Ad Code

Responsive Advertisement

Ξεκίνησε μυστικά η αναδιάρθρωση!

Μυστικές επαφές µε κατόχους ελ­ληνικών οµολόγων στο εσωτερικό της χώρας ξεκίνησε το υπουργείο οικονοµικών, αφού τα µηνύµατα που έχει λάβει από όλες τις πλευρές (Ε.Ε., ΔΝΤ, χρη­µατοπιστωτικοί σύµβουλοι) είναι ότι το χρέ­ος της χώρας µας ξεπέρασε το κόκκινο.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Π» αναφέ­ρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσεγγίσει τα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία ελέγχει) που κατέχουν οµόλογα ελληνικού Δηµοσίου που λήγουν τις κρίσιμες ημερομηνίες 2014-2015, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα είναι ανή­µπορη... να εξυπηρετήσει το χρέος και τους τόκους του. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν από την περίοδο των γιορτών, ενώ υπόγειες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει και µε τις κρατι­κές ελληνικές τράπεζες και σύντοµα αναµέ­νεται να «µπουν στον χορό» και οι ιδιωτικές. Στόχος του οικονοµικού επιτελείου είναι να αντικατασταθούν οι τίτλοι που λήγουν τις συγκεκριµένες ηµεροµηνίες µε άλλους μα­κρύτερης διάρκειας και µε χαµηλότερο επι­τόκιο από το αντίστοιχο της αγοράς, µε τους τόκους να κεφαλαιοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδι­αρθρώσει τουλάχιστον το εσωτερικό χρέος εν αναµονή των αποφάσεων της Ε.Ε. για τη λύση – πακέτο, η οποία τείνει να γίνει πολύ δυσάρεστη για την Ελλάδα.

Ελεγχόμενη πτώχευση

Και αυτό γιατί, για να µπορέσει η χώρα µας να αντεπεξέλθει, θα πρέπει η αναδιάρ­θρωση να γίνει επί του συνόλου του δηµο­σίου χρέους, δηλαδή και των οµολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια άλλων ευρω­παϊκών χωρών, τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού. Οι τελευταί­ες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία επιχειρεί πλέον να επιβάλει από τώρα τους όρους του µηχανισµού στήριξης που έχουν ψηφιστεί για να µπουν σε ισχύ από το 2013 και µετά. Δηλαδή οι χώρες που δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και να δα­νειστούν µε αποδεκτά επιτόκια από την αγο­ρά, να προχωρούν σε ελεγχόμενη πτώχευση καθώς θα αποτελούν κίνδυνο για τη σταθε­ρότητα του ευρω-συστήµατος. Φαίνεται πως το Βερολίνο θέλει να εντάξει την πρόταση αυτή στη λύση – πακέτο που συζητείται αυ­τόν τον καιρό στην Ε.Ε.

Μαστίγιο και καρότο δηλαδή. Από τη µία, να εγκριθεί η αύξηση των κονδυλίων του Ταµείου Στήριξης, ώστε να χρηµατοδοτεί µε χαµηλότοκα δάνεια της χώρες που έχουν ανάγκη ή να εκδοθεί µε­σοπρόθεσµα το περιβόητο ευρωομόλογο, από την άλλη, όµως, συγκεκριµένες χώρες που έχουν χρόνιο πρόβληµα µε το χρέος (βλέπε Ελλάδα) να πρέπει να αναδιαρθρώ­σουν τα χρέη τους «µια και καλή», όπως δή­λωσε χαρακτηριστικά Γερµανός αξιωµατού­χος, «ώστε να τελειώσει το κρυφτούλι µε τις αγορές».

Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Προς το παρόν, και επισήµως η κυβέρνη­ση προωθεί την επιμήκυνση της αποπληρω­µής του δανείου ως µεγάλη επιτυχία. Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχει καταρχήν πο­λιτική συµφωνία από την ευρωζώνη (το ΔΝΤ έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για το µέ­ρος που του αναλογεί), η Γερµανία, η Ολλαν­δία και η Αυστρία εξακολουθούν να βάζουν βέτο. Ο λόγος είναι γιατί δεν έχουν πειστεί ακόµα για τη δημοσιονομική εξυγίανση που παρουσιάζει η κυβέρνηση και περιµένουν τα αποτελέσµατα της έκθεσης της τρόικας που θα καταφθάσει στη χώρα µας για νέο έλεγχο σε 2 εβδοµάδες.

Γι’ αυτό προτιµούν να εντάξουν την επιµήκυνση στο πλαίσιο της συνολικής λήψης αποφάσεων για αντιµετώπιση της κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλά­δα κινδυνεύει να έρθει αντιµέτωπη µε νέες απαιτήσεις για µέτρα και λιτότητα, ώστε να πάρει την παράταση, η οποία δεν θα έπρε­πε καν να υφίσταται εάν γίνονταν οι σωστές διαπραγµατεύσεις και υπολογισµοί από το οικονοµικό επιτελείο όταν υπέγραφε τη δα­νειακή σύµβαση!

Ξεχωριστή περίπτωση

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ίδια αντι­μετώπιση με τις άλλες χώρες γιατί «τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την παρούσα κρίση, αλλά από δημοσιονομικό εκτροχιασμό δε­καετιών». Η καχυποψία παραμέ­νει και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι η χώρα μας δεν πρέπει να πε­ριμένει χάρες και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμ­βάνει την ευρω-λύση – πακέτο ως έναυσμα για δημοσιονομική χα­λάρωση ή πρόωρες εκλογές.

Η γερμανική πρόταση

Τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την κυβέρνηση εάν η γερμανι­κή πρόταση για υποχρεωτική και άμεση αναδιάρθρωση του εξωτε­ρικού χρέους περάσει. Ήδη οι κυ­βερνώντες ψάχνουν τρόπους να περάσει μια τέτοια ενέργεια ως φυσιολογική εξέλιξη λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στο σύνολο της ευρωζώνης και όχι λόγω οικονομικής δυστοκίας της πολιτικής της. Ωστόσο η δήλω­ση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «η κρίση δεν αφορά το ίδιο το ευρώ, αλλά κάποιες χώρες που ανήκουν σε αυτό» ελήφθη από το οικονομι­κό επιτελείο με σκεπτικισμό και ανησυχία. Η επικοινωνιακή στήρι­ξη που λάμβανε τόσους μήνες η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι τελείωσε και οι εξελίξεις αναμέ­νεται να ανατρέψουν πολλές δε­σμεύσεις της κυβέρνησης.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην παρούσα φάση υπάρχει καθολι­κή επικράτηση των γερμανικών βλέψεων σε όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε., τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό γιατί εξακο­λουθεί να υπάρχει έλλειψη σο­βαρής και σταθερής οικονομικής πολιτικής, η οποία διαφαίνεται σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου «κρύφτηκε» πίσω από τον Ιρλαν­δό ομόλογό του, που απαίτησε να εξεταστεί το αίτημα της χώρας του για μείωση του επιτοκίου του δανείου που έλαβε από την τρόι­κα. Εάν τα καταφέρει η Ιρλανδία, η Ελλάδα ελπίζει ότι το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει και για το δι­κό μας δάνειο.

Πηγή:Αιέν Αριστεύειν

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση