Ad Code

Responsive Advertisement

Η Ευρώπη είναι στο πλευρό του Έλληνα Προθυπουργού

Το περιοδικό Spiegel έγραψε :
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέν είναι καθόλου δημοφιλής στην Πατρίδα του (κάθε άλλο...η Αμερική είναι πολύ υπερήφανη για τον κανακάρη τους...) Αλλά στην Ευρωπαϊκή σύσκεψη στις Βρυξέλλες την Τρίτη το απόγευμα, οι αρχηγοί της Ευρώπης πρόσφεραν την απόλυτη υποστίρηξή τους. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς απο την άλλη δέχθηκε βαριά κριτική.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν αξιοσημείωτα σιωπηλός κατα την διάρκεια του δείπνου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Τρίτη το βράδι. Έτσι και αλλιώς όλα είχαν ειπωθεί. Καθώς το συνέδριο της ΕΕ είχε αρχίσει, ήλπιζε για μία ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη οτι η ΕΕ θα ήταν απόλυτα υποστιρηκτική προς την Ελλάδα και πήρε αυτό που ήθελε.


Οι 27 αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών μελών δήλωσαν την έγκρισή τους για την 2η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα υπο την προυπόθεση πως ο Παπανδρέου και 59 απο τους σοσιαλιστές του να είναι ικανοί να προωθήσουν νέο πακέτο μέτρων λιτότητας στην βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουνίου.


Στο παραδοσιακή τους συνάντηση πρίν απο το συνέδριο οι αρχηγοί των συντηριτικών ανέβασαν την πίεση στον αρχηγό των συντηριτικών της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον εαυτό τους ώς πιστό και αφοσιωμένο αντίπαλο για τα επιπλέον μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, και εάν είχε καταφέρει να τορπηλίσει την ψηφοφορία για το πακέτο στήριξης την επόμενη εβδομάδα, τότε θα είχε οδηγήσει την χώρα του στην χρεοκοπία. Οι συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Κοινό Νόμισμα και για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιες.
(Δηλαδή του την είπανε του Σαμαρά γιατί δέν υποστίρηζε τον ΓΑΠ και αυτό θα είχε ώς αποτέλεσμα την κατάρευση του Ευρώ και της παγκόσμιας αγοράς...ασχέτος εάν η Ελλάδα καταστραφεί....τόσο μας αγαπάνε...τα ακούτε ; ) 

Η διαμάχη ανάμεσα στους συντηριτικούς ήταν έντονη. Η διπλωματία μπήκε στην άκρη, και ο Σαμαράς έφυγε δίχως αμφιβολιες πως οι Ευρωπαϊοι συνάδελφοί του ήταν έξαλλοι με την τακτική που έχει ακολουθήσει. Ένας ηγέτης μίλησε για τις θετικές του εμπειρίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και συνέστησε τον Σαμαρά να ακολουθήσει τις συμβουλές του. Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt είπε : "είναι πολύ σημαντικό πως κανένας μή-Έλληνας πολιτικός ηγέτης να μήν πεί προς τους Έλληνες πως έχουν πάρει διαφορετικό δρόμο απο αυτόν που πρέπει(παράκαμψη)"
(σίγουρα εννοεί πως καταπατούν τους νόμους για να περάσει το δικό τους...και μετά μας λένε εμάς πως είμαστε παράνομοι και χίλια δυό....)

"Ιστορική υπευθυνότητα"

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έδειξε οτι στην ουσία το κόμμα των συντιρητικών του  Σαμαρά ήταν στην εξουσία για χρόνια πρίν απο την εκλογή του Παπανδρέου το 2009 και ήταν ισάξια υπεύθυνος για το ανεξέλεγκτο εξωτερικό χρέος της χώρας. Είπε μάλιστα πως οι Έλληνες συντιρητικοί  θα έπρεπε να παραδεχθούν την "ιστορική συνυπευθυνότητα"

Κι όμως, μερικές πάγιες λύσεις έχουν έρθει στην επιφάνεια απο το συνέδριο της Τρίτης. Ακόμα και σάν ηγέτες επιζήτησαν να προσφέρουν την βοήθειά τους στην πορεία του Παπανδρέου, και στις ρητορικές αστήρικτες προτάσεις του. Πρίν ακόμα το συνέδριο αρχήσει η Μέρκελ είπε οτι δέν θα πρέπει να περιμένουν σε κάποιο "λειτουργικό ψηφίσματα" όσον αφορά την περαιτέρω βοήθεια της Ελλάδας.

Πράγματι το χρονοδιάγραμμα για την "συναρμολόγιση" ενός νέου πακέτου σωτηρίας συμφωνήθηκε απο τους ηγέτες της Ευρωζώνης το περασμένο Σάββατοστο Λουξεμβούργο. Μέχρι την στιγμή που η ομάδα θα συναντηθεί ξανά στις 3 Ιουλίου, τα βασικά στοιχεία για ένα τέτοιο πακέτο θα έχουν επεξεργαστεί. Μόνο τότε θα είναι ξεκάθαρο το πόσο μεγάλο θα είναι το πακέτο (εκτιμάται στα 120 δίς) και σε ποιό ποσοστό οι ιδιώτες θα έχουν συνεισφέρει.

Με αυτή την πλειοψηφία του κοινοβουλίου (οι σοσιαληστές του Παπανδρέου 155 απο τους 200 βουλευτές) φαίνετε να έχει κερδίσει την προώθηση του νέου προγράμματος λιτότητας. Έτσι ο Σαμαράς θα πρέπει να κάνει πίσω στις "κόκκινες γραμμές" του. Το ΔΝΤ απαιτεί την υποστίρξη καί των δύο κομμάτων πρίν την συμφωνια για το πακέτο που θα εκτείνεται πέραν της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Ο Σαμαράς θα πρέπει να πείσει το ΔΝΤ πως δέν θα ακυρώσει τα νέα μέτρα λιτότητας εάν γίνει προθυπουργός.
(Μήπως μας λένε πως θα έχουμε καινούριο πρωθυπουργό σύντομα κιόλλας ; και θέλουν να σιγουρευτούν πως θα συνεχίσει στο σχέδιό τους ; )

Αποφεύγοντας μελοντική κρίση

Την εβδομάδα αυτήν οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να έρθουν σε συμφωνία για το Ευρώ. Απο την μία πλευρά, η Προσωρινός Ευρωπαϊκός Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός Σταθερότητας (EFSF) λήγει το 2013 και θα πρέπει να βγάλει 440 δίς διαθέσημα για πακέτα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης. Απο την άλλη πλευρά Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης , τα μόνιμα αποθέματα που θα αντικαταστήσουν το (EFSF) θα μπορούν να σταλθούν στα εθνικά κοινοβούλια προς επικύρωση.

 Τα αποθέματα είναι σχεδιασμένα για να υποστιρήζουν το κοινό νόμισμα σε περίπτωση που η κρίση εξακολουθήσει να απλώνετε. Αλλά όσο σημαντικά είναι τα μέτρα που θα προλαμβάνουν μελοντικές κρίσεις άλλο τόσο δύσκολο είναι το να βρεθούν λόγοι για τους οποίους τέτοια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

Στο τραπέζι διαβουλεύσεων βρίσκεται το Σύμφωνο σταθερότητας που θα εξασφαλίσει τον κοντινό έλεγχο του προυπολογισμού των χωρών όπως και ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστηκότητα τους. Το πρώτο είναι γνωστό ώς Σύμφωνο των 6 (γιατί περιλαμβάνει 6 Νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και το δεύτερο είναι γνωστό ώς Σύμφωνο Ευρω-Plus.

Καί τα δύο είναι ακόμα ανυπόγραφα. Οι κυβερνήσεις δέν είναι ακόμα σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την σύσφιγξη του Συμφώνου Σταθερότητας. Ένα σημείο είναι η διαφωνία : Τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη που σφάλουν. Τα μέλη του κοινοβουλίου θέλουν αυτόματες κυρώσεις. Όσο λιγότερο πολιτική επιρροή σε μιά τέτοια κατάσταση, τόσο το καλυτερο είπε ο Ευρωπαίος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (Πολωνός) Jerzy Buzek. Δέν αναμένεται μιά τετοια συμφωνία μέχρι το φθινόπορο.

Κανένα σχέδιο "Β"

Το σύμφωνο ανταγωνισμικότητας δέν ανταποκριθεί στην ονομασία του. Σκοπός είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις στον καλύτερο συντονισμό στις οικονομικές τους πολιτικές. Όσο όμως παραμένει σάν ένας κατάλογος με αόριστες υποσχέσεις για μεταρρύθμιση των φορολογικών, κοινωνικών και μισθολογικών πολιτικών, καμία κυβέρνηση δέν θα αναγκαστεί να το εφαρμόσε. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να υποβάλει ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης στις Βρυξέλλες κάθε έτος, αλλά η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει μια επίπληξη κατά την πρώτη προσπάθεια: Η ετυμηγορία της επιτροπής ήταν ότι οι προτάσεις από το Βερολίνο "δεν είναι πολύ φιλόδοξες." Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες χώρες.

 Κατά τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ θα παρακολουθούν στενά μετά τα γεγονότα στην Αθήνα. Αν η συλλογική οργή των εταίρων είχε επίπτωση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαμαρά είναι αμφισβητούμενη, καθώς έχει ήδη δεσμευθεί πάρα πολύ με τη θέση του. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες της συνόδου ήταν αισιόδοξοι -- πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ο Παπανδρέου θα επιτύχει.
 (Ωϊμέ  στους Έλληνες δηλαδή....)

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β σε περίπτωση που τα νέα μέτρα λιτότητας  εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις της ευρω-ζώνης; Δεν ηπήρξε και πάλι καμία απάντηση στις Βρυξέλλες -- εκτός απο την επιβεβαίωση από τον επικεφαλή του Ευρω-γκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β .
(Φυσικά και δέν υπάρχει άλλο σχέδιο Β...το όνειρό τους είναι να πετύχουν το ΕυρωΌνειρό τους και δέν θα αφήσουν κανένα να τους το πειράξει...ακόμα και άν πεθάνουν μερικά εκατομύρια απο εμάς...)

Η θέση των κυβερνητικών αρχηγών είναι δύσκολη. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Buzek περιγράψε με ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο: "είμαστε σαν τον Οδυσσέα, που πρέπει να ταξιδεψουμε μεταξύ της Σκύλλας (της καχυποψίας των χρηματοπιστωτικών αγορών) και της Χάρυβδης (της αυξανόμενης δυσαρέσκειας μεταξύ του πληθυσμού) ." αλλά στο τέλος, πρόσθεσε ο Buzek, ένας ασφαλής λιμένας αναμένει.


http://ellinon-enosis.blogspot.com/ Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.