Μία έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας επισημαίνει το ρόλο που διαδραμάτισε ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος BP στην αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση τον Αύγουστο του 2009 του λίβυου Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, που είχε καταδικαστεί για την επίθεση στο Λόκερμπι, επειδή είχε μόνο τρεις μήνες ζωή.
Σε αυτή την έκθεση με τίτλο "Γελοιοποιημένη δικαιοσύνη", ένα αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, τέσσερις γερουσιαστές ξετυλίγουν βήμα-βήμα το νήμα των γεγονότων που οδήγησαν στην αποφυλάκιση από τις αρχές της Σκοτίας του Μεγκράχι, που εξακολουθεί να ζει 16 μήνες μετά.
Η αποφυλάκιση του μοναδικού δράστη που καταδικάστηκε για την επίθεση στην πτήση της Pan Am το 1988--που προκάλεσε το θάνατο 270 ανθρώπων, ανάμεσά τους 189 Αμερικάνοι--πάνω από το χωριό Λόκερμπι της Σκοτίας, ο οποίος έγινε δεκτός ως ήρωας στη Λιβύη, προκάλεσε σκάνδαλο στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα η γερουσία να συστήσει επιτροπή έρευνας για το θέμα.
"Οι αποδείξεις δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση (...) ήταν απασχολημένη με το μέλλον ενός πετρελαϊκού συμβολαίου αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της BP και της Τρίπολης", αναφέρουν στην έκθεσή τους οι γερουσιαστές, διευκρινίζοντας ότι αυτό το συμβόλαιο ήταν "το πιο σημαντικό στην ιστορία του ομίλου".
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το όνομα του Μεγκράχι είχε αποσυρθεί το Μάιο του 2007 από τη συμφωνία για τη μεταφορά κρατούμενων, που όριζε τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση ή τη μεταφορά ξένων κρατούμενων στη Βρετανία, μέχρι που "οι πιέσεις που άσκησε η Λιβύη και η BP οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση να το περιλάβει στη συμφωνία".
Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο της ίδια χρονιάς ο πετρελαϊκός όμιλος "άσκησε πιέσεις σε τρεις περιπτώσεις στον τότε βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζακ Στρο για να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις" για τη συμφωνία.
Το Λονδίνο τελικά έσπασε και το Δεκέμβριο του 2007 και περιέλαβε τον Μεγκράχι στη λίστα των κρατούμενων που μπορούν να μεταφερθούν. Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση συνήψε μία σειρά εμπορικών και εξοπλιστικών συμφωνιών με τη Λιβύη.
Δεν έμενε παρά να πειστούν οι Σκοτσέζοι, οι οποίοι ήταν στην αρχή επιφυλακτικοί απέναντι στην αποφυλάκιση του Μεγκράχι.
"Σχεδόν όλοι οι σκοτσέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών (...), όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάποια πολιτικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κίνητρα έπαιξαν ρόλο" στην αλλαγή της στάσης τους, επισημαίνει η έκθεση της αμερικανικής γερουσίας
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin