Το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet που φέρεται να προκάλεσε σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.
Το Stuxnet δοκιμαζόταν επί δύο χρόνια στις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα στην έρημο Νεγκέβ. Ειδικοί που γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί αναφέρουν μάλιστα ότι στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν φυγόκεντροι για τον εμπλουτισμό ουρανίου ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ιράν.
«Για να ελέγξει κανείς το σκουλήκι, πρέπει να γνωρίζει τα μηχανήματα. Ο λόγος που το σκουλήκι ήταν επιτυχές είναι ότι οι Ισραηλινοί το είχαν δοκιμάσει» δήλωσε στην εφημερίδα Αμερικανός ειδικός που δεν κατονομάζεται.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παραδέχτηκε ότι ο κακόβουλος κώδικας προκάλεσε «προβλήματα» στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με τους New York Times, το σκουλήκι αύξησε την ταχύτητα περιστροφής στα μηχανήματα και τελικά κατέστρεψε το ένα πέμπτο των φυγόκεντρων.
Το ηλεκτρονικό σαμποτάζ ήταν σύμφωνα με την εφημερίδα η κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις που έπληξαν από το 2008 το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ υποστήριξαν πρόσφατα ότι το ιρανικό πρόγραμμα καθυστερεί και είναι απίθανο να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2015 το νωρίτερο.
Το Τελ Αβίβ έχει στηρίξει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Την περασμένη Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα ήταν αποτελεσματικές μόνο εφόσον συνοδεύονται από μια «αξιόπιστη» στρατιωτική απειλή.
Υποθέσεις για το ρόλο του Ισραήλ στις επιθέσεις με το Stuxnet είχαν διατυπωθεί ευρέως και πριν από το δημοσίευμα των New York Times. Η Τεχεράνη κατηγόρησε εξάλλου τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τις δολοφονίες δύο πυρηνικών επιστημόνων το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με εταιρείες ασφάλειας υπολογιστών, το Stuxnet είχε ξεκάθαρα αναπτυχθεί για επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου. Το σκουλήκι ήταν σχεδιασμένο να προσβάλλει συστήματα ελέγχου της Siemens τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε εγκαταστάσεις υδροδότησης, εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ιράν, οδηγώντας στην υπόθεση ότι το σκουλήκι έβαλε στο στόχαστρο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το δημοσίευμα των New York Times έρχεται λίγες ημέρες πριν από το νέο γύρο συνομιλιών του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα στις 21 και 22 Ιανουαρίου.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin