Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ζαμάν», οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια...
με τις ΗΠΑ να έχουν προχωρήσει σε ένα άτυπο εμπάργκο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.Η Τουρκία έχει υπογράψει εκατοντάδες συμφωνίες αναφορικά με την προμήθεια ανταλλακτικών και μονάδων με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην προμήθεια ανταλλακτικών για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει, καθώς και την καθυστέρηση παράδοσης των 100 μαχητικών F-35 Lighiting II.
Μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, η Τουρκία σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής του F-35 έχοντας σαν σκεπτικό όχι μόνο τις αναμενόμενες καθυστερήσεις-με τις παραδόσεις να ξεκινούν μετά το 2015-αλλά και λόγω της αύξησης του κόστους κάθε μονάδας, λόγω της αποχώρησης κρατών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το συνολικό κόστος απόκτησης των F-35 για την Τουρκία, όπως εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές, μπορεί να φτάσει και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε 11 δις δολάρια!
Αξιωματούχος της πανίσχυρης Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας στην «Ζαμάν», επιβεβαίωσε πως υπάρχει εμπλοκή στην παράδοση εξαρτημάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων εκδόσεων F-16 που έχει συναρμολογήσει η τουρκική αεροπορική βιομηχανία (TAI/Turkish Aerospace Industries) καθώς και στο κόστος που αφορά την απόκτηση των F-35, ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία είναι με το «ένα πόδι έξω» από το πρόγραμμα λόγω του υψηλού κόστους.
Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε με νόημα, πως αυτές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, δεν είναι «τυχαίες», θεωρώντας πως πίσω από αυτές κρύβεται η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ενώ εκτίμησε πως οι «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα συνεχιστούν» λόγω της δυσφορίας των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, πως οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, του TF-23, στο πρόγραμμα του οποίου αναμένεται πως θα συμμετάσχουν και πολλές αραβικές χώρες και η μεταφορά τεχνογνωσίας θα γίνει από νοτιοκορεατικές εταιρίες. Ηδη για το θέμα της συμπαραγωγής, ο Ταγίπ Ερντογάν-σύμφωνα με τη «Ζαμάν»-έχει συζητήσει με ηγέτες ηγετών αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου.
Η τουρκική αεροπορία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών F-16 στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με 240 F-16. Η Τουρκία επέλεξε αυτό τον τύπο μαχητικών στις αρχές του 1980 και για το λόγο αυτό ιδρύθηκε η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ). Μεταξύ 1987 και 1995 στην πρώτη φάση του προγράμματος «Peace Onyx», η ΤΑΙ συναρμολόγησε 152 F-16 και στη δεύτερη φάση του προγράμματος 80 μαχητικά του ιδίου τύπου.
Παράλληλα η ΤΑΙ συναρμολόγησε 40 F-16 για την αιγυπτιακή αεροπορία και την πακιστανική, ενώ αναβάθμισε και τα 17 F-16 που διαθέτει η αεροπορία του Βασιλείου της Ιορδανίας.
newscode.gr
Παράλληλα η ΤΑΙ συναρμολόγησε 40 F-16 για την αιγυπτιακή αεροπορία και την πακιστανική, ενώ αναβάθμισε και τα 17 F-16 που διαθέτει η αεροπορία του Βασιλείου της Ιορδανίας.
newscode.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin