Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο του Economist, 18-05-2011
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. Ξέρω ότι πολλοί αναλυτές το συζητούν και πολλοί ήδη το έχουν προεξοφλήσει. Όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όλοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα εν δυνάμει οφέλη, για τους πολίτες μας, για την οικονομία μας, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για όλη την Ευρωζώνη.Συνεχίζουμε,Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση στο Όσλο (13 Μαΐου), 16-05-2011
Και ήδη, είναι εμφανή τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: αύξηση κατά 40% των εξαγωγών, ελπιδοφόρα πορεία του τουρισμού για φέτος, άνοδος του αγροτικού τομέα και επικείμενες επιδοτήσεις θέσεων εργασίας. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και επενδύουμε σε αυτήν. Ακόμη και το ΔΝΤ σήμερα δήλωσε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο: μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος μας, χωρίς αναδιάρθρωση.Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο γερμανικό περιοδικό «STERN», 24-03-2011
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε συζητήσει ανοικτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όλα τα σενάρια, ακόμα και το «κούρεμα» χρέους. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλα αυτά, όμως, θα μειωνόταν έτσι το χρέος. Και θα πλήρωναν και οι πιστωτές το μερίδιό τους, όχι μόνο οι φορολογούμενοι.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τίθεται το ερώτημα: είναι η Γερμανία πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο που θα σήμαινε για τις γερμανικές τράπεζες μια αναδιάρθρωση του χρέους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν απαιτήσεις, που ανέρχονται σε 69 δις δολάρια. Να σώσουμε λοιπόν την Ελλάδα, προκειμένου να σώσουμε τις τράπεζές μας; Δεν γίνεται έτσι περισσότερο δημοφιλής η βοήθεια.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε, πιθανόν, στην κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Εκτός τούτου, θα οδηγούμασταν σε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα τέτοιο τίμημα δεν θα μπορούσε να το πληρώσει η Ευρώπη.
Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην γαλλική εφημερίδα «LE MONDE», Αθήνα, 10 Μαρτίου 2011
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επαναλάβει αρκετές φορές ότι δεν προβέπεται μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός οικονομικών αναλυτών, τη θεωρούν αναπόφευκτη. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες;Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Δηλώσεις Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, 23-02-2011
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν την από επίσκεψή σας εδώ, μια ομάδα επιφανών οικονομολόγων έκαναν τις προσθέσεις τους και υπολόγισαν ότι, παρά τις προσπάθειές σας, η Κυβέρνησή σας, μετά το 2013, θα αντιμετωπίσει ένα υψηλότερο χρέος από το σημερινό, καθώς και ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αναχρηματοδότηση των κεφαλαιαγορών. Πιστεύετε ότι μπορείτε να αποφύγετε το «κούρεμα» ή, πιστεύετε ότι αυτό θα είναι εφικτό, μόνο με την παράταση του προγράμματος, όπως άφησε να εννοηθεί η Καγκελάριος;Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι, είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές και στους πιστωτές μας, επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος».
Όντως, το χρέος αυξάνεται, γιατί το έλλειμμα υπάρχει ακόμα, έστω κι αν το περιορίσαμε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Το έλλειμμα παραμένει υψηλό, περίπου 9,5%, και θα το περιορίσουμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε και το χρέος μας και να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό αποτελεί κομμάτι του προγράμματος. Γνωρίζαμε ότι το χρέος θα ανέβαινε, πριν αρχίσει να περιορίζεται. Δεν είναι τίποτα το καινούργιο, είναι τμήμα του προγράμματος.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πακέτο, για να εξασφαλίσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στην Ευρώπη. Η ασφάλεια, η σταθερότητα της Ευρωζώνης, κυρίως, και η βιωσιμότητα του ευρώ, θα βοηθήσουν το γενικότερο κλίμα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι διαχείρισης του χρέους, που δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα».
Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «REAL NEWS», Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το σενάριο αυτό εξακολουθεί να κυκλοφορεί στις αγορές. Μήπως τελικά η επαναδιαπραγμάτευση χρέους, υπό όρους, θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο;Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά.
Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λισαβόνας που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης όποιας χώρας της ευρωζώνης χρεοκοπήσει. Πολλοί είναι αυτό, κύριε πρόεδρε, που φοβούνται ότι η νέα αυτή συνθήκη είναι ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδος. Και ότι μέσα από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους ενδέχεται να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης. Φοβάστε μια, έστω και ακραία, τέτοια προοπτική;Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στη χώρα μας έχουμε πια χορτάσει από ιστορίες συνωμοσίας.
Βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη, τι συμβαίνει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Δεν είμαστε το επίκεντρο του κόσμου, και όχι, η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιο σοβαρές ασχολίες από το συνωμοτεί κατά μιας χώρας που αντιπροσωπεύει το 3% του πληθυσμού της.
Δεν φοβάμαι μήπως βρεθούμε εκτός ευρωζώνης γιατί αυτό είναι εκτός πραγματικότητας.
Και σε τελευταία ανάλυση, στο χέρι μας είναι όχι μόνο να το αποτρέψουμε, αλλά και να βγούμε οριστικά από την κρίση και με το τέλος του μνημονίου να κάνουμε μια νέα αρχή στη χώρα μας, απαλλαγμένοι από κινδύνους, εξαρτήσεις, επιτηρήσεις και δυσβάσταχτα ελλείμματα.
Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην γαλλική εφημερίδα «LE FIGARO»
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2010ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη από ορισμένους, δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε ήδη διαψεύσει όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.
πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin