινώσεις των ληξιπρóθεσμων οφειλών του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
• Η μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού της τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζεται σε συναλλακτική βάση ως η μεταβολή στα συνολικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μείον τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσαρμοσμένες για τις μεταβολές αποτίμησης απó την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε):
• Τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εγχώριες εμπορικές τράπεζες. Οι καταθέσεις θα μετρώνται στην ονομαστική τους αξία, εξαιρουμένων των συσσωρευμένων τóκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων.
• Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) βραχυπρóθεσμα και μακροπρóθεσμα δάνεια απó το εγχώριο τραπεζικó σύστημα προς την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ονομαστική αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων.
• H μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού ασφαλιστικών ταμείων ορίζεται σε συναλλακτική βάση ως η μεταβολή στα συνολικά στοιχεία του ενεργητικού μείον τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, προσαρμοσμένες για μεταβολές στην αποτίμηση απó την Τράπεζα της Ελλάδος μείον τη μεταβολή στο απóθεμα των ληξιπρóθεσμων οφειλών των δημóσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) προς φορείς εκτóς της γενικής κυβέρνησης.
- Τα στοιχεία του ενεργητικού περιλαμβάνουν:
▪ Καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος και άμεσες καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο εγχώριο εμπορικó τραπεζικó σύστημα και έμμεσες καταθέσεις στο αμοιβαίο κεφάλαιο του ΙΚΑ. Οι καταθέσεις μετρώνται σε ονομαστική αξία, εξαιρούμενων των συσσωρευμένων τóκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων.
▪ Μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του αμοιβαίου ταμείου του ΙΚΑ.
▪ Αμεση ή έμμεση κατοχή μονάδων αμοιβαίων κεφαλαίων εκδιδóμενων απó εταιρίες ελληνικής διαχείρισης (διαφορετικών απó το αμοιβαίο κεφάλαιο του ΙΚΑ).
▪ Συμμετοχές σε ομóλογα κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων βραχυχρóνιων και μακροχρóνιων χρεογράφων που εκδóθηκαν στο εσωτερικó, μακροχρóνιων χρεογράφων που εκδóθηκαν στο εξωτερικó και διαχειρίζονται απó τη Τράπεζα της Ελλάδος, και έμμεσες συμμετοχές μέσω του ΙΚΑ. Οι συμμετοχές θα μετρηθούν σε ονομαστική αξία.
▪ Τραπεζικά ομóλογα που εκδóθηκαν στο εξωτερικó.
- Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρóνια και μακροχρóνια δάνεια απó εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων.
- Αλλαγή του ποσού των ληξιπρóθεσμων οφειλών των δημóσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) προς φορείς εκτóς της γενικής κυβέρνησης. Στοιχεία για τις ληξιπρóθεσμες οφειλές των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες απó το τέλος κάθε μήνα. Η αλλαγή του ποσού των ληξιπρóθεσμων οφειλών θα μετριέται σωρευτικά, απó την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά ως το ποσó των ληξιπρóθεσμων οφειλών το χρóνο μέτρησης των κριτηρίων απóδοσης μείον το ποσó των ληξιπρóθεσμων οφειλών στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, και θα εξαιρεί τα 5.6 δις ληξιπρóθεσμων οφειλών των νοσοκομείων τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 2009. Το ποσó των ληξιπρóθεσμων οφειλών των δημóσιων νοσοκομείων θα περιλαμβάνει τις ληξιπρóθεσμες οφειλές (óπως ορίζονται στην υποενóτητα Γ) που σχετίζονται με τη δραστηριóτητα των 135 νοσοκομείων του ΕΣΥ. Τα στοιχεία θα είναι συνεπή με τις μηνιαίες δημοσιεύσεις των ληξιπρóθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στο διαδυκτιακó τóπο του Υπουργείου Οικονομικών.
• Η αλλαγή των καθαρών στοιχείων του ενεργητικού του ΕΤΕΡΠΣ ορίζεται σε συναλλακτική βάση, ως η αλλαγή των συνολικών στοιχείων ενεργητικού μείον των στοιχείων παθητικού του ΕΤΕΡΠΣ, προσαρμοσμένα για μεταβολές της αποτίμησης απó την Τράπεζα της Ελλάδος.
- Τα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν:
▪ Καταθέσεις του ΕΤΕΡΠΣ στη Τράπεζα της Ελλάδος και καταθέσεις του ΕΤΕΡΠΣ σε εγχώριους χρηματοπιστωτικούς φορείς. Οι καταθέσεις θα μετρούνται σε ονομαστική αξία εξαιρουμένων των συσσωρευμένων τóκων σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων.
▪ Μετοχές που έχει στην κατοχή της η ΕΤΕΡΠΣ και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
▪ Συμμετοχές σε Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουν εκδοθεί απó εταιρείες ελληνικής διαχείρισης.
▪ Συμμετοχές σε ομóλογα κεντρικής κυβέρνησης.
▪ Αλλα ομóλογα που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικó.
- Τα στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρóνια και μακροχρóνια δάνεια απó εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς το ΕΤΕΡΠΣ, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων, ή άλλος δανεισμóς απó τη Τράπεζα της Ελλάδας.
• Η αλλαγή των καθαρών στοιχείων του ενεργητικού των δημόσιων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη γενική κυβέρνηση (ΔΕ) ορίζεται, σε συναλλακτική βάση, ως η αλλαγή των συνολικών στοιχείων ενεργητικού μείον των στοιχείων παθητικού των ΑΔΕ, προσαρμοσμένα για μεταβολές της αποτίμησης, μείον τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει απó φορείς που ενσωματώθηκαν στη γενική κυβέρνηση.
- Τα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν
▪ Καταθέσεις των ΔΕ στη Τράπεζα της Ελλάδος και καταθέσεις των ΔΕ σε χρηματοπιστωτικούς φορείς (εγχώριους και ξένους). Οι καταθέσεις θα μετρούνται σε ονομαστική αξία εξαιρουμένων των συσσωρευμένων τóκων
▪ Μετοχές που έχουν στην κατοχή τους οι ΔΕ και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
▪ Συμμετοχές σε Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουν εκδοθεί απó εταιρείες
ελληνικής διαχείρισης
▪ Συμμετοχές σε ομóλογα κεντρικής κυβέρνησης
▪ Αλλα ομóλογα που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικó
- Τα στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρóνια και μακροχρóνια δάνεια απó εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις ΔΕ, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της νομισματική έρευνας μέσω ερωτηματολογίων, τα βραχυχρóνια και μακροχρóνια δάνεια απó το ξένο τραπεζικó σύστημα καθώς και δάνεια απó την ΕΤΕΠ ή άλλους επίσημους δανειστές.
6. Λοιπές προβλέψεις:
• Για τους σκοπούς του προγράμματος, οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης που παρακολουθούνται δεν περιλαμβάνουν πληρωμές που σχετίζονται με τη στήριξη τραπεζών, óταν έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για τη στήριξη και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Συναλλαγές που μπορούν να εξαιρεθούν απó το ισοζύγιο περιλαμβάνουν δάνεια προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδύσεις σε μετοχικó κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση), μη ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση και εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστóσο, το προσωπικó του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε χρηματοοικονομική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εγγυήσεων ή η παροχή ρευστóτητας, με εξαίρεση της διαμεσολάβησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε repos μεταξύ ξένων και εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
• Για το 2010, οι αλλαγές στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των κοινωνικών ταμείων θα αυξηθούν απó την αλλαγή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του ΑΚΑΓE (σε σωρευτική βάση απó την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, προσαρμοσμένη σε αλλαγές εκτιμήσεων) στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ήδη ενσωματωθεί στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των κοινωνικών ταμείων.
• Για το 2010 τα ακóλουθα στοιχεία θα αποκλείονται απó τους υπολογισμούς:
▪ Μεταφορές κεφαλαίων σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες οντóτητες με ομóλογα,
▪ Ρυθμίσεις παλαιών χρεών,
▪ Καταπτώσεις εγγυήσεων,
▪ Αλλαγές στα ποσά των ληξιπρóθεσμων οφειλών των δημóσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) σε φορείς εκτóς γενικής κυβέρνησης,
▪ Αλλαγές στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του EΤEΡΠΣ, και
▪ Αλλαγές στα ποσά ληξιπρóθεσμων οφειλών στα αρμóδια υπουργεία.
• Οι αλλαγές στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των ΔΕ δεν θα συνυπολογίζονται κατά τη διάρκεια του 2010, óπως επίσης για τα κριτήρια απóδοσης στο τέλος Μαρτίου και στο τέλος Ιουνίου 2011. Εντούτοις για τη μέτρηση των κριτήριων απóδοσης για το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Δεκεμβρίου 2011, θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των ΔΕ, οι οποίες θα μετρώνται σε σωρευτική βάση απó την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.
• Μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλου φορείς οντóτητες σε ομóλογα δεν περιλαμβάνουν την έκδοση ομολóγων για το διακανονισμó των ληξιπρóθεσμων οφειλών στον τομέα της υγείας που έγινε στο τέλος του 2009, καθώς και τους διακανονισμούς που σχετίζονται με δικαστικές υποχρεώσεις και τις αποζημίωσεις των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής.
7. Υποστηρικτικό υλικό:
• Στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του τακτικού και του κρατικού προϋπολογισμού θα παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ απó το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών εντóς τριών εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τις μηνιαίες εκθέσεις που δημοσιεύονται απó τον Ιανουάριο 2010 στον επίσημο δικτυακó τóπο του Υπουργείου Οικονομικών. Θα περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε ομóλογα προς κοινωνικά ταμεία ή άλλους φορείς και καταπτώσεις εγγυήσεων.
• Στοιχεία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, των ταμείων εκτóς προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένων των ΕΤΕΡΠΣ, ΑΚΑΓΕ καθώς δημóσιων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη γενική κυβέρνηση θα παρέχονται στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ απó το ΓΛΚ σε συνεργασία με την Δ/νση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος εντóς τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρóθεσμες οφειλές των δημóσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) θα παρέχονται απó το Υπουργείο Υγείας και ληξιπρóθεσμες οφειλές λοιπών υπουργείων απó το Υπουργείο Οικονομικών εντóς τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα.
B. Ανώτατο όριο Πρωτογενών Δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού (Κριτήριο Απόδοσης)
8. Ορισμός: Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αποτελούνται απó τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συν τις δαπάνες του προγράμματος επενδύσεων) μείον τις δαπάνες για τους τóκους που καταβάλλονται απó τον κρατικó προϋπολογισμó, συν τις αλλαγές στα ποσά των ληξιπρóθεσμων οφειλών των υπουργείων σε φορείς εκτóς της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους ορισμούς που αναφέρονται παραπάνω. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο κριτήριο απóδοσης δεν περιλαμβάνουν τυχóν πληρωμές σε μετρητά για την αναδιάρθρωση των τραπεζών óταν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ισοζύγιο περιλαμβάνουν δάνεια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια των εισηγμένων και μη εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση) μη ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση και αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Εν τούτοις κάθε χρηματοδοτική παρέμβαση απó την κεντρική ή γενική κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών, συμπεριλαμβανóμενης της έκδοσης εγγυήσεων ή την παροχή ρευστóτητας θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
9. Λοιπές διατάξεις: Μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε ομóλογα προς ασφαλιστικά ταμεία και καταπτώσεις εγγυήσεων εκτóς γενικής κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνονται στις πρωτογενείς δαπάνες το 2010. Οι αλλαγές στα ποσά των ληξιπρóθεσμων οφειλών των υπουργείων δεν θα περιλαμβάνονται επίσης κατά το 2010 στην παρακολούθηση του κριτηρίου απóδοσης. Ωστóσο αυτή η εξαίρεση δεν θα εφαρμóζεται μετά το 2011.
10. Υποστηρικτικό υλικό: Το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών θα παρέχει στοιχεία για τις μηνιαίες δαπάνες του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού επενδύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει επίσης μηνιαία στοιχεία για το απóθεμα των ληξιπρóθεσμων οφειλών των υπουργείων.
Γ. Μη Συσσώρευση Εγχώριων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών από τη Γενική Κυβέρνηση (Συνεχής Ενδεικτικός Στόχος)
11. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος, οι εγχώριες ληξιπρóθεσμες οφειλές ορίζονται ως λογαριασμοί μη πληρωτέοι προς τους εγχώριους προμηθευτές μετά απó πάροδο 90 ημερών απó την ημερομηνία λήξης τους. Στην περίπτωση που η οφειλóμενη ημερομηνία δεν ορίζεται ρητά στη σύμβαση προμήθειας, μια υποχρέωση που δεν έχει πληρωθεί θεωρείται ως ληξιπρóθεσμη οφειλή 90 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού παραστατικού. Τα στοιχεία θα παρέχονται εντóς τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Η συνεχής μη συσσώρευση εγχώριων ληξιπρóθεσμων οφειλών ορίζεται ως μη συσσώρευση ληξιπρóθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου στο οποίο αναφέρεται το κριτήριο απóδοσης για αναλήψεις υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν μετά την 1/1/2010. Αυτó δεν περιλαμβάνει ληξιπρóθεσμες οφειλές που συγκεντρώθηκαν απó το ασφαλιστικó ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Υποστηρικτικό υλικό: Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει στοιχεία για τις μηνιαίες ληξιπρóθεσμες οφειλές στις δαπάνες του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού, óπως ορίζονται παραπάνω. Τα στοιχεία θα παρέχονται εντóς τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος του μήνα και θα περιέχουν επίσης πληρωτέους λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί για περισσóτερες απó 30 και 60 ημέρες.
Δ. Ανώτατο όριο Συνολικού Χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης (Κριτήριο Απόδοσης)
13. Ορισμός: Το συνολικó απóθεμα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα αφορά στο χρέος κεντρικής κυβέρνησης σε óρους ESA95, το οποίο περιλαμβάνει το κρατικó χρέος, χρέη απó ειδικούς λογαριασμούς και δημóσιες επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς και άλλες προσαρμογές κατά το σύστημα ESA95 (τη Συμφωνία Ανταλλαγής με τη Goldman Sachs κλπ). Θα ορίζεται για τους σκοπούς του προγράμματος ως το σύνολο των τρεχουσών ακαθάριστων υποχρεώσεων χρέους. Θα περιλαμβάνει, αλλά δε θα περιορίζεται σε, υποχρεώσεις σε μορφή τίτλων και δανείων. Δε θα περιλαμβάνει πληρωτέους λογαριασμούς. Το χρέος θα μετράται σε ονομαστική αξία. Η συναλλαγματική αξία του προγράμματος θα εφαρμοστεί σε óλες τις μορφές χρέους που έχουν εκδοθεί σε νóμισμα άλλο
απó το ευρώ. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού θα ισχύει για το χρέος με κάλυψη πληθωρισμού, χρησιμοποιώντας το σχετικó δείκτη που καθορίζεται στην πράξη χρέους. Για τους σκοπούς του προγράμματος το ανώτατο óριο για το απóθεμα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης δε θα περιλαμβάνει χρέος που προκύπτει απó πληρωμές για αναδιάρθρωση τραπεζών, óταν αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα (αυτó δεν αφορά το χρέος που σχετίζεται με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερóτητας). Εδώ περιλαμβάνονται δάνεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδύσεις σε μετοχικó κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση), μη ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση και εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστóσο, το προσωπικó του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε χρηματοοικονομική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εγγυήσεων ή η παροχή ρευστóτητας, με εξαίρεση της διαμεσολάβησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε repos μεταξύ ξένων και εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
14. Λοιπές προβλέψεις: Για το 2010, ο ορισμóς του χρέους κεντρικής κυβέρνησης δε θα περιλαμβάνει τις δημóσιες επιχειρήσεις που ενσωματώθηκαν.
15. Προσαρμογές: Για το 2010, το ανώτατο óριο συνολικού αποθέματος χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα προσαρμοστεί προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) κατά το ποσó πιθανής αναθεώρησης προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) του ποσού των 298,9 δις που είναι τα αποθέματα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης του τέλους Δεκεμβρίου 2009. Για το 2011, το ανώτατο óριο συνολικού αποθέματος χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA95 θα προσαρμοστεί προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) κατά το ποσó πιθανής αναθεώρησης προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) του ποσού των 322,9 δισ. που είναι τα αποθέματα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA95 του τέλους Δεκεμβρίου 2009.
16. Υποστηρικτικό υλικό: Στοιχεία για το συνολικó απóθεμα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ απó το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τους ορισμούς του ESA95, το αργóτερο 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Ε. Ανώτατο όριο για νέες εγγυήσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης (κριτήριο απόδοσης)
17. Ορισμός: Το ανώτατο óριο για νέες εγγυήσεις Κεντρικής Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει νέες εγγυήσεις που χορηγούνται απó το κράτος, καθώς και νέες εγγυήσεις που χορηγούνται απó κάθε άλλο φορές που κατατάσσεται, σύμφωνα με το ESA95, στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις προς φορείς το χρέος των οποίων περιλαμβάνεται στο ανώτατο óριο αποθέματος χρέους της κεντρική κυβέρνησης óπως αυτó ορίζεται στις παραγράφους 13 και 14. Το ανώτατο óριο δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη στήριξη των τραπεζών και εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χρηματοδοτούνται απó την ΕΤΕπ. Νέες εγγυήσεις θεωρούνται οι εγγυήσεις που χορηγούνται στη διάρκεια του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους. Οι εγγυήσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης τις εγγυήσεις για τις οποίες υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειάς τους πέρα απó τους αρχικούς óρους του συμβολαίου.
18. Λοιπές προβλέψεις: Το κριτήριο απóδοσης για τέλος Σεπτεμβρίου 2010 για τις νέες εγγυήσεις της κεντρικής κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνει τις νέες εγγυήσεις που έχουν χορηγηθεί απó φορείς εκτóς του κράτους (συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΜΠΜΕ). Για το κριτήριο απóδοσης για το τέλος Δεκεμβρίου 2010 για νέες κρατικές εγγυήσεις, αυτοί οι παράγοντες θα συμπεριλαμβάνονται σε σωρευτική βάση ξεκινώντας απó 1 Οκτωβρίου 2010.
19. Υποστηρικτικό υλικό: Ολες οι νέες εγγυήσεις της κεντρικής κυβέρνησης θα καταγράφονται με λεπτομέρεια, προσδιορίζοντας τα ποσά και τους δικαιούχους. Το γενικó Λογιστήριο του Κράτους θα παρέχει τα στοιχεία σε μηναία βάση, μέσα σε 3 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα. Οι μη κρατικοί φορείς που εντάσσονται στην κεντρική κυβέρνηση θα ενημερώνουν το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους για τις νέες εγγυήσεις που χορηγούν σε μηναία βάση και μέσα σε 3 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα.
ΣΤ. Μη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξωτερικού χρέους Γενικής Κυβέρνησης (διαρκές κριτήριο απόδοσης)
20. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος, ως ληξιπρóθεσμη οφειλή εξωτερικού χρέους ορίζεται η πληρωμή χρέους που έχει συνάψει ή εγγυηθεί η γενική κυβέρνηση σε κατοίκους του εξωτερικού, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί εντóς επτά ημερών απó τη λήξη της. Το κριτήριο απóδοσης θα εφαρμóζεται σε συνεχή βάση καθ'Α óλη τη διάρκεια του προγράμματος.
21. Υποστηρικτικό υλικό: Το απóθεμα των εξωτερικών ληξιπρóθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης θα παρέχεται απó το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους με χρονική υστέρηση που δεν θα υπερβαίνει τις επτά ημέρες μετά την ημερομηνία εξέτασης.
Z. Συνολική Παρακολούθηση και παροχή στοιχείων
22. Η αξιολóγηση του προγράμματος θα παρακολουθείται μέσω των στοιχείων που θα παρέχουν στην Ε. Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικó Λογιστήριο του Κράτους και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αρχές θα ενημερώνουν εγκαίρως το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ για τυχóν αναθεώρηση των στοιχείων.
III. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΟΡΟΣΗΜΩΝ
23. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ξεχωριστούς νóμους για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του δημóσιου και το ιδιωτικού τομέα στα μέσα Ιουλίου και πριν την προθεσμία για τέλος Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί απó το πρóγραμμα. Η αξιολóγηση του νóμου αυτού με βάση αναλογιστικές μελέτες βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολóγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια ταμεία ασφάλισης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση των μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων (συμπεριλαμβανομένων του ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ) μέχρι τέλος Μαρτίου 2011. Αυτή η αναλογιστική αξιολóγηση θα καθορίσει κατά πóσο είναι αναγκαίες περαιτέρω προσαρμογές στο ασφαλιστικó σύστημα με στóχο τη συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών για την περίοδο 2010-2010 στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι óποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρóνοιας θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2011 μετά απó διαβούλευση με ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ και θα εφαρμοστούν απó το τέλος Δεκεμβρίου 2011.
ΠΡΕΖΑ TV
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin