Ad Code

Responsive Advertisement

Έκλεισε η ψαλίδα στα έσοδα το 2010 – Στα 2 δις. ευρώ οι βεβαιωμένοι φόροι από την περαίωση!


Έκλεισε η ψαλίδα για τα έσοδα, καθώς η απόκλιση των εσόδων περιορίστηκε στα 280 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- Τα μικτά έσοδα τον περασμένο μήνα ανήλθνα στα 6,5 δισ.ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 125 έναντι ετήσιου στόχου 6% - Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 740 εκατ.ευρώ.
- Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 5,75 δισ.ευρω παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%
- Στο 12μηνο του έτους το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 56 δισ.ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 51,170 δισ.ευρώ (αύξηση 5,4%) έναντι στόχου προϋπολογισμού 51,434 δισ.ευρώ (αύξηση 6%)
Σημειώνεται ότι από την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου (π.χ. αυτόφωρο για όσους δεν καταβάλουν ΦΠΑ), το οικονομικό επιτελείο προσδοκά την είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής. Περί τα 190 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, 200 εκατ. ευρώ από το νέο σχέδιο για τη συλλογή φορολογικών οφειλών, 400 εκατ. από την επιτάχυνση συλλογής προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο φορολογικών δικών, 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών διαφορών, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων. Βάσει των στοιχείων της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαμορφώνεται στο 30% έναντι 12% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. τελευταία μάλιστα στοιχεία του ΣΔΟΕ δείχνουν ότι φοροδιαφυγή αγγίζει το 50% με 60 φορολογικές παραβάσεις να αντιστοιχούν σε κάθε παραβάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2010 η διαπιστωμένη μη απόδοση ΦΠΑ ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.
Πέραν κάθε προδοκίας κινήθηκαν τα έσοδα από τη ρύθμιση της περαίωσης καθώς οι εισπράξεις ξεπέρασαν τελικά στο τέλος του περασμένου έτους το 1 δισ.ευρώ (από 890 εκατ.ευρώ παραμονή Χριστουγέννων), ενώ οι επιπλέον φόροι που έχουν βεβαιωθεί υπερβαίνουν τα 2 δισ.ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε έσοδα 550 εκατ. ευρώ για το 2010 και 800 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2010-2011, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση θα αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα από όσα προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο. Από την άλλη πλευρά μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πολλοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που περίσσευαν για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεών τους και να απαλλαγούν από την ελεγκτική ομηρία της εφορίας, παρά να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους οφειλέτες το επιθυμούν να ενταχθούν εκ των υστέρων στη ρύθμιση.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση