Ad Code

Responsive Advertisement

Οι ελληνικές θέσεις για τις ΑΟΖ της Κρήτης

Εγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη είναι στη διάθεση της βουλής και αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΧ νότια της Κρήτης, καθώς και στις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.


Συγκεκριμένα....

σε απάντηση στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Στρατάκη, ο οποίος
Επισημαίνει πως υφίσταται «έντονη κινητικότητα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ διαφόρων χωρών και ότι η Αίγυπτος εξέφρασε την επιθυμία της να διαπραγματευτεί με την Κύπρο και την Τουρκία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρώντας όμως τη χώρα μας από τη διαδικασία αυτή», ο υφυπουργός κ. Μανιάτης απάντησε εγγράφως καθησυχάζοντάς τον και ενημερώνοντας πως οι κινήσεις εκ μέρους της Ελλάδας είναι διαρκείς και σε τέτοιο νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.


Με το εν λόγω έγγραφό του, αναφορικά με την ΑΟΖ και τις έρευνες στην Κρήτη, σημειώνει πως σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αποτελεί ο νόμος 4001/2011 και ειδικότερα αναφέρει: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ΄ης κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». Σύμφωνα με τα παραπάνω ο υφυπουργός κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αναμφισβήτητα είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προσθέτει: «Ο τρόπος προσδιορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια και το συγκεκριμένο άρθρο αποδέχεται την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων από όλες τις παρακείμενες ακτές των γειτονικών κρατών, η οποία βασίζεται στην αρχή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα. Ως εκ τούτου και για πρώτη φορά στην έννομη τάξη της χώρας, η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα».


Δοθείσης της ευκαιρίας από την ερώτηση του βουλευτή ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε πως το υπουργείο προκήρυξε «Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα».


Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών στον βουλευτή κ. Στρατάκη απήντησε και ο υπουργός κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος διευκρίνισε πως «Η κήρυξη ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί ένα κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας».

pentapostagma

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Photobucket