Ad Code

Responsive Advertisement

Πλεονέκτημα Τούρκων


Το τραγικό  περιστατικό με την πτώση του ελληνικού F16 κατά τη διάρκεια άσκησης ΝΑΤΟϊκής αξιολόγησης (TACEVAL)στο μόνιμο πεδίο βολής της Ψαθούρας είχε αποτέλεσμα να επισημοποιηθεί πλέον στην πράξη το πλεονέκτημα της Τουρκίας να αναλαμβάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρο το Αιγαίο, με το αιτιολογικό ότι διαθέτει καταλληλότερα και επαρκέστερα μέσα από την Ελλάδα για να σώζει ανθρώπινες ζωές.


Το  χαρακτηριστικό περιστατικό έρευνας και διάσωσης από την τουρκική φρεγάτα θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η  ετήσια άσκηση στο πλαίσιο της «τακτικής αξιολόγησης» (TACEVAL), των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων και των ραντάρ, που διαθέτει η χώρα στη Συμμαχία (ACE ORBAT) (σ.σ. σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει και 7 ακόμα F16 της μοίρας 330.1 στη Λήμνο σε ρόλο αναχαίτισης) έγινε χωρίς την ενεργοποίηση του εθνικού σχεδίου έρευνας και διάσωσης σε αυτήν την επιχείρηση υψηλού ρίσκου.

Αντιθέτως, 9 ν.μ. έξω από το Αγιον Ορος, επιμένουν οι πληροφορίες, βρισκόταν στα διεθνή ύδατα η συγκεκριμένη τουρκική φρεγάτα.

Η παρουσία της όμως ήταν καθοριστική, μόλις το τραγικό F16 εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατά την πτώση του: Το σήμα αυτό ελήφθη από το COSMOSAR δηλαδή, το ανώτατο διεθνές επίπεδο έρευνας και διάσωσης, το οποίο με τη σειρά του ειδοποιεί μέσω δορυφόρου πρωτογενώς το κέντρο που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και μπορεί αμέσως να κάνει έρευνα και διάσωση. Το κέντρο αυτό από το 2006 το έχει αναλάβει, ύστερα από πρόταση της, η Τουρκία για ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να έχει υπάρξει αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά.

Με την αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων, από το 2006, η Τουρκία, που είχε εγκαίρως εκσυγχρονιστεί, πρότεινε η ίδια και πήρε από το COSMOSAR το πλεονέκτημα της πρώτης ειδοποίησης και επομένως της άμεσης κινητοποίησης σε περίπτωση ατυχήματος. Η Ελλάδα ειδοποιείται και αυτή, αλλά μόνο με την αναπαραγωγή του σήματος μέσω Τουρκίας για να σπεύσει και αυτή επικουρικώς σε έρευνα και διάσωση.

Στο  περιστατικό ενεργοποιήθηκε όλο αυτό το σύστημα, με την Τουρκία να πιστοποιεί στην πράξη -και για λογαριασμό ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης- ότι έχει τα μέσα και το πλεονέκτημα να κάνει έρευνα και διάσωση σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της προμήθειας των κατάλληλων συστημάτων από την ελληνική πλευρά -ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ- έχει ήδη συζητηθεί 10 φορές στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς να έχει ακόμα υπάρξει απόφαση.

Το έχει πάρει όμως η Τουρκία...




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση