Ad Code

Responsive Advertisement

Πετρελαϊκή κρίση λόγω Ιράν - Το τέλος θα έχει άρωμα πετρελαίου;

Mε άμεσο κίνδυνο πετρελαϊκής ασφυξίας σε ότι έχει απομείνει να λέγεται «ελληνική οικονομία», κινδυνεύει πλέον η χώρα, καθώς είτε ένα πιθανό κτύπημα, είτε ένα εμπάργκο της Δύσης στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, θα ήταν κάτι που η χώρα απλά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σε μια στιγμή που κανείς δεν υπογράφει νέα πετρελαϊκά συμβόλαια με την Ελλάδα λόγω υψηλού χρέους.

Το Ιράν είναι το μοναδικό κράτος από το οποίο προμηθεύεται αυτή την στιγμή πετρέλαιο με ανοικτή πίστωση η Ελλάδα. Πέρα από αυτό, αν τυχόν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, δεν θα έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη πετρελαίου, αλλά και με την κατακόρυφη άνοδο της τιμής στα 250 δολάρια!


Που σημαίνει, πρώτον, τεράστιος πληθωρισμός και δεύτερον, εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος! Και αυτά είναι το καλό σενάριο: Το κακό σενάριο είναι ότι απλά θα μειωθούν μέχρι και 40% οι εισαγωγές πετρελαίου, δηλαδή «μένει από βενζίνη» κανονικότατα ολόκληρη η Ελλάδα. Διότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανείς δεν πρόκειται να πουλήσει πετρέλαιο, όταν ακόμα και η Ρωσία μετά το «τρελό φέσι» που της έχει φορέσει η Ελλάδα, αρνείται την πίστωση.


Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ, «μόλις αυτό το ζήτημα (δηλ. το εμπάργκο) τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι».


Πρόσθεσε δε ότι η επιβολή κυρώσεων στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις.


Την Παρασκευή το αργό έκλεισε ελάχιστα κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Μετά την αποκάλυψη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενδείξεων ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, το ενδεχόμενο ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης έχει επανέλθει στο προσκήνιο αυτή τη φορά όχι σε εταιρείες και πρόσωπα αλλά στην εξαγωγή πετρελαίου από τη χώρα.


Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει ακόμα ένα τέτοιο κτύπημα στην οικονομία της…


Μην ξεχνάμε ότι η πετρελαϊκή κρίση του 1973 ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ανατροπή λίγους μήνες αργότερα, ακόμα και την στρατιωτική κυβέρνηση, καθώς το πετρέλαιο είχε εκτιναχθεί από τα 3 στα 14 δολάρια το βαρέλι και για πολλά χρόνια αργότερα το ζητούμενο των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1970 ήταν κατ'αρχήν να βρούμε πετρέλαιο και κατά δεύτερον να το πληρώσουμε.


Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτήσουν και άλλο ενδιαφέρον τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης για τα οπόία ίσως και πριν το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξελίξεις...

defencenet.gr

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.