Ad Code

Responsive Advertisement

Η Ελλάδα καλός πελάτης στους εξοπλισμούς παρά τη κρίση.

Σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη SIPRI
Σύμφωνα με αυτή, παρά την κρίση, δαπανήθηκαν και πέρσι ακόμη περισσότερα για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού. Η SIPRI εκτιμά ότι το 2009 οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 1,5 τρις δολάρια.
Αυτό συνιστά μια αύξηση κατά 6 % σε σχέση με το 2008, λέει ο επικεφαλής των ερευνών Σαμ Πέρλο-Φρίμαν:


"Η οικονομική κρίση επηρεάζει ελάχιστα τις αμυντικές δαπάνες. Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά φαίνεται λογικό εάν αναλύσει αναλύει κανείς την οικονομική στρατηγική των κυβερνήσεων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ύφεση αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες. Μπορεί οι αμυντικές δαπάνες να μην αποτελούσαν σημαντικό μέρος των πακέτων αναθέρμανσης, ωστόσο δεν υπήρξαν περικοπές".
Στην κορυφή οι ΗΠΑ

Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ που αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 47 δις δολάρια. Η δραματική αυτή αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την άμυνα δεν είναι φυσικά μόνον αμερικανικό φαινόμενο, λέει ο ειδικός:

"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν τη στρατηγική της απόλυτης κυριαρχίας που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Και παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, οι αμυντικές τους δαπάνες δεν πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Οι χώρες αυτές έχουν τρομερή οικονομική ανάπτυξη και επενδύουν σε έναν ισχυρό στρατό για να αυξήσουν την επιρροή τους".

Καλός πελάτης η Ελλάδα παρά την κρίση

Το 2009 η Γερμανία πέρασε στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα πει ο Σαμ Πέρλο Φρίμαν: " Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πούλησαν πάρα πολλά πλοία και οχήματα. Αγοραστές ήταν η Τουρκία, η Νότιος Αφρική αλλά και η Ελλάδα, κι αυτό παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας".

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η SIPRI κάνει λόγο για ενθαρρυντικά βήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερτιμηθούν, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της διεθνούς κοινότητας με την Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Απογοητευτική είναι την ίδια ώρα η εικόνα στο Αφγανιστάν και στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον αναλυτή της οργάνωσης Τιμ Φόξλεϊ:

"Όταν βλέπει κανείς τις μάχες είναι εύλογο το ερώτημα τι ακριβώς άλλαξε τα τελευταία 10 χρόνια. Αποστέλλονται ολοένα και περισσότεροι στρατιώτες ενώ η στρατηγική αλλάζει κάθε 12 μήνες. Μερικές χώρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις εκεί απαιτήσεις. Οι Ολλανδοί και οι Καναδοί ανακοίνωσαν μονομερώς την αποχώρησή τους. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι Ταλιμπάν είναι να περιμένουν…"


 http://www.onalert.gr
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.