Ad Code

Responsive Advertisement

Οι Τούρκοι απειλητικοί και πάλι στο Καστελλόριζο

  • Τι ισχυρίζεται η Άγκυρα για την Ελληνική στρατιωτική άσκηση «ΙΩΝΑΣ» που πρόκειται να γίνει
Νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες, σχεδόν την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας διαβεβαίωνε με στεντόρεια φωνή (Real FM) ότι «το Αγαθονήσι είναι ελληνικό» και ότι «και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης δεν χωράει καμία αμφισβήτηση και εμείς δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση».
Γελοιοποιώντας τον κ. Δρούτσα και αμφισβητώντας στην πράξη τα λεγόμενα του, η Άγκυρα απέρριπτε την ελληνική ΝΟΤΑΜ A09O7/U της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με την οποία δεσμευόταν η θαλάσσια περιοχή για τη διεξαγωγή της άσκησης Ιωνάς, 11 μεταξύ
Ρόδου- Καστελόριζου, με το αιτιολογικό ότι αυτή πραγματοποιείται σε περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία!

Στο απορριπτικό της κείμενο [Α 1743/11 (Issued for LTBB LGGG) -NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED], η Άγκυρα σημειώνει ότι «δεν αποδέχεται» τη συγκεκριμένη ελληνική ΝΟΤΑΜ, επικαλείται διεθνείς συμβάσεις (του Αμβούργου του 1979), που ωστόσο ερμηνεύει αυθαίρετα, μην παραλείποντας να «ενημερώσει» ότι η ίδια διαθέτει τα μέσα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην αντίστοιχη «δική της περιοχή», όπως σημειώνει, και επομένως οι πάντες οφείλουν «να συντονιστούν» με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Στη νέα τουρκική πρόκληση, που αμφισβητεί ευθέως το κατοχυρωμένο και ισχύον για δεκαετίες τώρα -βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών (ICAO και IMO)- δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργεί επιχειρήσεις SAR εντός του FIR Αθηνών, αντέδρασε η ελληνική ΥΠΑ, εκδίδοντας νέα ΝΟΤΑΜ, απάντηση στην προηγηθείσα τουρκική. Στη δεύτερη ελληνική ΝΟΤΑΜ, την Α0919/Π, η ΥΠΑ τονίζει το σωστό και βάσει του Διεθνούς Δικαίου ότι η περιοχή παροχής υπηρεσιών SAR συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών και επομένως οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες να εκτελούν τέτοιου είδους αποστολές στην περιοχή.
Πρακτικά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μεταξύ αυτής και του Καστελόριζου, και θα πραγματοποιηθεί ενώπιον όλων των διαπιστευμένων στην Αθήνα ξένων ακολούθων Άμυνας.
Η Ελληνική Άσκηση
Μεγάλη αεροναυτική δύναμη αποφάσισε να παρατάξει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καταστήσουμε σαφές "προς κάθε ενδιαφερόμενο" ότι η χώρα ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της είναι έτοιμη για μείζονος έκτασης αεροναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλη απόσταση από τις χερσαίες βάσεις.Και βέβαια ότι διατηρεί ακέραιες τις δυνατότητές της να αστυνομεύσει τις περιοχές αρμοδιότητάς της και δικαιωμάτων της...

Με αφορμή την άσκηση έρευνας-διάσωσης "ΙΩΝΑΣ 2011" ακόμα και αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας στην άλλη άκρη του Αιγαίου με αφορμή μια "ειρηνική" άσκηση SAR, όπου όμως από ελληνικής πλευράς θα παραταχθούν: 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 ή 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατος, 1 κανονιοφόρος, 1 C-130 2 Super Puma, 1 AB-205, πλωτά μέσα του Λιμενικού κλπ. Πριν λίγο εκδόθηκε και σχετική ΝΟΤΑΜ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου 2011 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελλόριζου) και έχει ξεχωριστή σημασία ειδικά σε αυτή την συγκυρία.

Την άσκηση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Η έξυπνη κίνηση διεξαγωγής της άσκησης σε μία περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω ΑΟΖ, αλλά και γενικότερης ψυχολογίας, πιστώνεται στο ΓΕΕΘΑ.

Είναι βέβαιο ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξουν "παρατράγουδα" και για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής τους με την ετοιμότητα του συνόλου του Π.Ν. και της Αεροπορίας.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΩΝΑΣ» είναι άσκηση μικρής κλίμακας, με σκοπό την παρουσίαση – επίδειξη της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος έρευνας – διάσωσης καθώς και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων δυνάμεων.

Εκτελείται στην περιοχή ευθύνης έρευνας – διάσωσης της χώρας μας (σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συμβάσεις των International Civil Aviation Organization (ICAO) και International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία, τις οικείες διατάξεις και διαταγές ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η άσκηση έχει διεξαχθεί το 2008 σε περιοχή ανατολικά της νήσου Ρόδου και το 2009 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Η άσκηση θα διευθύνεται – συντονίζεται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), λόγω αρμοδιότητας.

Συνοπτικά στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται εκτέλεση – παρουσίαση επιχείρησης έρευνας –διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από αεροπορικό ατύχημα, μετά από ναυάγιο καθώς και στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα συνέπεια ατυχήματος δηλαδή υπάρχει και σενάριο διάσωσης-έρευνας μάχης (CSAR).

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σενάριο προβλέπεται "κλείδωμα" των περιοχών της υποτιθέμενης διάσωσης από μαχητικά αεροσκάφη για να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν παράνομα αεροναυτικές δυνάμεις άλλους κράτους...






http://www.promitheasblog.com/ Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.