Ad Code

Responsive Advertisement

Ο “Οβολός”, το “Αλληλέγγυον”, και η προσπάθεια δημιουργία εναλλακτικής οικονομίας

Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νεότερης ιστορίας της. Μέχρις στιγμής ο μέσος Έλληνας όμως την βιώνει με τρόπο παθητικό, με κατηγορίες που εξαπολύει από εδώ και από εκεί και ούτω καθεξής.
Όχι ότι στις κατηγορίες του αυτός είναι άδικος, είτε αυτές αφορούν τους πολιτικούς, είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε πιο συγκεκριμένα την Γερμανία. Αλλά ο ρόλος του γκρινιάρη, δεν πιστεύουμε ότι ταιριάζει στους Έλληνες.


Αντιθέτως είναι η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Επί δεκαετίες, οι σάπιες κλίκες που κυβερνούν την Ελλάδα έκαναν πολιτική βολέματος, διορισμών και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, με δανεικά χρήματα, ιδίως τη δεκαετία του '80.


Πολλοί «απλοί» συμπολίτες μας δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς συμμετείχαν ενεργά στο ροκάνισμα των δανεικών και των διαφόρων επιχορηγήσεων της ΕΕ. Από τη δεκαετία του 2000 όμως και μετά το χρέος έφτασε να είναι υπερβολικά μεγάλο και οι τραπεζίτες, με τους παράλογους όρους δανεισμού που επέβαλλαν κερδοσκοπούσαν ασύστολα πάνω σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και όχι μόνο (σε όλες τις χώρες περίπου αυτό γίνεται). Από ό,τι φαίνεται όμως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αναφερόμαστε στα εναλλακτικά οικονομικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν μια ουσιαστική διέξοδο από την κρίση, ακόμη και εάν ακόμη είναι σε νηπιακή ηλικία στην χώρα μας.


Ο Οβολός


Ο "οβολός" είναι ένα κοινωνικό νόμισμα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα "οβολός" κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ. Ιστορικά ο οβολός ήταν το πρώτο στοιχειώδες νόμισμα που λειτούργησε στην χώρα μας και έθεσε την βάση για την δραχμή, ενώ επίσης συχνά αναφέρεται ως ένα συμβολικό ποσό που παρατίθεται από κάποιον.


Σήμερα, παρουσιάζουμε ο οβολός έρχεται ως μία νέα μορφή κοινωνικού νομίσματος, προτείνοντας έτσι μία λύση απέναντι στην οικονομική κρίση των καιρών μας. Το κοινωνικό νόμισμα είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα που εκδίδεται από κοινότητες ή δίκτυα. Μεταξύ των χρηστών του, αντικαθιστά το νόμισμα που εκδίδει το κράτος και δημιουργεί έτσι ένα μέσο συναλλαγών σε μια οικονομία που λαμβάνει χώρα «έξω» από την επίσημη.


Ο θεσμός του κοινωνικού νομίσματος είναι ήδη αρκετά γνωστός και διαδεδομένες σε επαρχιακές πόλεις στην Αργεντινή, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά.
Πώς λειτουργεί; Τα μέλη του οικονομικού σωματείου ανοίγουν έναν λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής τους στο σωματείο ΟΒΟΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.


Κάθε νέο μέλος αποκτά αυτόματα έναν νέο λογαριασμό για την αποταμίευση των οβολών, δηλαδή του κεφαλαίου του. Από την στιγμή που κάποιος έχει στην διάθεση του οβολούς, έχει την δυνατότητα να αγοράσει και να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες από οποιοδήποτε άλλο μέλος, ακριβώς όπως θα πραγματοποιούσε τις αγορές του με ευρώ.



Όταν τα μέλη πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες ξοδεύουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. Το σύστημα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης "οβολών", με "οβολούς" σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ουσιαστικά πρόκειται για ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών όπου ο “οβολός” χρησιμεύει ως μονάδα μέτρησης.


Το “Αλληλέγγυον”


Μόνο Ελληνικά προϊόντα


Επιπλέον όπως μαθαίνουμε, τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται το Ανταλλακτήριο αγροτικών και ελληνικών προϊόντων “Αλληλέγγυον”. Και οι συμμετέχοντες σε αυτό Καλούν εθελοντές - αγρότες - καταναλωτές να στηρίξουν - βοηθήσουν - στελεχώσουν τον αγώνα μας ώστε να μην πεινάσει κανείς, στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται. Σε λίγες ημέρες ο χώρος που θα το φιλοξενεί θα είναι έτοιμος έτσι ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αγροτικά/ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα τα διαθέτει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΡΔΟΣ στους καταναλωτές της Αθήνας.


Το «Αλληλέγγυον» βρίσκεται στην εύκολα προσβάσιμη - τόσο για τους κατοίκους της Αττικής όσο και για τους αγρότες της περιφέρειας - περιοχή του Κολωνού και συγκεκριμένα πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης και στην διεύθυνση Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου, με συνολικό εμβαδόν χώρου για την πώληση των προϊόντων, 200 τετραγωνικά μέτρα.


Καλούνται οι εθελοντές, οι αγρότες και οι καταναλωτές, να δηλώσουν συμμετοχή - ο καθένας φυσικά από την δική του πλευρά και τη δική του διάθεση και δυνατότητα - στον υπεύθυνο του Ανταλλακτηρίου κ. Γιάννη Γαλανόπουλο, στο τηλέφωνο 6975646728.


Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχει οργανωθεί η πρώτη ροή αγροτικών προϊόντων (όπως φασόλια, ρύζια, φακές, μακαρόνια, τσίπουρα, κρασιά, μέλια, αλεύρι κλπ) και τα οποία θα πωλούνται σε τιμές «χωραφιού», στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα οργανώνεται δίκτυο τροφοδοσίας μόνο ελληνικών προϊόντων καθετοποιημένης παραγωγής (100% δηλαδή ελληνικά) αλλά και προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά θα εισαχθούν από ομοειδούς τύπου συνεταιριστικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις του εξωτερικού.


Οι στόχοι του «Αλληλέγγυου» είναι:
α) στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς,
β) να φθάσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στον καταναλωτή σε τιμές «χωραφιού»
γ) να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στην άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των σκουπιδιών που μας ταΐζουν,
δ) να γνωρίσουν επιτέλους οι καταναλωτές των αστικών κέντρων τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τα προϊόντα τους και ε) να κοπεί ο δρόμος για τους «μαυραγορίτες» οι οποίοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», για την περίπτωση που η Ελλάδα, εισέλθει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη, πως ως γνωστόν βίωσε και η Αργεντινή, μέχρι την εξέγερση των πολιτών της.


Οι πολίτες από την πλευρά τους, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και «νταβατζήδες» και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι. Γιατί όπως έλεγε και ο μπαρμπα-Γιάννης ο Μακρυγιάννης, «για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς». Και η ώρα, «ήγγικεν».


Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται από το Πατριωτικό Μέτωπο και σίγουρα είναι άξια επαίνου.
Τα δύο αυτά εγχειρήματα όμως δεν είναι τα μοναδικά που μπορούν να υλοποιηθούν.
Χαρακτηριστικά παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο του Γ. Πισσαλίδη, περί διανεμισμού που θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Patria, το οποίο αναφέρεται σε τέτοιου ακριβώς είδους λύσεις.


Συντεχνίες
Οι συντεχνίες, που έχουν τις ρίζες τους Μεσαίωνα, αποτελούν την βάση του διανεμισμού. Αποτελούν ένα συνδυασμού συνδικάτων (χωρίς ταξική οργάνωση), επαγγελματικών ενώσεων, υπουργείου εμπορίου και επαγγελματικής σχολής.


Πιστωτικές ενώσεις
Η διανεμιστική απάντηση στην τοκογλυφία των τραπεζών είναι οι πιστωτικές ενώσεις. Πρόκειται για συνεταιριστικές τράπεζες, όπου οι πελάτες είναι και ιδιοκτήτες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πελάτες τραπεζών στρέφονται στις πιστωτικές ενώσεις, γιατί προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και βάζουν τον πελάτη πριν από τα κέρδη.


Μικροπίστωση
Η πιστωτική τεχνική που έγινε διάσημη από τον Μοχάμεντ Γιούνους, τον επονομαζόμενο «τραπεζίτη των φτωχών». Πρόκειται για δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε πολύ φτωχούς για την δημιουργία επιχειρήσεων για να ξεφύγουν από την ένδοια.


Κοινοτικά νομίσματα
Νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε κοινότητες για να μπορέσουν σε δύσκολες εποχές να υπάρξει ροή κεφαλαίου και επιχειρηματικότητα.


Συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι είναι και ιδιοκτήτες και συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις της εταιρίας. Τα πιο πετυχημένα παραδείγματα αυτά της «Μοντραγκόν» στην ομώνυμη Βασκική κωμόπολη και αυτές της περιοχής της Εμίλια Ρομάνα στην Μπολώνια της Ιταλίας, από όπου προέρχονται το 45% του ΑΕΠ.


Το ζήτημα είναι το κατά πόσον οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να ξεφύγουν από την οικονομία της αγοράς. Και να κινηθούν προς τέτοιου είδους λύσεις. Αυτό μένει ακόμη να το δούμε. Πάντως η ανάπτυξη πρωτοβουλιών όπως αυτών που αναφέραμε πιο πάνω, είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.