Ad Code

Responsive Advertisement

Επιστολή Ελλήνων πολιτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιά το Μακεδονικό ζήτημα

Προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αύγουστος 2011
Αξιότιμε κύριε Κάρολε Παπούλια, με όλο τον σεβασμό και την συμπάθεια προς το πρόσωπό σας καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την πρότερη πορεία σας στον πολιτικό χώρο ως υπουργός εξωτερικών, θα θέλαμε να σας... εκφράσουμε τις προτάσεις μας και ταυτόχρονα την ανησυχία μας για ένα φλέγον,υψίστης εθνικής σημασίας πρόβλημα και να σας ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή σας ως ανωτάτου άρχοντα αυτού του τόπου.
Το θέμα που μας απασχολεί έντονα είναι ....

το Σκοπιανο-Μακεδονικό ζήτημα και ως Έλληνες και πατριώτες,ανησυχούμε βλέποντας το ελληνικό κράτος και οι φορείς του,όπως η κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών, να αδιαφορούν επιδεικτικά τον τελευταίο καιρό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Καταλαβαίνουμε πως ίσως το θέμα με την οικονομική κρίση έχει απορροφήσει το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε την πολιτική καθώς και πολιτιστική πρόκληση των γειτόνων μας η οποία είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό με το επονομαζόμενο Project Skopje 2014. Όπως γνωρίζετε το συγκεκριμένο Project εν συντομία αυτό που περιλαμβάνει είναι εκτός των άλλων και το στήσιμο του τεραστίων διαστάσεων αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου κατά μήκος του ποταμού Αξιού (Βαρδάρη στην τοπική γλώσσα) στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, το οποίο έχει ήδη συναρμολογηθεί και αναμένονται τα αποκαλυπτήρια στις 8 Σεπτεμβρίου 2011- ημέρα συμπλήρωσης 20 ετών ανεξαρτησίας του κράτους των Σκοπίων- πράγμα που θα είχαν κάνει εδώ και καιρό αν τα οικονομικά προβλήματα του μικρού αυτού κράτους δεν το είχαν εμποδίσει. Ο προϋπολογισμός των 200 εκατομμυρίων Ευρώ που χρειάζεται για να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το Project είναι υπερβολικά μεγάλος για αυτή τη φτωχή βαλκανική χώρα.Εκτός του έφιππου αγάλματος του Μ.Αλεξανδρου,μέχρι στιγμής αυτό που έχει υλοποιηθεί είναι το στήσιμο 4 λιονταριών ύψους 5 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων το καθένα το οποίο έγινε από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους αφού επικρατεί ένα ακραίο εθνικιστικό ρεύμα στη χώρα. Βέβαια υπάρχουν και οι αντιδράσεις πολλών πνευματικών ανθρώπων των Σκοπίων οι οποίοι αντιτίθενται στο συγκεκριμένο Project κυρίως λόγω του ότι επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την οικονομία και το μέλλον του συγκεκριμένου κράτους.
Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε κύριε Πρόεδρε, είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειες των ηγετών του γειτονικού μας κράτους για να ‘κτίσουν’ και να στηρίξουν μία εθνική ταυτότητα έτσι ώστε να μην διαλυθούν λόγω της πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας του νεοσύστατου κρατιδίου τους. Αρκεί λίγο να θυμηθούμε τους χιλιάδες Αλβανούς μουσουλμάνους (αποτελούν το 27% του συνολικού πληθυσμού) που κατοικούν σε αυτό το κρατίδιο και ζητούν να αποσχισθούν ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο σλαβομακεδονικό εθνοκεντρισμό. Επίσης ένα αλλο εθνολογικό πρόβλημα είναι η καθομιλουμένη γλώσσα την οποία έχει επικρατήσει να ονομάζουν ‘Μακεδονική διάλεκτο’.Μακεδονική διάλεκτος όμως δεν υπάρχει γιατί απλούστατα τα μακεδονικά είναι τα Ελληνικά.Η συγκεκριμένη διάλεκτος που αναπτύχθηκε στην περιοχή είναι σλάβικη καθαρά και έχει πάρα πολλά κοινά με την βουλγάρικη γλώσσα,αν όχι είναι και η ίδια. Στην ουσία οι Σλάβοι κάτοικοι των Σκοπίων είναι βουλγαρικής καταγωγής,τους οποίους ο δικτάτορας Τίτο ήθελε να εντάξει στο επίσης πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κράτος της τότε ηνωμένης Γιουγκοσλαβίας. Ο Τίτο επιζητώντας μία μονόπλευρη λύση του ‘Μακεδονικού ζητήματος, ιδιαίτερα απέναντι στους Βούλγαρους της Νότιας Γιουγκοσλαβίας, διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο για τη γέννηση-μετάλλαξη της ‘σλαβομακεδονικής’ εθνότητας με την ίδρυση-κατασκευή γύρω από την περιοχή των Σκοπίων του ομόσπονδου κρατιδίου της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παράλληλα ο Τίτο μεθόδευσε και την κατάλληλη πλαστογράφηση του ιστορικού παρελθόντος και των εθνολογικών δεδομένων, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι το νέο πολιτειακό μόρφωμα δεν προέκυψε το 1944 αλλά έχει ριζες που ανάγονται στους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Αυτό μπόρεσε εύκολα να το κάνει αφού στα εδάφη αυτά παλαιότερα ζούσαν ελληνικά-μακεδονικά φύλα από τους αρχαίους,ρωμαϊκούς-βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους. Άρα όπως καταλαβαίνετε κύριε Πρόεδρε,εκτός από το πρόβλημα με την Αλβανία, υπάρχει και πρόβλημα με την Βουλγαρία που παρεμπιπτόντως και η ίδια θέλει να σφετεριστεί την αρχαία Μακεδονική ιστορία και όνομα. Σ’αυτό το σημείο θα θέλαμε να ζητήσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά σας προς τους Έλληνες-Σαρακατσάνους (περίπου 200.000) που κατοικούν στην περιοχή ,κυρίως νότια της πόλης των Σκοπίων και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα,όπως στο Μοναστήρι.Χρειάζονται άμεσα την υποστήριξή μας,ηθική και οικονομική,όπως να σταλούν δάσκαλοι και βιβλία στα σχολεία.Επίσης από τη στιγμή που δηλώνουν γύρω στις 200 χιλιάδες πολίτες ότι είναι Έλληνες, προκύπτει θέμα αναγνώρισης μειονότητας στην περιοχή και θα πρέπει να την ζητήσουμε άμεσα,έτσι ώστε να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους ανήκουν όπως αρμόζει σε καθεμία μειονοτική κοινότητα.Δεν είναι σωστό να φοβούνται να δηλώσουν ότι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση ή να διατηρήσουν τα ονόματά τους και το επίσημο κράτος να τους θεωρεί Βουλγάρους εκδίδοντάς τους μάλιστα βουλγάρικα διαβατήρια.
Εν τέλη όλα αυτά δηλώνουν εθνική ανομοιογένεια στην περιοχή,οπότε χρειάζονταν μία δυνατή εθνική ταυτότητα να τους συγκρατήσει. Όμως δεν είναι σωστό να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν την δική μας μακεδονική ταυτότητα και παράλληλα να σφετερίζονται και να οικειοποιούνται την αρχαία μακεδονική ιστορία. Θέλουν να βρουν μία εθνική ταυτότητα; Πρόβλημά τους. Πάντως δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την μακεδονική,τουλάχιστον ιστορικά,αν όχι και γεωγραφικά.Αν ανατρέξουμε στην ιστορία,κύριε Παπούλια, θα δούμε οτι αυτή η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας ονομαζόταν Βαρντάρσκα μέχρι τον Τίτο.Έτσι όπως αναφέραμε από τότε και μετά το β’παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να διαμορφώνεται αυτή η’μακεδονική συνείδηση’. Τότε όμως το ελληνικό κράτος έδειξε απραξία σ’αυτό το σημαντικότατο θέμα που πλέον απειλεί την εθνική ελληνική μακεδονική ταυτότητα και ίσως την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Αν είχε αντιμετωπιστεί τότε το πρόβλημα στη ρίζα του,τώρα θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα.Όμως τότε άλλα απασχολούσαν τον ελληνικό λαό,όπως ο εμφύλιος και ο εθνικός διχασμός. Κρίμα! Τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε αναγκαστικά μία συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος,αφού τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτό το κράτος με το όνομα Μακεδονία. Και η Ρωσία όπως και οι υπόλοιπες σλαβικές χώρες ήταν λογικό και αναμενόμενο να το αναγνωρίσουν αφού ανήκουν στο σλαβο-ρωσικό τόξο. Το χειρότερο ήταν ότι το αναγνώρισαν και οι Η.Π.Α. σε μία πολύ έξυπνη χρονική συγκυρία.Γιατί άραγε ο κ.Μπούς αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία την επομένη ακριβώς ημέρα αφού επανεκλέγει για 2η συνεχόμενη θητεία στο προεδρικό αξίωμα; Και η ερώτηση βέβαια είναι ρητορική αφού όλοι μας ξέρουμε ότι θα έχανε τους ψήφους των εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών που κατοικούν στις Η.Π.Α. και οι οποίοι θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή του.
Κατά τη γνώμη μας ακόμα και το όνομα FYROM (ΠΓΔΜ) δεν είναι αποδεκτό αφού στην ουσία ονομάζεται ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, άρα Μακεδονία. Το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική’ υποδηλώνει την πρότερη κατάσταση.Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος προτάθηκαν κάποιες συμβιβαστικές ονομασίες όπως ‘Νέα Μακεδονία’(δηλαδή ανασύσταση της παλιάς-αρχαίας Μακεδονίας...),‘Άνω ή Βόρεια Μακεδονία’ και ‘Σλαβομακεδονία’.Όλες περιείχαν τον όρο Μακεδονία και η ελληνική πλευρά αναγκαστικά το δέχτηκε αφού τα πράγματα είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο από την αδιανόητη κωλυσιεργία να αντιδράσει νωρίτερα και έτσι να έχει δοθεί μια πιο ευνοϊκή λύση για τη χώρα μας. Ο τότε πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης είχε πει ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το θέμα!Τώρα καταλαβαίνουμε πόσο αυτοκαταστροφική ήταν αυτή η δήλωση για τη χώρα μας,αφού όχι μόνο ξεχάστηκε το θέμα,αλλα το κρατίδιο των Σκοπίων έχει ήδη αναγνωριστεί από τα περισσότερα κράτη με το όνομα Μακεδονία,συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α. όπως είπαμε.Απ’τη στιγμή που ο Ο.Η.Ε. δέχτηκε αυτό το κράτος έστω αρχικά με την προσωρινή του ονομασία FYROM, πολλά ευρωπαϊκά κράτη το αναγνώρισαν. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν με την πρώην υπουργό εξωτερικών κ.Μπακογιάννη, τα Σκόπια παρόλο που απέρριπταν όλες τις προτεινόμενες ονομασίες που είπαμε, ήταν σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα αφού παιζόταν το ευρωπαϊκό και βορειοατλαντικό-νατοϊκό μέλλον της.Απ’τη μεριά της η χώρα μας έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες για να δεχθούν μία από τις προαναφερθήσες ονομασίες που φυσικά περιείχαν τον όρο Μακεδονία.Εντύπωση μας έκανε η εμμονή της ελληνικής πλευράς στην ονομασία ‘Βόρεια ή Άνω Μακεδονία’ και ότι ‘Σλαβομακεδονία’ που φυσικά κι αυτήν απέρριπτε η σκοπιανή πλευρά. Και την απέρριπτε λόγω των μειονοτήτων που υπάρχουν εκεί και κυρίως η αλβανική,αλλά και η ελληνική. Πώς θα τους ενέτασσε διαφορετικά; Είναι αναγκαίο όμως να αναγνωριστούν αυτές οι μειονότητες. Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα και αναγκαστικά πρέπει να δεχθούμε κάποια ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα πρέπει να είναι μόνο η ονομασία ‘Σλαβομακεδονία’. Και αυτό γιατί με την ονομασία ‘Άνω ή Βόρεια Μακεδονία’ που φαινομενικά δείχνει μόνο σαν γεωγραφικός προσδιορισμός,όχι μόνο θα μπορούν να συνεχίζουν να σφετερίζονται την ιστορία μας,αλλά να έχουν και διεκδικήσεις επί των εδαφών μας,δηλαδή θα μπορούν να καλλιεργούνται και πάλι αλυτρωτικές τάσεις. Αφού θα υπάρχει ‘Βόρεια Μακεδονία’, άρα θα υπάρχει και Νότια και κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να ενωθεί.Θα είναι κάτι όπως η Βόρεια και Νότια Κορέα ή κάτι παραπλήσιο. Εδώ όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού μιλάμε για δύο διαφορετικούς λαούς.Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελληνική Μακεδονία από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 είναι εθνικά ομοιογενείς.Αυτοί όμως σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόσχημα την κατάλληλη στιγμή μιλώντας για αφύπνιση του ‘μακεδονικού έθνους’ σε Νότια Μακεδονία,δηλαδή την ελληνική Μακεδονία και στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία.Θα κάνουν έτσι έργο τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για την δημιουργία ενός κράτους που να περιλαμβάνει όλα τα εδάφη της αρχαίας Μακεδονίας.Άρα θα σας παρακαλέσουμε να παρέμβετε ζητώντας να μην δεχτεί η ελληνική πλευρά την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ και να την απορρίψει άμεσα λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν και που μόλις αναφέραμε. Αντιθέτως θα ονομάζονται στην ουσία Σλάβοι της Μακεδονίας και άρα όχι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου, ούτε επεκτατικές βλέψεις και αλυτρωτισμούς θα μπορούν να έχουν επειδή αφενός ο όρος ‘Μακεδονία’ στην ονομασία θα έχει γεωγραφική σημασία και αφετέρου ο όρος ‘Σλαβο’ θα τους εμποδίζει από οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια αφού οι άλλοι θα είναι Έλληνες Μακεδόνες και όχι Σλάβοι Μακεδόνες.
Υπό αυτές τις σκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών κ.Μιχ.Παπακωνσταντίνου (1993) που θεωρούσε πιο σωστή λύση στο θέμα του ονόματος την ονομασία ‘Σλαβομακεδονία’-πρόταση που απέστειλε και στον Ο.Η.Ε.-όχι όμως και την ονομασία ‘Νέα Μακεδονία’ που πρότειναν οι συμπρόεδροι της ειρηνευτικής διάσκεψης για το Γιουγκοσλαβικό Σ.Βανς και Ντ.Όουενς, έχουμε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσετε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του ονόματος. Επίσης τελειώνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε να κινηθείτε άμεσα κατά του Project Skopje 2014,καθώς και για την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων υποστηρίζοντάς την με κάθε τρόπο, υλικό και ηθικό. Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας ήταν ανέκαθεν για τους Έλληνες κάτι το προφανές και δεδομένο, πράγμα που δέχεται και η παγκόσμια ιστορική κοινότητα.


Με σεβασμό προς το πρόσωπο και τη ιδιότητά σας ως Προέδρου
της Ελληνικής Δημοκρατίας

πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.