Ad Code

Responsive Advertisement

Διεθνής εβδομάδα για το νερό

Ξεκινάει σήμερα στη Στοκχόλμη η Διεθνής Εβδομάδα για το Νερό. 3000 ειδικοί από όλο τον κόσμο συζητούν για την ποιότητα του νερού και την πρόσβαση σε αυτό.
Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα φθάσει σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΕ στα 9 δις ανθρώπους. Όλοι αυτοί οι χρειάζονται νερό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το νερό όλο και λιγοστεύει.

Θεωρητικά υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη το θέμα όμως είναι ότι δεν είναι παντού σωστά κατανεμημένο. Ο καθηγητής Λάζλο Σομλυόντι από το πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης λέει σχετικά:

«Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, το Ισραήλ, την Ιορδανία. Σε άλλες περιοχές το πρόβλημα είναι οικονομικό, ότι δηλαδή εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αφορά κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου 1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Επίσης 2,4 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε χώρους υγιεινής. Σε αυτά τα ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα της ξηρασίας, των πλημμυρών, των ακραίων καιρικών φαινομένων».


Πολιτικοί και οικονομικοί παράμετροι


Κάποτε το πρόβλημα του νερού αντιμετωπιζόταν ως ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Σήμερα οι ειδικοί δεν μπορούν να το δουν ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους. Εκτός αυτού το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη γεωργική πολιτική ή την ενεργειακή πολιτική. Για παράδειγμα, όταν τα γεωργικά λύματα καταλήγουν σε ποτάμια και λίμνες είναι βασικό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα του νερού. Εκτός αυτoύ το πρόσφατο δυστύχημα στη Φουκουσίμα δείχνει πόσο άμεσα συνδεδεμένη είναι η παραγωγή ενέργειας με το νερό. Το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή είναι μια διαρκής απειλή για την ποιότητα του.


Οι ειδικοί, στη συνάντηση της Στοκχόλμης αναμένεται να θέσουν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα την τιμή του νερού σε αντιστοιχία με τη γεωργική παραγωγή. Η Ζακλίν Μακ Γλέιντ γενική διευθύντρια του Γραφείου Περιβάλλοντος της ΕΕ δηλώνει:

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ότι η δική μας ανάπτυξη βασίζεται στο ότι εμείς στην Ευρώπη έχουμε αφανίσει πολλά από τα δάση μας. Τώρα θέλουμε να σταματήσουμε σε άλλες ηπείρους από το να κόβουν τα δικά τους δάση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το νερό. Εισάγουμε ρύζι από όλη την νοτιοανατολική Ασία. Αυτές οι καλλιέργειες όμως χρειάζονται πολύ νερό και θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η τιμή που πληρώνουμε για αυτό είναι δίκαιη».

Πολλά τα ερωτήματα και τα θέματα που έχουν να ασχοληθούν οι ειδικοί στη Διεθνή Εβδομάδα για το νερό στη Στοκχόλμη. Υπάρχουν όμως και οι ανάλογες απαντήσεις;



www.dw-world.de


http://amanpoiare.blogspot.com/ Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.