Αντιδράσεις στο προσκήνιο, αλλά και συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν προκληθεί στη Βουλγαρία, μετά τις αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου Wikileaks, σύμφωνα με τις οποίες, έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες και στελέχη μυστικών υπηρεσιών.
Η βουλγαρική εφημερίδα "Σεγκά", στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα της κ. Σάτον σχετικά με την "ευρύτατα διαδεδομένη άποψη εδώ (στη Βουλγαρία) ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονταν για να νομιμοποιηθούν στα μάτια της κοινής γνώμης, για να 'ξεπλένουν χρήμα' και για να μαζεύουν γρήγορα κέρδη".
Η κ. Σάτον προσθέτει - σύμφωνα με τον ιστότοπο - ότι "παρά τις επίμονες φήμες για 'στημένους αγώνες' και φοροδιαφυγή, είναι ελάχιστες οι συλλήψεις και οι πετυχημένες δικαστικές υποθέσεις".
Η ίδια συμπληρώνει ότι "οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για διαλεύκανση της φοροδιαφυγής και του 'ξεπλύματος βρώμικου χρήματος' δεν έχουν σπουδαία αποτελέσματα, λόγω του γεγονότος ότι το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες".
Καταλήγοντας, συμπεραίνει ότι "η εκκαθάριση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου θα έστελνε μήνυμα στην κοινή γνώμη για τη σοβαρότητα των προθέσεων του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, στη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα".
Οι αθλητικοί συντάκτες ορισμένων βουλγαρικών μέσων υπενθύμισαν, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου, την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) Μισέλ Πλατινί, ο οποίος έφθασε στη Σόφια για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά "στημένα" παιχνίδια, στα οποία εμπλέκονταν τα ονόματα οκτώ ντόπιων ποδοσφαιρικών ομάδων.
Δώδεκα μήνες μετά τη συγγραφή της εμπιστευτικής έκθεσης της αμερικανίδας διπλωμάτη, στην κοινή σύσκεψη παραγόντων της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ένωσης και του δικαστικού συστήματος της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Μπόικο Νάιντενοφ ανήγγειλε, ότι η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει… απολύτως τίποτα για το θέμα των υποτιθέμενων "στημένων" αγώνων. Για τον απλούστατο λόγο, ότι ούτε στον Ποινικό Κώδικα, ούτε πουθενά αλλού στη νομοθεσία της Βουλγαρίας δεν προβλέπονται…ποινές για παρόμοιο έγκλημα.
Εξάλλου, εντύπωση προκάλεσαν και οι αποκαλύψεις της -πρώην- αμερικανίδας πρέσβειρας στη Σόφια, Νάνσι Μακέλντονεϊ, που υποστήριξε ότι: "η Βουλγαρία παίρνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο στο βαθμό που χρειάζεται για να λάβει "καλή έκθεση" κι όχι για να οικοδομήσει καλύτερο δικαστικό σύστημα στη χώρα".
Η κα. Μακέλντονεϊ, προκάτοχος του νυν αμερικανού πρέσβη στη Σόφια, ανέφερε σε εμπιστευτικό της τηλεγράφημα (τον Ιούλιο του 2009) - σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο Wikileaks -ότι "μόνο το ραβδί βοηθάει στην περίπτωση της Σόφιας, υπό τη μορφή της μόνιμης επιτήρησης και του 'παγώματος' ευρωπαϊκών πόρων για τη Βουλγαρία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin