Πανεπιστημιακοί γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σχετικά με την οργανωτική δομή και τις αμοιβές που καθορίζει η υπουργική απόφαση 1851/25.11.2010 για την ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες πριν, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση «αντισυνταγματική».
Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο που απεστάλη στις 2 του μηνός προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για τα ολοήμερα νοσοκομεία, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου είναι εγκατεστημένες Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια ή Μονάδες, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τους Διοικητές των Νοσοκομείων και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, με όσες τυχόν παρεμβάσεις απαιτηθούν, ώστε από 01/01/2011 να καταστεί εφικτό οι πανεπιστημιακοί ιατροί να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία αποκλειστικά σε χώρους του Νοσοκομείου. Σχετικά με την οικονομική λειτουργία των Νοσοκομείων στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας, τα έσοδα θα κατατίθενται στο ταμείο του Νοσοκομείου και θα εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθείται προϋπολογιστικά και απολογιστικά.
Με την εφαρμογή του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας το νοσοκομείο πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του, μπορεί να δέχεται ασθενείς κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 τις καθημερινές, καθώς και το Σάββατο κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00. Ο ακριβής καθορισμός του εύρους της λειτουργίας αυτής θα καθοριστεί από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Ο νέος νόμος προβλέπει ουσιαστικά ότι οι πανεπιστηµιακοί γιατροί που εργάζονται σε νοσοκοµεία δεν θα µπορούν να εξετάζουν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία. «Οι γιατροί - καθηγητές που είναι εγκατεστηµένοι σε νοσοκοµεία πρέπει να αµείβονται καλά και όλη τους η δραστηριότητα να πραγµατοποιείται µέσα στο ιατρείο του νοσοκοµείου και όχι έξω. Και αυτό διότι το κλινικό έργο που προσφέρουν, είναι και εκπαιδευτικό», δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης.
«Για να µπορέσει να επιτύχει ένα τέτοιο σύστηµα θα πρέπει να συµπεριλάβεικαι τους πανεπιστηµιακούς. Οπως και κάνει. Εµείς είµαστε πρόθυµοι, αλλά µε ορισµένες προϋποθέσεις», σημειώνει και ο Θεόδωρος Λιακάκος, καθηγητής Χειρουργικής και αντιπρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών. «Ένα από τα θέµατα που θα πρέπει να βελτιωθεί είναι η διάθεση των χρηµάτων που προέρχονται από την ολοήµερη λειτουργία. Η αµοιβή των γιατρών που εφηµερεύουν είναι καθήκον της Πολιτείας και αυτά τα χρήµατα θα µπορούσαν να διατεθούν σε ερευνητικούς σκοπούς», συμπληρώνει.
«Θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση. ∆εν είναι δυνατόν να βάζουµε τα πάντα σε έναν κανόνα, δίχως καµία µελέτη. Πρέπει να γίνουν ρυθµίσεις βάσει αναγκών. Τι να κάνουν κάθε µέρα 170 πανεπιστηµιακοί γιατροί στο “Αττικόν”; Επιπλέον, θέλουµε στους χώρους εξέτασης εκτός νοσοκοµείου, να κόβονται αποδείξεις για τον ειδικό λογαριασµό έρευνας και τεχνολογίας (ΕΛΚΕ) και τα χρήµατα να πηγαίνουν στην έρευνα». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, όταν κάποιος πληρώνει για να τον εξετάσει πανεπιστηµιακός γιατρός, δεν θέλει να βρεθεί σε «κατάσταση γενικής εφηµερίας. Μιλάµε για διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή από τους ασθενείς».
Εκτιμώντας ότι οι αλλαγές αυτές πραγματοποιούνται επειδή κάποιοι συνάδελφοί τους εξετάζουν ιδιωτικά δίχως να δίνουν απόδειξη, οι πανεπιστημιακοί γιατροί προτείνουν να µπει πλαφόν κατώτερου ποσού που µπορεί να φέρει κάθε γιατρός, και να γίνονται και έλεγχοι από το Σ∆ΟΕ ή όποιον άλλο φορέα ορίσει το υπουργείο.
Η σημαντική μείωση των αμοιβών πανεπιστημιακών γιατρών και νοσηλευτών είναι άλλο ένα θέμα που συναντά αντίδραση, καθώς, όπως επισημαίνουν, µε τις νέες κρατήσεις η αµοιβή που µένει στην τσέπη τους, σε σχέση µε τα µεικτά, είναι ελάχιστη. «Με τον νέο νόµο αλλάζουν πάρα πολύ οι κρατήσεις που γίνονται. Ετσι, µέχρι σήµερα ενώ από τα 90 ευρώ µάς έµεναν τα 27 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα µένουν µόνο 17 ευρώ καθαρά», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Λιακάκος.
«Για εµάς τα 10 ευρώ έγιναν 8 και τα καθαρά είναι 4 ευρώ την ώρα. Εάν υπολογίσει κάποιος ότι για να παραµείνει ένας νοσηλευτής στα ολοήµερα θα πρέπει να περιµένει δύο ώρες από τη λήξη της βάρδιας του και ακολούθως άλλες τέσσερις ώρες, προκύπτει ότι παραµένει στο νοσοκοµείο έξι ώρες για καθαρά 2,4ευρώ την ώρα. Ηδη έχουµε αντιδράσεις από µέλη µας που δεν πρόκειται να δεχθούν να εργαστούν µε αυτά τα χρήµατα», επισημαίνει ο Αριστείδης ∆άγλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας.
«Το υπουργείο εξετάζει τις προτάσεις. Κάποια από τα αιτήµατά τους είναι σε καλή κατεύθυνση και κάποια άλλα χρειάζονται διευκρινίσεις», σχολίασε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υγείας.
tvxs.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin