Ad Code

Responsive Advertisement

ΕΣΥ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ …ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ…


Τον δρόµο για κοινές διοικήσεις νοσηλευτικών µονάδων, που θααποτελέσει παράλληλα το πρώτο βήµα για τις επικείµενες συγχωνεύσεις νοσοκοµείων, θα ανοίξει η αξιολόγηση των διοικητών τους. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του γενικούγραµµατέα του υπουργείουΥγείας Νίκου Πολύζου σε όλα τα νοσοκοµεία της χώρας, σειρά έχουν οι εισηγήσεις από τους προέδρους των επτά Υγειονοµικών Περιφερειών της χώρας που αναµένεται να κατατεθούν στο γραφείο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου εντός του επόµενου δεκαηµέρου.

Ετσι, οι διοικητές του ΕΣΥ θα βαθµολογηθούν για τις επιδόσεις τους σε βασικούς τοµείς της οργάνωσης των νοσοκοµείων, µε τους µετεξεταστέους να κινδυνεύουν µε... αποβολή από τηθέση τους. Οπως ωστόσο ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Υγείας,«στόχος µαςδεν είναι η εύρεση νέων προσώπων. Θα αξιοποιήσουµε τους ήδη υπάρχοντες διοικητές για να διοικήσουν περισσότερες από µίαµονάδες υγείας».

Οπως µάλιστα ο ίδιος παραδέχτηκε, η συνδιοίκηση νοσοκοµείων είναι«πρόβα τζενεράλε» για τις αλλαγές που επίκεινται στον υγειονοµικό χάρτη τις χώρας µε τις συγχωνεύσεις νοσοκοµείων –θέµα που όπως επέµεινε θα ανοίξει µετά τον Απρίλιο. Σηµειώνεται πως κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγµατοποιήθηκε µε αφορµή την παρουσίαση του νέουδιοικητή της Α’ Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρη Μουσιώνη (µετά την παραίτηση, για προσωπικούς λόγους, του κ. Αναστάσιου Χατζή), ο κ.Λοβέρδος επισήµανε πωςτο «2011είναι µιακρίσιµη χρονιά. Η πιο δύσκολη στηµεταπολιτευτική ιστορία».

Οι «δανειστές» της χώρας πιέζουν για µείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, µετην ηγεσίατου υπουργείου Υγείας να επισηµαίνει πως αυτό δεν σηµαίνει και«εκπτώσεις»στις υπηρεσίες φροντίδας.

Παράδειγµα προς µίµηση
Ενδεικτική, σύµφωνα µε τον υπουργό Υγείας, είναι η περίπτωση του νοσοκοµείου «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, όπου ο πρώην διοικητής κ. Μουσιώνης κατάφερε αύξηση των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας µε ταυτόχρονηµείωση των δαπανών. Για παράδειγµα αυξήθηκαν τα χειρουργεία κατά 18% ενώ µειώθηκε το κόστος σε µία σειρά από ακριβά υλικά. Παράλληλα, σηµειώθηκε κατακόρυφη πτώση στηλίστα αναµονής για προληπτικές εξετάσεις – από τους 11 µήνες που ήταν το προηγούµενο διάστηµα στη µία εβδοµάδα.

Στο µεταξύ, ήδητέθηκε σε εφαρµογή ένα από τα µέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα: η αύξηση κατά δύο ευρώ του εισιτηρίου στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ. Σύµφωνα µε εγκύκλιο πουαπεστάλη χτες σε όλα τα δηµόσια νοσοκοµείακαι τα ΚέντραΥγείας, όλοι οι προσερχόµενοι θα καταβάλλουν πέντε ευρώ ως αµοιβή εξετάστρων.

Σηµειώνεται ωστόσο πως απότη δαπάνη εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και ευπαθείς κοινωνικές οµάδες όπως είναι οι άποροι, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, τα άτοµα µε αναπηρία, οι πάσχοντες από µεσογειακή αναιµία, αιµορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή µεταµοσχευθέντες νεφροπαθείς, οι ασθενείς µε AIDS και οι τυφλοί.

Οι φαρµακευτικές δαπάνες
Αυστηρές είναιοι οδηγίες που έχουν λάβει τα δηµόσια νοσοκοµείακαι για τα γενόσηµα (αντίγραφα) φάρµακα, τα οποία είναι κατά κανόνα πιο φθηνά από τα πρωτότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκοµεία πρέπει άµεσα να τροποποιήσουν τις φαρµακευτικές δαπάνες, φροντίζοντας  το 50% των φαρµάκων που χορηγούν στους ασθενείς να είναι γενόσηµα.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τους διοικητές τρίµηνη αναφορά(Οκτωβρίου- Νοεµβρίου - ∆εκεµβρίου) γιατη συνολική κατανάλωση φαρµάκων ανά υγειονοµική µονάδα και συγκριτικά στοιχεία σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινήχρονική περίοδο,σε µία προσπάθεια ελέγχου και εξορθολογισµού των υπέρογκων φαρµακευτικών δαπανών.

ΠΡΕΖΑ TV




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση