Στη συνέχεια, επί ένα εξάμηνο, περιφερόταν στο εξωτερικό συκοφαντώντας τη χώρα, χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο.
Μετά, για να μας ….
Φέτος, υποτίθεται ότι η οικονομία μας θα έμπαινε σε αναπτυξιακή τροχιά (θα έχουμε ύφεση πάνω από 4%), ενώ προς το τέλος του έτους θα βγαίναμε στις αγορές.
Ακολούθησαν τα γνωστά: βάναυση φορολογία, οριζόντιες περικοπές, έκρηξη της ανεργίας, μεσοπρόθεσμο, έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.
Χθες, χωρίς την παραμικρή διάθεσή αυτοκριτικής (είχε μάλιστα το θράσος να πεί ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου) ανακοίνωσε ότι μας…ξανασώζει! Η αλήθεια είναι ότι επιχείρησε να σώσει τις τράπεζες. Ελληνικές, ευρωπαϊκές και ατλαντικές.
Ο κ. Παπανδρέου απεδείχθη αναξιόπιστος, αφερέγγυος και αναποτελεσματικός. Τον εμπιστεύεστε; Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις δεν τον εμπιστεύεται, ούτε ο ελληνικός λαός;
Έχουν επομένως καμιά αξία οι διαβεβαιώσεις του;
Είναι λύση το νέο ….πακέτο;
Είναι γνωστό ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Επομένως, άς περιμένουμε μέχρι να γίνουν γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες. Γιατί έχουμε ακούσει διαφορετικά ποσά, διαφορετικές εκδοχές και αντικρουόμενα σενάρια. Όμως, ότι παραπάνω και μάθουμε, οι πρώτες διαπιστώσεις είναι οι εξής:
Πρώτον, η Ε.Ε. κατέβαλε χθές μια έσχατη προσπάθεια να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα. Είμαστε πλέον …«ειδική περίπτωση». Οι άλλες χώρες με προβλήματα χρέους, θα τα αντιμετωπίσουν με ηπιότερες πολιτικές. Αυτή η …διαφοροποίηση της Ελλάδος, αποτελεί και μια προσωπική ….επιτυχία του πρωθυπουργού, που επιδίωκε το ακριβώς…. αντίθετο!
Δεύτερον, αυτό που απεδέχθη ο κ. Παπανδρέου είναι η χρεοκοπία της χώρας. Όπως και αν ονομαστεί αυτή, πρόκειται περί χρεοκοπίας. Από την άποψη αυτή, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μείνει…ήσυχος. Τη θέση του στην ιστορία την καπάρωσε.
Τρίτον, τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και η ΕΕ, ουσιαστικά ομολόγησαν ό,τι ένα χρόνο τώρα έκαναν μια τρύπα στο νερό! Έπαιζαν με την υπομονή και το μέλλον μας. Εξήντλησαν την πρώτη, υποθηκεύουν το δεύτερο.
Τέταρτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα για μια δεκαετία, τουλάχιστον, θα βρίσκεται εκτός αγορών και υπό διεθνή οικονομική επιτροπεία. Και μάλιστα, όχι μόνο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από ιδιώτες! Ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι ιδιώτες; Όχι; Ξέρουμε τι άλλα συμφέροντα εκπροσωπούν; Όχι! Ξέρουμε, αν τους έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις και τι είδους εγγυήσεις για τη …γενναιοδωρία τους αυτή; Όχι!
Πέμπτον, ο κ. Τρισέ μας είπε ό,τι θεωρεί πολύ σημαντική την «τεχνική βοήθεια» που θα μας παρασχεθεί. Προφανώς, αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις. Τι είδους τεχνική βοήθεια θα είναι αυτή και κυρίως τι αρμοδιότητες θα έχουν οι παρέχοντες την …βοήθεια; Μήπως ουσιαστικά αυτοί θα αναλάβουν να ..τρέξουν τις ιδιωτικοποιήσεις;
Έκτον, με το τραπεζικό μας σύστημα δέσμιο της ΕΚΤ, άγνωστο πλέον για πόσο χρόνο, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις; Μήπως ,με τον τρόπο αυτό θα περάσουν υπό ξένο έλεγχο;
Έβδομον, ο βασικός ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου, είναι ότι με το πακέτο μέτρων που απεδέχθη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μας είπε τη μισή αλήθεια. Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την υλοποίηση του μνημονίου και την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Μα αυτά τα δυο είναι …αντικρουόμενα! Το Μνημόνιο επιτείνει την ύφεση, δεν την περιορίζει. Επομένως, όσο η χώρα παραμένει σε ύφεση, το χρέος καθίσταται επαχθέστερο.
Όγδοο, με τον εκτροχιασμό που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα, ένα είναι βέβαιο: θα έχουμε και νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Ένατον, ποιό είναι το worst case σενάριο; Αν αποτύχουν τα μέτρα που συμφώνησε να λάβει ο κ. Παπανδρέου, ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο; Η ολική χρεοκοπία;
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έδεσε τη χώρα χειροπόδαρα για μια δεκαετία. Είχε την εξουσιοδότηση να δεσμεύει τη χώρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Αναρωτιέμαι, η συμφωνία αυτή θα περιβληθεί τον τύπο κάποιας συμφωνίας; Θα περάσει από τη Βουλή και αν ναι, με ποια πλειοψηφία;
Ο κ. Παπανδρέου (με τη βοήθεια του συστήματος που τον στηρίζει), θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να μας πείσει πως ανέλαβε μια αποστολή και την έφερε σε πέρας: ότι μας έσωσε! Για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί πολιτικά. Για αυτό και έσπευσε προκαταβολικά να υποβαθμίσει την αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης.
Όμως, με τη χθεσινή απόφαση, πολύ φοβούμαι, ό,τι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Kαι δυστυχώς, δεν καθορίζουμε εμείς τις τύχες μας…
Κώστας Ροδινός
πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin