Είναι ο εφιάλτης όλων. Ένας ένοπλος εισβάλλει σε αυτό που θεωρείς ασφαλές περιβάλλον και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε μια ζώνη μάχης. Ακόμη και οι εκκλησίες έχουν δεχθεί επιθέσεις από εγκληματίες και τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια.
Στο "Shooting Back: The Right and Duty of Self-Defense," ("Ανταπέδωσε τους Πυροβολισμούς: Το Δικαίωμα και η Υποχρέωση της Αυτοάμυνας"), ο Van Wyk κάνει αναφορά στον εξοπλισμό των χριστιανών για λόγους αυτοάμυνας, και το κάνει με πειστικό τρόπο, καθώς βρέθηκε ο ίδιος σε μια εκκλησία που δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες .
"Χειροβομβίδες έσκαγαν μέσα σε λάμψεις φωτός. Στασίδια συντρίβονταν κάτω από τις εκρήξεις, εκτοξεύοντας θραύσματα δεξιά και αριστερά», αναφέρει ο Van Wyk καθώς θυμάται τη σφαγή της 25ης Ιουλίου 1993, στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου. "Ένα αυτόματο θέριζε τα στασίδια - και κομμάτιαζε όποιον ή όποια βρισκόταν στην τροχιά του! Δεχόμασταν επίθεση!".
Σχ. ΚΟ: Οι ένοπλοι ανήκαν στον λεγόμενο ‘Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού της Αζανίας’ (Azanian People's Liberation Army ή APLA), την ένοπλη πτέρυγα του Παναφρικανικού Κογκρέσου.
Αλλά ο Van Wyk δεν ήταν ανυπεράσπιστος εκείνη την ημέρα. Αν ήταν άοπλος όπως και οι άλλοι ενορίτες, η σφαγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
«Ενστικτωδώς, γονάτισα πίσω από τον πάγκο μπροστά μου και έβγαλα το 0.38 περίστροφό μου, το οποίο πάντα κουβαλάω μαζί μου», γράφει στο "Shooting Back". «Θα αισθανόμουν γυμνός χωρίς αυτό. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί να θέλω να κουβαλάω όπλο στην λειτουργία της εκκλησίας, αλλά υποστήριξα ότι αυτή ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος στη Νότιο Αφρική».
Κατά τη διάρκεια εκείνης της λειτουργίας το βράδυ της Κυριακής, οι τρομοκράτες, χτυπώντας με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, σκότωσαν 11 άτομα και τραυμ’ατισαν 58. Αλλά το γεγονός ότι ένας άνθρωπος – ο Van Wyk - ανταπέδωσε τα πυρά, τραυματίζοντας έναν από τους επιτιθέμενους, έκανε τους άλλους να φύγουν μακριά.
Χρησιμοποιώντας την προσωπική του ιστορία ως εφαλτήριο, ο Van Wyk (φωτο), έγραψε το "Shooting Back" – το οποίο έγινε αμέσως μπεστ-σέλερ στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ και αλλού.
Πέρα από την αναβίωση της τραγωδίας της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου, το βιβλίο εξετάζει ενδελεχώς το όλο θέμα της ένοπλης αυτοάμυνας από μια χριστιανική προοπτική. Ασχολείται με φλέγοντα ζητήματα που μαστίζουν πολλές χριστιανικές συνειδείσεις:
-Πρέπει να φέρουμε όπλα;
-Όταν είναι σκόπιμο να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας;
-Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η ελευθερία μας να φέρουμε όπλα καταργείται με τη νομοθεσία;
Με εδάφια από τη Βίβλο, ο Van Wyk θεωρεί ότι οι χριστιανοί δεν έχουν μόνο το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και άλλους αθώους από τέτοιες επιθέσεις.
Το βιβλίο είναι επίσης μιλάει και για την συγχώρεση και τη συμφιλίωση, καθώς αρκετά από τα μέλη της εκκλησίας που τραυματίστηκαν ή έχασαν μέλη των οικογενειών τους στις επιθέσεις, όπως και ο Van Wyk, αργότερα συναντήθηκαν με μερικούς από τους μετανοημένους τρομοκράτες και τους συγχώρησαν.
Social Plugin