«Το ΙΚΑ θα εξελιχθεί σε λίγα χρόνια σε Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, και μόνο. Για την Υγεία θα υπάρξει ένας άλλος φορέας. Τελεία και παύλα». Αυτό δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αποφασισμένος να τελειώσει «μια κι έξω με την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, αλλά και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία». Κάνει λόγο για «έναν ενάρετο κύκλο συνεργασίας», με τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι σαν νέα αρχή, παρέχοντάς τους κίνητρα για να παραμείνουν στον οργανισμό, που φθάνουν ως και τη δημιουργία «κοινοπραξιών γιατρών».
Ο κ. Σπυρόπουλος προαναγγέλλει ότι στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του ΙΚΑ από τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα της δημιουργίας από τους γιατρούς του ΙΚΑ ενός είδους κοινοπραξίας, όπως την ονομάζει, για να αναλάβουν, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη διαχείριση των μονάδων Υγείας: «Βεβαίως δεν θα αφήσουμε τους γιατρούς στην τύχη τους, αλλά θα τους δώσουμε κίνητρα. Τη στιγμή που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα 1.000 ευρώ που παίρνουν ως αμοιβή είναι ωσάν να τους δίνεις την ευκαιρία να στραφούν σε άλλους τρόπους αυξήσεως των αποδοχών τους, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε έτσι. Ούτε εγώ μπορώ να ζήσω με 1.000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς γιατί να μπορεί να ζήσει ένας γιατρός του ΙΚΑ με 1.000 ευρώ; Θα τους δώσουμε το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιοι με κοινοπραξίες που θα δημιουργήσουν τις μονάδες Υγείας, χωρίς να μειωθούν τα δικαιώματά τους. Αυτό εννοώ ενάρετο κύκλο εργασίας» είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα».
Μεταρρύθμιση όπως με το ΕΣΥ
Δημιουργείται δηλαδή ένας κύριος φορέας ο οποίος θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο Οργανισμός Παροχής Υγείας (ΟΠΥ) μετονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και θα έχει υπό την εποπτεία του τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και τις νοσηλευτικές μονάδες του ΙΚΑ, οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν, ως παραρτήματα, σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ. Σπυρόπουλος κάνει λόγο για «ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με τη μεταρρυθμιστική παρέμβαση που έγινε με το ΕΣΥ, αφού ενοποιούνται οι κλάδοι Υγείας των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ».
Με τον τρόπο αυτόν θα δοκιμασθεί στην πράξη ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος άρχισε εδώ και έναν χρόνο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αξιοποιώντας το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Θα υπάρξει δηλαδή ένας αξιόπιστος έλεγχος ολόκληρης της ιατρικής δαπάνης που θα γίνεται πλέον με ενιαίο τρόπο, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για ιδιωτικές κλινικές, είτε για διαγνωστικά κέντρα κτλ. Με μια πρώτη προσέγγιση, αναμένεται να εξοικονομηθούν περί το 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τα φάρμακα και 1,6 δισ. ευρώ από τις υπόλοιπες δαπάνες.
Ο νέος οργανισμός θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας (ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει ότι υπάρχει κοινή προσπάθεια, χωρίς διαφωνίες ή ενστάσεις, με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη). Στον οργανισμό αυτόν θα ενταχθούν, εκτός από τις μονάδες του ΙΚΑ, οι κλάδοι Υγείας του ιδρύματος, τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί και βεβαίως τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία: «Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο διεύθυνσης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με ενιαία διαδικασία ελέγχου, εποπτείας και πιστής τήρησης του προϋπολογισμού του φορέα αυτού» λέει ο διοικητής του ΙΚΑ.
Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει, όπως έχει υπολογισθεί, ο νέος οργανισμός να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 1,2%, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου από 2,55% σε 4% ως το 2013.
Γρίφος με τα Επικουρικά
«Το ΙΚΑ έγινε ο μοναδικός φορέας ασφάλισης μισθωτών με 60 χρόνια καθυστέρηση»
λέει ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας και συμπληρώνει: «Εγινε σήμερα, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει το... 1950. Και ακόμη δεν υπάρχουν απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα επικουρικά και με τα επαγγελματικά Ταμεία».
Ο 64χρονος διοικητής του ΙΚΑ θεωρείται από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Το 2006 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ, βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του 2006 και του 2000, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διαθέτει μακρά συνδικαλιστική εμπειρία (γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤ-ΟΤΕ και οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ), χρημάτισε στην ηγεσία του ΟΑΕΔ και στην ηγεσία του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τη σωτηρία των Ταμείων ήταν «να πείσουμε πρώτα τους εαυτούς μας για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού αυτού του συστήματος, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα...».
«Η ΝΔ έφραξε το ασφαλιστικό σύστημα»
«Φθάσαμε κάτω από το όριο, κάτω από τις αντοχές μας στο ΙΚΑ» παραδέχεται ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι, αν δεν προχωρούσε σε αυτές τις αλλαγές, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα Υγείας που ως τώρα προσέφερε θα είχε καταρρεύσει: «Εχουμε φρακάρει επιχειρηματικά, δεν πάει άλλο» τόνισε και επέρριψε ευθύνες για το «φρακάρισμα» αυτό αποκλειστικά στην κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή: «Η φαρμακευτική δαπάνη, την οποία παραδώσαμε στη ΝΔ το 2004, ήταν 70 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η φαρμακευτική δαπάνη την οποία παραλάβαμε το 2009 από τη ΝΔ ήταν 200 εκατ. ευρώ τον μήνα. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο έχει φρακάρει το σύστημα. Το 2010 καταφέραμε να τη μειώσουμε στα 130 εκατ. ευρώ τον μήνα και στόχος μας το 2011 είναι να πέσει κάτω από 100 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δύσκολος στόχος, αλλά ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτός» είπε.
Αλλωστε όσον αφορά το μεγάλο στοίχημα, που είναι η περιστολή των δαπανών, εκτιμάται ότι η ενοποίηση των κλάδων Υγείας των Ταμείων θα οδηγήσει σε κεντρικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση. Η υπερσυνταγογράφηση άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κοινοπραξίες γιατρών για τα ιατρεία του ΙΚΑ
Πώς θα λειτουργούν οι κοινοπρακτικές εταιρείες; Ο κ. Σπυρόπουλος λέει ότι ακόμη η σύστασή τους μελετάται προσεκτικά ώστε μόλις λειτουργήσουν (το πολύ μέσα σε λίγα χρόνια) να μπορούν να προσφέρουν έργο στους ασφαλισμένους. Γιατροί δηλαδή θα δημιουργούν μια εταιρεία και θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κέντρων Υγείας, χωρίς να υπάρξει πρόσθετο κόστος, ούτε για το Δημόσιο (ή τα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά ούτε για τους ασφαλισμένους. Η ημέρα για την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου (με την ψήφισή του από τη Βουλή θα λειτουργήσει και ο νέος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης) έχει ορισθεί για την 1η Ιουνίου. Ποιος είναι ο στόχος; Η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να πάψει πλέον, όπως λέει ο διοικητής του ΙΚΑ, το φαινόμενο περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που φθάνουν στα Επείγοντα να χρήζουν μόνο πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία ως τώρα τις περισσότερες φορές δεν τους παρέχεται.
Πηγή:Taxheaven
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin