Ad Code

Responsive Advertisement

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Ο.Ζ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ο.Ζ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος  ιδιαίτερες επιστημονικές και οικονομικές γνώσεις.
Αρκεί μόνο, μια απλή  ανάλυση των δυο εννοιών……….
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΖΩΝΗ (Α.Ο.Ζ) (Exclusive Economic Zone)
Είναι ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφός του, που εκτείνεται  πέραν των χωρικών υδάτων, δυνητικά, μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων



Στη Ζώνη αυτή το κράτος δεν ασκεί πλήρη κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών και μη, που βρίσκονται στα ύδατα που κείνται πάνω από το βυθό της θάλασσας ή στο υπέδαφος.


Η Α.Ο.Ζ, θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, στη «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» το 1982. Η Σύμβαση, τέθηκε σε ισχύ από 16 Νοεμβρίου 1994 και η Ελλάδα την επικύρωσε με το Νόμο 2321, τον Ιούνιο του 1995.


Προγενέστερα, υπήρχε μόνο ο όρος « Ζώνη αλιείας », στη Σύμβαση του 1958 για «την Αλιεία και τη Διατήρηση των Ζωντανών Οργανισμών στην Ανοιχτή Θάλασσα » .
Στην ΑΟΖ τα δικαιώματα ενός κράτους, δημιουργούνται μόνο κατόπιν διακήρυξης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, δεν έχει κηρύξει τη δημιουργία ΑΟΖ με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί σε βάρος των κυριαρχικών και οικονομικών της δικαιωμάτων.


ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (Ε.Ο.Ζ) (Special Economic Zone)
Είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύουν ειδικοί οικονομικοί, φορολογικοί, διοικητικοί και εργατικοί νόμοι, ανεξάρτητα από τους ισχύοντες στη χώρα, στην επικράτεια της οποίας αυτή δημιουργείται. Στον όρο ‘επικράτεια’, περιλαμβάνεται τόσο η χερσαία όσο και η θαλάσσια. Ουσιαστικά είναι ένα «κράτος εν κράτει».


Στόχος των ΕΟΖ είναι, κυρίως. η ανάπτυξη επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες.


Οι πρώτες ειδικές οικονομικές ζώνες, δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα και το Μπαγκλαντές. Στη συνέχεια, αναπτύχτηκαν και σε άλλες χώρες, όπως Ιορδανία, Πολωνία, Καζακστάν, Πακιστάν και Φιλιππίνες.


Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικές οικονομικές ζώνες λειτουργούν μόνο στην Πολώνια. Στη χώρα αυτή θεσμοθετήθηκαν το 1994, δηλαδή 10 χρονιά πριν την ένταξη της (2004) στην ΕΕ. Υλοποιήθηκαν δε, την περίοδο 1995-1998 και συνεχίζουν να υπάρχουν.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν συνήθως προϋπολογισμούς που υπερβαίνουν τους αντίστοιχους των χωρών στις οποίες εγκαθίστανται, γίνεται αντιληπτό το πόσο μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική επιρροή μπορούν να ασκήσουν


,,,,,,,,,,, και μια αντικειμενική, χωρίς πολιτικές παρωπίδες και κομματικές προκαταλήψεις,, θεώρηση δυο γεγονότων, εν προκειμένω, στη Θράκη μας.




2 Σεπτεμβρίου 2011. Στην Αλεξανδρούπολη, στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε το «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης», συζητήθηκε η δημιουργία «Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών» στην Θράκη.


9 Δεκεμβρίου 2011. Στην Αλεξανδρούπολη, το «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης», διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Ανασυγκροτώντας το μέλλον μας: Ειδικές οικονομικές ζώνες».


Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συμμετείχε στην εκδήλωση, μέσω Skype, και υποσχέθηκε στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης.


Στο Φόρουμ, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Γερμανός νομικός Δρ Χανς Μπεργκ που έχει συντάξει την «τεχνική» έκθεση του Φόρουμ για ΕΟΖ στη Θράκη, ο Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Πέτρος Σελέκος που επιμελείται του φακέλου ΕΟΖ, ο Πρόξενος της Τουρκίας, στην Κομοτηνή, η πρόεδρος του Φόρουμ, δικηγόρος Κατερίνα Καραγιάννη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιρφάν Ουζούν, η επικεφαλής του συνδυασμού, στο Δήμο Κομοτηνής «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα», Σιμπέλ Μουσταφάογλου κ.α.
***
Επί δεκαετίες αποφεύγουν τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ), δηλαδή την επέκταση της εθνικής και οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά σε μια μέρα χρηματοδοτούν μελέτες για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (Ε.Ο.Ζ), δηλαδή τον περιορισμό της εθνικής και οικονομικής μας κυριαρχίας και μάλιστα στη Θράκη.


Είναι θλιβερό, να μας εμφανίζουν, τριτοκοσμικές ιδέες, τύπου Ε.Ο.Ζ, ως προτάσεις για την ανάπτυξη.

Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (εα)
Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

http://www.tideon.org

πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Photobucket