Ad Code

Responsive Advertisement

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ

 Η εσωτερική ζωή βοηθά την ψυχή να ωριμάσει. Όταν η ψυχή ολοκληρώσει την εξέλιξη της από την υποτέλεια στην κυριαρχία, νομοθετεί πια η ίδια για τον εαυτό της. Γι΄ αυτό το λόγο κανείς στην Ανατολή δεν προσπαθεί να κρίνει ένα πνευματικό άτομο., κανείς δεν επεμβαίνει για να κρίνει τις πράξεις του ή να τον κατηγορήσει για κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος.

 Για τον ίδιο λόγο ο Ιησούς Χριστός είπε «μην κρίνετε». Όμως, αυτή η διδασκαλία δόθηκε με τρόπο που να φανερώνει ότι το «μη κρίνετε» ισχύει για όσους είναι ίσοι με εμάς. Όσον αφορά εκείνους που έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, αυτούς δεν μπορεί να τους κρίνει κανείς. Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να κρίνει κάποιον περισσότερο εξελιγμένο από τον εαυτό του, αποτέλεσμα είναι να φθίνει η πνευματική πρόοδος. Ο λόγος είναι ότι, όσο εξελιγμένος και να είναι ένας άνθρωπος, οι άλλοι που δεν έχουν ακόμα εξελιχθεί τον τραβούν βίαια προς τα κάτω, και έτσι η ανθρωπότητα αντί να προχωρεί, βαδίζει προς τα πίσω. Τι συνέβη με τον Ιησού Χριστό; Τον έκριναν.
Η απελευθερωμένη ψυχή, η ψυχή που απέκτησε την ελευθερία της «δια της φύσεως», προσήχθη για να κριθεί σε δικαστήριο ανθρώπων. Άνθρωποι λιγότερο εξελιγμένοι θεώρησαν ότι είχαν την δικαιοδοσία να κρίνουν τον Χριστό, και όχι μόνο να τον κρίνουν, αλλά και να τον καταδικάσουν.

 Συνεπώς σε όποια περίοδο ενός πολιτισμού και αν έχει παρουσιαστεί η τάση να κρίνονται εκείνοι που είναι περισσότερο εξελιγμένοι, το αποτέλεσμα είναι πάντα να καταρρέει ολόκληρος ο πολιτισμός.

 Ο αυτοκράτορας Οραγκζέμπ ζήτησε κάποτε από το σούφι Σαρμάντ, ένα μεγάλο άγιο που ζούσε στο Γκβάλιορ, να προσέλθει στο τζαμί, γιατί την εποχή εκείνη εθεωρείτο παράβαση του νόμου να μην πηγαίνει κανείς στις καθιερωμένες προσευχές που ελάμβανα χώρα στο τζαμί του κράτους. Ο Σαρμάντ, άνθρωπος της έκστασης και θεόπτης που ζούσε κάθε λεπτό της ημέρας και της νύχτας σε θεία κοινωνία, ίσως να ξεχάστηκε ή να αρνήθηκε. Ένας συγκεκριμένος χρόνος ή τόπος προσευχής δεν σήμαιναν γι΄αυτόν τίποτε. Κάθε τόπος ήταν τόπος προσευχής, κάθε ώρα ήταν ώρα προσευχής, η κάθε του αναπνοή ήταν μια προσευχή.

 Επειδή αρνήθηκε να προσέλθει στις καθιερωμένες προσευχές και εναντιώθηκε στους κανόνες που ίσχυαν για όλους, αποκεφαλίστηκε. Συνέπεια αυτής της πράξης ήταν η κατάρρευση της Μογγολίκης Αυτοκρατορίας, που μπορεί να χρονολογηθεί από εκείνη την περίοδο. Ολόκληρος ο Μογγολικός πολιτισμός, μοναδικός για την εποχή του, κατέρρευσε.



Ορανγκζεμπ (1618 - 1707 ) Ένας από τους αυτοκράτορες της Μογγολικής δυναστείας που κυβέρνησε επί δύο περίπου αιώνες το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ινδίας και του Πακιστάν. Για να μπορέσει να αναρριχηθεί στον θρόνο ο Ορανγκζέμπ φυλάκισε τον πατέρα του Σαχ Τζεχάν, τον αυτοκράτορα που έχτισε το Ταζ Μαχάλ, και αποκεφάλισε τον αδελφό του Ντάρα Σικόχ. Ως ηγεμών καταπίεσε τους αλλόθρησκους υπηκόους του, αντιστρέφοντας την πολιτική της ανεξιθρησκίας που είχε εγκαινιάσει ο προπάππος του, Αυτοκράτωρ Ακμπαρ. Με το θάνατο του λήγει ουσιαστικά η μογγολική δυναστεία, που καταργήθηκε τυπικά με την υπαγωγή της Ινδίας στο αγγλικό στέμμα στα μέσα του 19ου αιώνα.



Σαρμάντ: Σουφι μυστικός εβραικής καταγωγής που ήρθε στην Ινδία από την Περσία. Σε αυτόν ανέθεσε ο Αυτοκράτορας Σαχ Τζεχάν τη διαπαιδαγώγηση του γιού του Ντάρα Σικόχ, όμως η φιλελεύθερη και ανεξίθρησκη διαπαιδαγώγηση που έδωσε ο Σαρμαντ στον τελευταίο, επέσυρε τη μήνι του Ορανγκζέμπ και του στοίχισε τελικά τη ζωή. Αποκεφαλίστηκε το 1659 και τάφηκε έξω από το μεγάλο τζαμί στο Παλαιό Δελχί. Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν:

 Όμορφε αγαπημέν ή μαύρε εκτελεστή,

Έλα, έλα, μ' όποια θέλεις μορφή.



Ο Δρόμος της Φώτισης και η Εσωτερική Ζωή.

Ιναγιάτ Χαν



Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.