Ανώτατοι αξιωματούχοι εξετάζουν σοβαρά να καταφύγουν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αποδοχή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετά και την αναγνώριση της Ζιμπάμπουε και της Συρίας. Με τις δύο αυτές χώρες η κατάσταση άλλαξε, αφού πληρούται ο αναγκαίος αριθμός των δύο τρίτων, των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών για αυτή την πρωτοβουλία.
Όμως, μια τέτοια ιδέα, όπως προειδοποιούν οι εγχώριοι και οι ξένοι εμπειρογνώμονες, μπορεί να βλάψει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις του διεξάγονται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Όπως πληροφορούμαστε από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών την προηγούμενη περίοδο έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι να πιέσει τις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής να αναγνωρίσουν τη χώρα ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ δίνοντας έτσι στην ευκαιρία να καταφύγει η πΓΔΜ στον ΟΗΕ με το ερώτημα της αποδοχής του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα μπορούσε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ελλάδα σε δυσμενή θέση για την πΓΔΜ και σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετώπιζε μια διαφορετική κατάσταση, όπως έγινε και με την Σερβία, που το κράτη μέλη του ΟΗΕ κάλεσαν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, εάν αποφάσιζε ένα τέτοιο βήμα, παρά τη θέση που έχουν εκφράσει οι εντόπιοι και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που προειδοποιούν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι ως απάντηση θα λάβουν μια σοβαρή περιπέτεια.
Ως απόδειξη τίθεται η υπόθεση της Σερβίας που υπό της πίεσης και της επιρροής των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να καταθέσει ένα πολύ πιο ήπιο ψήφισμα, στο οποίο όμως, δεν αναφέρεται πουθενά ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα να καθίσουν να συζητήσουν για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου (σ.σ. όπως επεδίωκε η Σερβία).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη δική μας περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αυτό αποδεικνύεται από τον τελευταίο χρόνο όταν αρκετά κράτη όπως ο Παναμάς, το Μεξικό, το Κονγκό που αν και δεν είχαν αναγνωρίσει την συνταγματική ονομασία, στις διμερείς μας σχέσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Παρόμοια είναι η κατάσταση με την Γεωργία, η οποία υπό την πίεση της ελληνικής διπλωματίας στο τελευταίο λεπτό εγκατέλειψε τις προθέσεις της να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Προτρέποντας έτσι και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την πΓΔΜ καθώς τις προσφέρει κάθε βοήθεια και υποστήριξη στις προσπάθειες τους για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Τράιαν Μπεντέφσκα, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο FON, υποστήριξε ότι η χώρα σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σχετικά με την ψηφοφορία.
« Κανείς δεν είναι ασφαλής για την πολιτική απόφαση , αφού είναι αδύνατο να προβλεφτεί πως θα αντιδράσουν πολλά κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα, όπως η περίπτωση της Ζιμπάμπουε και της Συρίας, που θα μπορούσαν υπό της πίεσης της Ελλάδας να αλλάξουν τη σκέψη τους. Και σίγουρα η κυβέρνηση φοβάται μια τέτοια δυνατότητα» είπε ο Μπεντέφσκα.
Οι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση αντί να επενδύσουν στην διπλωματική δυνατότητα με την οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσει παρά θα κερδίσει, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ ώστε να επιλυθεί το δυνατό συντομότερο η διμερής διαφορά με την Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ερμηνευτεί και η ανακοίνωση της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, μόλις πριν δύο ημέρες από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, που έχουν προγραμματιστεί για τις εννέα Φεβρουαρίου 2011.
Εξάλλου, ο αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, είπε ότι τα Σκόπια και η Αθήνα είναι αυτοί που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση του προβλήματος και δήλωσε ευτυχής που οι διαπραγματευτές Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιος Βασιλάκης θα συναντηθούν πάλι με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
« Η επίλυση της διαφοράς για την ονομασία είναι ευθύνη της ηγεσίας της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεται, ωστόσο, προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και η ευθύνη είναι δική τους», είπε ο Ρίκερ.
Πηγή:Άρθρα και σκέψεις Γιώργος Εχέδωρος
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin