Φακοί με τις ακτίνες εμετού (puke rays). Κινητές μικροκυματικές κατευθυνόμενες ακτίνες πόνου (pain beams) κ.ά.
Τον κόσμο των ”λιγότερο-από-θανατηφόρων όπλων” (less-than-lethal weapons) γεμίζουν, οι εξωτικές και παράξενες συσκευές, που έχουν σκοπό να ενοχλήσουν και να αδρανοποιήσουν κάθε ”εχθρό”.
* Τα ”μη θανατηφόρα όπλα” (Non-lethal weapons) ή ‘‘λιγότερο από θανατηφόρα όπλα” (less-than-lethal weapons), παρότι ονομάζονται έτσι, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ή και μόνιμες βλάβες, ακόμα και τον θάνατο!
Η ”κραυγή” (scream)
Τώρα το Ισραήλ , αναπτύσσει ένα νέο όπλο καταστολής πλήθους, αποκαλούμενο ”κραυγή” (scream). Η Jerusalem Post αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα νέο ”λιγότερο-από-θανατηφόρο όπλο” εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, σε μια βίαια επίδειξη δύναμης, στα συνοριακά σημεία ελέγχου την περασμένη Πέμπτη.
Η ”κραυγή” είναι ένα όπλο (τοποθετημένο πάνω σε όχημα), ηχητικής έκρηξης, που εξαπολύει επαναλαμβανόμενους ηχητικούς παλμούς εναντίον των στόχων, προκαλώντας τους ζαλάδα και ναυτία.
Η ανάπτυξη της ”κραυγής”, σύμφωνα με την Jerusalem Post , είναι μέρος μιας νέας προσπάθειας επίδειξης δύναμης κατά των αντιπάλων τους, με επικεφαλής τον στρατηγό Avi Mizrahi, των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF – Israel Defense Forces, Tzva Hahagana LeYisra’el στα εβραικά ή απλά Tzahal).
Ενώ οι απολογισμοί της χρήσης της ”κραυγής” στο στρατόπεδο προσφύγων της Qalandia έδειξαν ότι ειναι η πρώτη φορά χρήσδης του στο Ισραήλ, οι ισραηλινές ένοπλες δύναμεις έχουν χρησιμοποιήσει την ”κραυγή” τουλάχιστον μιά φορά πριν. Το 2005, το IDF εξαπέλυσε ένα όπλο ηχητικής έκρηξης σαν την ”κραυγή”, ενάντια σε μια διαμαρτυρία κατά του κτισίματος του τείχους που διαχωρίζει το Ισραήλ.
Η ”κραυγή του SHOPHAR”
Η Ισραηλινή εταιρία Electro-Optics Research & Development Ltd κατασκευάζει ένα σύστημα καταστολής πλήθους (anti-riot), που το ονομάζει ”κραυγή του SHOPHAR”.
Ειναι ονομασμένο έτσι, από το κέρατο του κριού που φυσούν οι εβραίοι κατά τη διάρκεια των εβραϊκών θρησκευτικών τελετών, ανάμεσα σ’ αυτές και στο Rosh Ha’shannah (εβραικό νέο έτος). Σύμφωνα με τα εβραικά έθιμα σαλπίζει την στέψη ενός Βασιλιά.
Το SHOPHAR χρησιμοποιεί έναν σωρό από 36 εξαγωνικές χοάνες για να εκπέμψει μια κατευθυνόμενη ακτίνα ήχου, σε στόχους μέχρι 75 μέτρα!
”Το σύστημα είναι απόλυτα λειτουργικό για την IDF’ δηλώνει η επιχέιρηση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν όλα αυτά τα συστήματα είναι τα ίδια, ή έχουν παρόμοια ονόματα.
Το LRAD
Η τεχνολογία πίσω από αυτά τα όπλα δεν είναι ακριβώς καινούργια. Η ακουστική συσκευή μακράς εμβέλειας (LRAD – Long Range Acoustic Device), με μεγαλύτερης εμβέλειας ηχητική έκρηξη, είναι ένα πρακτικό όπλο, ενάντια στην πειρατεία (anti-pirate) και στην αντιμετώπιση ταραχών και καταστολής πλήθους (anti-riot) για χρόνια τώρα.
Το LRAD, που μοιάζει με ένα τηγάνι που συνδέεται με έναν στροφέα, ”πυροβολεί” μια ακτίνα 150 ντεσιμπέλ (decibel), ένταση ήχου ικανή να κάνει τα ανθρώπινα κρανία να τρέμουν σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα!.
Σκάφη όπως το Maersk Alabama και τo κρουαζιερόπλοιο Msc Melody, το έχουν χρησιμοποιήσει για να αποκρούσουν πειρατικές λέμβους, κοντά στην ακτή της Σομαλίας.
Στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται επίσης για να αποκρούσει διαδηλωτές, όπως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του G20, στο Πίτσμπουργκ (Pittsburgh) το 2009.
Η εταιρεία American Technology Corp, που κατασκευάζει το LRAD, έχει προσπαθήσει επίσης να δημιουργήσει και μια εκδοχή έκδοση μπαζούκα (bazooka), του όπλου ηχητικής έκρηξης.
Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάνει και άλλα ”λιγότερο από θανατηφόρα όπλα”.
Η ”γεννήτρια κεραυνού” (thunder generator)
Η ”γεννήτρια κεραυνού” (thunder generator), είναι μια μηχανή ηχητικής έκρηξης, τόσο δυνατής που θα μπορούσε κάποιος να πεθάνει. Η μηχανή κεραυνού χρησιμοποιεί την εκτόνωση υγροποιημένου αερίου για να δημιουργήσει δυνατές εκρήξεις – μέχρι 100 ανά λεπτό – όπως μια επαναληπτική χειροβομβίδα (repeating flashbang grenade). Έχει ακτίνα δράσης μέχρι και 50 μέτρα μακριά, αλλά οι κατασκευαστές της βροντής προειδοποιούν, ότι σε ακτίνα 10 μέτρων μπορεί προκαλέσει μόνιμους τραυματισμούς ή ακόμα και να σκοτώσει!
Η ”βόμβα ασβού” (skunk bomb)
Άλλες τεχνολογίες στη διάθεση του Ισραήλ περιλαμβάνουν τη ”βόμβα ασβού” (skunk bomb), μια βόμβα μεγάλης δυσοσμίας, που αφήνει την μυρωδιά σε όσους επιρρεάστηκαν, να έχει την αίσθηση οσμής λυμάτων.Οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί έχουν αναφέρει, ότι η δυσάρεστη οσμή είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, ακόμα και μετά από μπάνιο!
Η ”κραυγή του SHOPHAR”
Υψηλής ισχύος ακουστικός ακτινοβολητής. Συγχρονισμένο στρατιωτικό σύστημα.
Μονάδα τηλεχειρισμού του συστήματος.
Εταιρεία Κατασκευής : EORD (Electro-Optics Research & Development) http://www.eord.co.il/. Είναι θυγατρική της Technion Research & Development Foundation και της RAD-Bynet Group.
Έδρα : Ισραήλ, Χάιφα.
Ακτίνα δράσης : 75 μέτρα.
Κύριες μονάδες :
- Ακουστική δομή κεραιών (βασισμένη σε 36 χοάνες – κυψελίδες).
- Φραγμός ενισχυτών.
- Ελεγκτής.
- Μονάδα τηλεχειρισμού.
- Γεννήτρια ισχύος (εξωτερική).
Προδιαγραφές :
- Φάσμα συχνότητας: Εντός των ορίων της ανθρώπινης ακουστότητας.
- Επίπεδο πίεσης ήχου (SPL, Sound pressure level) : 128 DB (50 μ.)
- Οριζόντιο πλάτος ακτίνων: Διάφοροι βαθμοί.
- Κάλυψη τομέα (τη κατεύθυνση): ±42º.
- Κατανάλωση ισχύος: 5KW (ακουστικό ακτινοβολητής μόνο), 12KW (ολόκληρο το σύστημα).
- Διαστάσεις: 140X120X70 εκατ. (ακουστικό όπλο)
- Βάρος: περίπου 250 κιλά (ακουστικό όπλο), 750 κιλά (ολόκληρο το σύστημα).
Το ακουστικό όπλο είναι πακτωμένο πάνω σ’ ένα τζιπ, που ακτινοβολεί μια εστιασμένη υψηλής ισχύος καθοδηγούμενω ακτίνα. Χρησιμοποιείται ως ”μη θανατηφόρο όπλο” για την καταστολή πλήθους (χαμηλής έντασης σύγκρουση).
Το σύστημα είναι βασισμένο σε μια συντονισμένη μετάδοση των ηλεκτρονικών πηγών ήχου.
Η υψηλή του επιτυγχάνεται από το συνεκτικό άθροισμα της ακουστικής εκπομπής από 36 κυψελίδες, που παράγουν μια συγκεντρωμένη ακουστική ακτίνα.
Τα υψηλά επίπεδα ήχου είναι αφόρητα στους ανθρώπους σε απόσταση μέχρι 75 μέτρα.
Το σύστημα είναι λειτουργικό για τις IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις).
Τρόπος λειτουργίας :
- Aκουστικός ελεγκτής : H μορφή, η συχνότητα και το εύρος των ηλεκτρονικών σημάτων είναι ελέγξιμες. Η εστιασμένη ακουστική ακτίνα μπορεί να καθοδηγηθεί ηλεκτρικά σε οριζόντιες και κάθετες κατευθύνσεις.
- Τηλεχειρισμός : Όλες οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι τηλεχειριζόμενες από έναν χειριστή μέσα στο όχημα.
- Φορητότητα : Tο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τυποποιημένο όχημα όπως ένα τζιπ, με μόνο ελάχιστες μετατροπές. Το σύστημα περιλαμβάνει μια γεννήτρια ισχύος και δεν χρειάζεται ισχύ από το όχημα.
LRAD (Long Range Acoustic Device)
Εταιρεία Κατασκευής : LRAD (Long Range Acoustic Device) http://www.lradx.com/site/
Έδρα : ΗΠΑ, San Diego, California
Ακτίνα δράσης : 75 μέτρα
Επίπεδο πίεσης ήχου (SPL, Sound pressure level) : 149 db το RLAD 500X και 153 db το RLAD 1000x.
Βάρος : 6,8 – 150 κιλά.
Συχνότητα εκπομπής : 2,5 Khz, σε ακτίνα 30ο.
LRAD (Long Range Acoustic Device), Μεγάλης εμβέλειας ακουστική συσκευή. Χρησιμοποιείται απο την Αστυνομία σαν όπλο καταστολής πλήθους, απο το Στρατό, το Ναυτικό (συνήθως ενάντια στους πειρατές),στα αεροδρόμια για την απομάκρυνση των πουλιών κ.α.
Συνέπειες στον Ανθρώπινο οργανισμό
Σε απόσταση 100 μέτρων, είναι ιδιαίτερα επώδυνη η παραμονή και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ακουστική ζημιά. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε στα 300 μέτρα, με μικρές εκρήξεις, να προκαλεί στους ανθρώπους που στοχοποιεί πονοκέφαλο.
Χρήση εναντίον διαδηλωτών
- Η συσκευή LRAD ήταν σε ετοιμότητα σε διαμαρτυρίες στο εθνικό συνεδρίου των ρεπουμπλικάνων το 2004, στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. http://abcnews.go.com/Technology/story?id=99472&page=1
- Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ενάντια στους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές στο Tbilisi της Γεωργίας, το Νοεμβρίο του 2007. http://rt.com/news/georgian-police-accused-of-brutality/
- Το περιοδικό Foreign Policy έχει αποκαλύψει ότι LRAD έχει πoυληθεί στην κυβέρνηση της Κίνας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από την πώληση των όπλων στην Κίνα, μετά τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Tiananmen του 1989.
- Οι κάτοικοι στη Μπανγκόκ της Ταιλάνδης, επιβεβαίωσαν τη λειτουργία του, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών των υπαλλήλων του εργοστασίου Triumph, ενάντια στις απολύσεις, στις 28 Αυγούστου 2009. http://www.cleanclothes.org/urgent-actions/leaders-of-peaceful-protest-against-triumph-threatened-with-arrest-in-thailand
- Tο LRAD χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20, στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2009. http://www.nytimes.com/2009/09/25/us/25pittsburgh.html
- Η αστυνομία του Πίτσμπουργκ χρησιμοποίησε πάλι LRAD ως μέτρο πρόληψης για να αποτρέψει το πλήθος να βγεί εκτός ελέγχου μετά την κατάκτηση του Αμερικάνικου Super Bowl το 2011.
- Τα συστήματα LRAD αγοράστηκαν επίσης από την αστυνομία του Τορόντου για τη σύνοδο κορυφής του G20 το 2010.
- LRAD χρησιμοποιήθηκε επίσης ενάντια στους φοιτητές του πανεπιστημίου στην πόλη Macomb στο Ιλλινόις, την 1η Μαΐου 2011. http://www.shtfplan.com/headline-news/police-make-mass-arrests-use-tear-gas-sound-weapons-at-college-block-party_05062011
- LRAD σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε από τη Αστυνομία του Όουκλαντ κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης της ομάδας διαδηλωτών του Occupy Oakland το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 2011. http://www.theatlanticwire.com/national/2011/10/occupy-oaklands-tent-city-gone/44092/
- Η πολωνική αστυνομία απόκτησε τις μονάδες LRAD Δεκεμβρίου 2010 και τις χρησιμοποίησε για να επικοινωνήσει με τους διαμαρτυρομένους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, στίς11 Νοεμβρίου του 2011 στη Βαρσοβία. http://oddzialprewencji.policja.waw.pl/portal/opp/173/20546/MOBILNY_LRAD500X_NA_PLYTE_BOISKA.html
- Συστήματα LRAD ήταν παρόντα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν, όταν η Αστυνομία πόλεων της Νέας Υόρκης. εκανε εκκαθάριση διαδηλωτών της ομάδας Occupy Wall Street, από το πάρκο Zuccotti το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2011.
- LRAD ήταν παρόν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, όταν η Αστυνομία πόλεων της Βοστώνης εκανε εκκαθάριση διαδηλωτών της ομάδας Occupy Boston, από το τετράγωνο Dewey το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου 2011.
Φωτογραφίες
LRAD 500X και LRAD 1000X, στη συνάντηση κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ (Pittsburgh), της Φιλαδέλφεια.
LRAD (με το μαύρο χρώμα), πάνω σε Αστυνομικό όχημα Hammer, στη Νέα Υόρκη
LRAD (με το μαύρο χρώμα), πάνω σε Αστυνομικό όχημα Hammer, στη Νέα Υόρκη (κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)
Η Αστυνομία στην Ταιλάνδη χρησιμοποιεί το RLAD 100X
Η Αστυνομία στην Ταιλάνδη χρησιμοποιεί το RLAD 500X
.
Ειδικές Αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν LRAD 1000X
LRAD 500X, πάνω σε Αστυνομικό όχημα Lenco Bear.
LRAD και για την Αστυνομία της Γεωργίας, Νοέμβριος 2007 (κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)
LRAD 500x, και στην Πολωνική Αστυνομία (κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)
Στρατιώτης με LRAD 100X
LRAD 500X (μαζί με laser), πάνω σε στρατιωτικό όχημα Humvee.
LRAD 500X, πάνω σε φάλλαγγα οχημάτων Humvees.
http://norfid.wordpress.com
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin