Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η Ευρώπη ως εργαστήριο δια την παγκόσμιον Κυβερνητικήν», στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Εσθονίας Toomaw Hendrik Ilves, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κυρία Fu Ying και ο διεθνούς φήμης τούρκος οικονομολόγος Kemal Dervis.
O Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απαντώντας στην πρόταση του Ιδρυτού και Προέδρου του «World Policy Conference» Thierry De Montbrial – όπως ο τελευταίος την ανέπτυξε στην ομιλία του, την Παρασκευή, κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διασκέψεως, για την ανάγκη υπογραφής Χάρτας Παγκοσμίων Αξιών – αναφέρθηκε στη μοναδική εμπειρία την οποία ο Οικουμενικός Θρόνος δύναται να προσφέρει στην Ανθρωπότητα. Και αυτό γιατί, συνέχισε, το Πατριαρχείο αποτελεί έναν υπεραινώβιο θεσμό με την έδρα του να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου επικράτησαν διάφορα πολιτικά σχήματα, όπως η Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.
Η παρουσία ενός οικουμενικής εμβέλειας θεσμού, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε μια περιοχή που υφίσταται η συνύπαρξη του Χριστιανισμού με το Ισλάμ, για πέντε και πλέον αιώνες, παρέχει μια μοναδική εμπειρία στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως κατά την εξάσκηση του διακονικού έργου της εντός του συγχρόνου πλαισίου της πολυπολιτισμικότητος και της μετανεωτερικότητος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ως απτά παραδείγματα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέφερε τους Ακαδημαϊκούς διαλόγους τους οποίους το Πατριαρχείο διεξάγει από ετών με τους εκπροσώπους του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ. Επίσης έκανε μνεία στα Διεθνή Διεπιστημονικά Οικολογικά Συμπόσια τα οποία το Πατριαρχείο κατά καιρούς διοργανώνει σε διάφορα μέρη της υφηλίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Θρησκείας, της Πολιτικής, της Επιστήμης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Αναφορά έγινε και στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε μιαν ημέρα – όπως η χθεσινή – που σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της ιερότητας και της μοναδικότητας του ανθρωπίνου προσώπου αλλά και γενικότερα της θρησκευτικής ελευθερίας. Σημείωσε δε, την ανάγκη περισσότερης συνεργασίας μεταξύ των λαών, των εθνών και των διαφόρων Διεθνών Οργανισμών προς την κατεύθυνση της διασφαλίσεως μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας στα διάφορα διεθνή Φόρα. Πιο συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι σε πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το «World Economic Forum», η συμμετοχή και η εκπροσώπηση των διαφόρων κρατών δεν είναι επαρκής, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε διεκκλησιαστικό επίπεδο με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο οποίο εκπροσωπούνται μόνον οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι Προτεσταντικές ομολογίες χωρίς, δηλαδή, την συμμετοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η πραγματικότητα αυτή, σημείωσε, αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς ηγέτες και όχι μόνον, ούτως ώστε να εξευρεθούν τρόποι για την ενίσχυση της συμμετοχής των λαών, των πολιτικών και των εθνών στα διάφορα διεθνή σχήματα και φορείς υπερεθνικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα όπως οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εκκλησιαστικό. Αυτό καθίσταται απαραίτητο, συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, καθώς οποιαδήποτε κρίση εκδηλώνεται σε τοπικό επίπεδο, σε κάποιο μέρος του κόσμου έχει αναντίρρητα συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα, όπως άλλωστε βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα (περιβάλλον, οικονομία και άλλα). Τέλος, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η Ε’ Διεθνής Διάσκεψη «World Policy Conference», το 2012, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που θα εμπλουτίσει τους συμμετέχοντες με μοναδικές εμπειρίες.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ.Kemal Dervis o οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάγκη της προαγωγής κοινών αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε δε, ότι η παγκόσμιος διακυβερνητική δεν θα πρέπει να προσεγγίζει τα σύγχρονα ζητήματα με ψυχρότητα, όπως εν πολλοίς επιτάσσουν τα διεθνή ή και εθνικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αλλά πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την διακρατική συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στις δύο χώρες από τους σεισμούς το 1999. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μια λέξη μόνο: ΑΙΣΧΟΣ!
του Νίκου Παπαχρήστου, από το Amen.gr
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin