Η μετόπη επρόκειτο να καθαιρεθεί πριν από 5-6 χρόνια μαζί με αυτές της βόρειας πλευράς αλλά «το υπερκείμενο όμως γείσο, που κάλυπτε ένα μικρό τμήμα της, βρισκόταν εκτός της εμβέλειας του ανυψωτικού γερανού του εργοταξίου κι έτσι παρέμεινε στη θέση της. Ούτως ή άλλως, θα ακολουθούσε η επέμβαση στη ΒΔ γωνία, οπότε θα κατέβαινε με τα υπόλοιπα μάρμαρα της ίδιας πλευράς» εξηγεί στην Ελευθεροτυπία, η αρχιτέκτων κ.Ελευθερίου.
Στον Παρθενώνα η βόρεια πλευρά απεικονίζει την άλωση της Τροίας όπως δείχνουν οι δύο σωζόμενες μετόπες η 24 και 25. Στην άλλη μεγάλη πλευρά του ναού, τη νότια, οι μετόπες δείχνουν σκηνές Κενταυρομαχίας. Από αυτές τα αυθεντικά ανάγλυφα είναι ελάχιστα στο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς οι 15 καλύτερα σωζόμενες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και μία στο Λούβρο. Παράλληλα στην στη ανατολική πλευρά απεικονίζεται Γιγαντομαχία και οι σκηνές στη δυτική προδίδουν Αμαζονομαχία.
Η μετόπη που καθαιρέθηκε και η οποία απεικόνιζε τον Δία και την Ήρα ήταν στην βορειοδυτική πλευρά δίπλα στην διάσημη μετόπη του Ευαγγελισμού την οποία οι χριστιανοί σεβάστηκαν καθώς τους θύμιζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η οποία θα μεταφερθεί και αυτή σύντομα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin