Ad Code

Responsive Advertisement

Εδώ και…αλλού…

Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.

Κατονομάζονται  ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε ...
μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.
Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση. Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.
(Δείτε εδώ)

Το συμπέρασμα της επιτροπής
Ο νόμος για την Ειδικών Ερευνών της Επιτροπής περιλαμβάνει ένα άρθρο για μια ομάδα εργασίας για τη δεοντολογία: “Σε σχέση με τις εργασίες της ειδικής επιτροπής έρευνας, πρέπει να υπάρχει μια έρευνα του αν η κατάρρευση των τραπεζών και των συναφών οικονομικές αντιξοότητες μπορεί σε κάποιο βαθμό να εξηγείται από την ηθική και των εργασιακών πρακτικών »(άρθρο 1). Στην επιστολή του διατάγματος από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ισλανδίας για τα μέλη της ομάδας εργασίας, αναφέρεται ότι η έρευνα δεν πρέπει να περιορίζεται στην ηθική και των εργασιακών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα? Άλλους τομείς της κοινωνίας μπορεί να έρθει υπό έλεγχο, όπως καλά. Η ομάδα εργασίας αποφάσισε να εκτιμήσει τα χρηστά ήθη και πρακτικές εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το διοικητικό και πολιτικό τομέα, καθώς και στον κοινωνικό τομέα ή τη δημόσια σφαίρα.

 Η ανάλυση της ομάδας εργασίας αποδεικνύει ότι οι δράσεις στον οικονομικό και διοικητικό τομέα πρέπει να εξηγηθεί από το συσχετισμό τους με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, όπως είναι η επικρατούσα πολιτική ιδεολογία και κοινωνικές αξίες, καθώς και τις χαμηλές επιδόσεις των μέσων ενημέρωσης. Η ομάδα εργασίας θεωρεί ότι το κύριο πρόβλημα που διαμένουν στο γεγονός ότι, σε συνέχεια μιας λανθασμένης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, όπου άπειροι ιδιοκτήτες κέρδισε μεγάλα μερίδια, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ πέρα από τη δυνατότητα που τους εποπτεύουν σωστά. Η πολιτική για την εμπιστοσύνη τους τραπεζίτες για να ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι αποδείχθηκαν μοιραία και του πολιτισμού εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σοβαρά παραμεληθεί επαγγελματισμό και καλές πρακτικές εργασίας. Η εποπτικών οργάνων δεν έθεσε καμία ουσιαστική πίεση στις τράπεζες να συρρικνωθεί και δημόσιους λειτουργούς και πολιτικοί, όπως Lamed στην απέναντι σε μια πάρα πολύ ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ότι παρέλειψε να συμμορφώνονται με το πρωτογενές υποχρεώσεις τους. Η επικρατούσα κοινωνική λόγο για τη μοναδική επιτυχία της Ισλανδίας τραπεζιτών διευκόλυνε επίσης τις εκδηλώσεις. Το κύριο συμπέρασμα της ομάδας εργασίας είναι ότι, παρόλο που πολλά άτομα, στην οικονομική, διοικητική, πολιτική και τη δημόσια σφαίρα, έδειξε αμέλεια και μερικές φορές καταδικαστέα ενέργεια, τα πιο σημαντικά μαθήματα για να αντλήσουμε από αυτά τα γεγονότα είναι σχετικά αδύναμες κοινωνικές δομές, την πολιτική κουλτούρα και δημόσιους οργανισμούς.

Είναι κοινή ευθύνη της ισλανδικής έθνος να εργάζεται για την ενίσχυσή τους και την κατασκευή μιας εύρυθμης δημοκρατικής κοινωνίας.


Από το Politics New

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση